Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să îşi adapteze operaţiunile pentru a reduce emisiile, anunță Jens Stoltenberg

vestidinrusia.ro
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Liderii NATO intenţionează să ia, la summitul desfăşurat luni la Bruxelles, decizii de adaptare a operaţiunilor militare pentru a emite mai puţine emisii, pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice şi a provocărilor pe care acestea le ridică la adresa securităţii, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează EFE.

Vorbind la un simpozion organizat de think tank-ul German Marshall Fund cu ocazia summitului NATO, Stoltenberg şi-a exprimat speranţa că deciziile de adaptare a organizaţiei pe care le vor lua luni şefii de stat sau de guvern vor include schimbările climatice în planificarea militară, astfel încât Alianţa să fie capabilă să răspundă provocărilor de securitate generate de schimbările climatice, potrivit agerpres.ro.

Întrebat când va ajunge organizaţia la "zero emisii", el a spus: "Nu am decis acum exact cum şi când se va întâmpla acest lucru, dar am convenit că aliaţii vor începe mai întâi prin a-şi reduce propriile emisii militare şi vom impune obiective pentru misiunile şi operaţiunile NATO". Acesta este un mare pas înainte şi va fi urmat de multă muncă pentru a pune în aplicare deciziile pe care liderii le vor lua astăzi, a adăugat secretarul general al NATO.

Potrivit unui proiect al concluziilor summitului, aliaţii îl vor însărcina pe Stoltenberg cu formularea unui obiectiv "realist, ambiţios şi concret" de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru structurile politice şi militare ale NATO, precum şi cu "evaluarea fezabilităţii de a ajunge la zero emisii până în 2050".

Stoltenberg a explicat că NATO ''nu va fi niciodată organizaţia care va conduce răspunsul la toate aspectele schimbărilor climatice'', dar a precizat că acest fenomen ''înmulţeşte crizele, duce la crize legate de resurse limitate, cum ar fi apa, pământul, milioane de oameni forţaţi să se deplaseze, migraţii forţate''. ''Aceasta va exacerba conflictele şi va duce la apariţia altora noi. Aşadar, este important pentru securitatea noastră şi, prin urmare, este important pentru NATO'', a spus oficialul.

În acest context, el a afirmat că "există lucruri pe care NATO le poate face", cum ar fi "evaluarea şi înţelegerea legăturii dintre schimbările climatice şi securitate".

''Trebuie să ne adaptăm modul în care ne desfăşurăm operaţiunile şi misiunile militare'', a comentat Stoltenberg, dând ca exemplu faptul că creşterea nivelului mării va afecta semnificativ bazele navale aliate.

''Valurile de căldură, de exemplu în Irak, pe care le vedem deja, vor afecta tipul de uniforme, modul în care putem opera, modul în care soldaţii noştri îşi pot face treaba în condiţii meteorologice extreme", a spus el, adăugând că "topirea gheţii va schimba, de asemenea, situaţia strategică" la Polul Nord.

Schimbările climatice vor influenţa în mod direct modul în care dezvoltăm echipamentele, exerciţiile, planificarea noastră militară', a conchis el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.