Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aliat sau suspect? Războiul din Ucraina ca un test de stres pentru industria criptomonedelor

cointelegraph.com
mancare criptomonede

Au trecut două săptămâni de când Rusia a demarat prima acțiune militară la scară largă în Europa în secolul 21 – o așa-numită „operațiune specială” în Ucraina. Conflictul militar a declanșat imediat sancțiuni devastatoare împotriva economiei ruse din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a aliaților acestora și a pus industria cripto într-o poziție extrem de vulnerabilă și solicitantă, conform cointelegraph.com.

Pe măsură ce lumea urmărește cu atenție, spațiul cripto trebuie să-și dovedească propria poziție ca comunitate matură și responsabilă din punct de vedere financiar și politic și trebuie să sfideze acuzațiile de a fi un refugiu sigur pentru criminalii de război, regimurile autoritare și oligarhii sancționați. Până în acest moment, a mers relativ bine. Dar, în ciuda asigurărilor din partea liderilor de opinie din industrie, unii experți spun că natura descentralizată a cripto-ului ar putea pune serios în pericol efortul.

Precedentul donațiilor

Pe fondul valului de sprijin pentru Ucraina din partea cetățenilor, instituțiilor și guvernelor de pe tot globul, națiunea a stabilit un precedent crucial. Pe 26 februarie, a treia zi a operațiunii militare a Rusiei, guvernul ucrainean a anunțat că va accepta donații prin cripto . A făcut declarația pe Twitter și a enumerat adresele portofelului bitcoin ( BTC ), Ether ( ETH ) și Tether ( USDT ). A venit ca aprobarea oficială a unui anunț anterior similar din partea viceprim-ministrului național, în vârstă de 31 de ani, expert în digitalizare, Mykhailo Fedorov.

Ideea unei țări europene aflate în dificultate care acceptă oficial active digitale de la cei gata să întindă o mână de ajutor a sunat atât de șocant încât până și Vitalik Buterin s-a îndoit inițial de autenticitatea declarației. Dar Tomicah Tillemann, fost consilier principal al doi secretari de stat americani, a confirmat valabilitatea portofelelor, citând un fost ambasador al Ucrainei. Bursa de criptomonede cu sediul la Kiev, Kuna Exchange, a creat și gestionează infrastructura pentru donații.

Firma de analiză Blockchain Elliptic a estimat că aceste portofele și cele ale unei alte inițiative legate de Ucraina numită „Come Back Home” au primit până la 9 martie 63 de milioane de dolari în criptomonede. Banii au venit din peste 120.000 de donații individuale.

Donatorii includ fondatorul Polkadot, Gavin Wood , care a trimis 5,8 milioane de dolari; expeditorul anonim al unei donații în valoare de 1,86 milioane de dolari, care „se pare să fi venit din veniturile din vânzarea NFT-urilor create de Julian Assange și artistul digital Pak”; și CEO-ul Chain.com, Deepak Thapliyal, care a donat aproximativ 290.000 de dolari. Cu toate acestea, marea majoritate a donațiilor au venit de la persoane obișnuite și sunt mai mici de 100 USD.

O inițiativă separată numită UkraineDAO a fost lansată la începutul războiului de către Nadezhda Tolokonnikova, care este membră a grupului activist rus Pussy Riot, alături de Trippy de la Trippy Labs și membrii PleasrDAO. Strângând ETH prin PartyBid, UkraineDAO a strâns donații de la persoane și entități importante din tehnologie, cum ar fi platforma de abonare online OnlyFans și co-fondatorul Reddit Alexis Ohanian. Până pe 3 martie, UkraineDAO a strâns peste 6 milioane de dolari în Ether.

Deși aceste cifre nu se apropie de suma sprijinului financiar pe care Statele Unite și Uniunea Europeană ar trebui să o trimită Ucrainei, care ar putea ajunge la aproximativ 16 miliarde de dolari, ele creează un precedent unic de sprijin imediat, direct și orizontal pentru o cauză umanitară - fără îndoială, un tur de forță de către comunitatea cripto globală.

Anxietăți de reglementare

Pe lângă entuziasmul larg răspândit pentru sprijinul imediat al celor aflați în mare nevoie, conflictul a revigorat dezbaterea despre problema centrală a reglementării internaționale: capacitatea potențială a cripto-ului de a submina sancțiunile financiare precum cele impuse de comunitatea globală Rusiei. Pe 2 martie, la o audiere a Comitetului pentru Servicii Financiare a Camerei Congresului SUA, reprezentantul Californiei, Juan Vargas, l-a întrebat pe președintele interimar al Rezervei Federale, Jerome Powell, dacă criptomoneda ar putea fi o „o cale de ieșire” pentru tranzacțiile financiare, deoarece Rusia se confruntă cu posibilitatea de a fi tăiată de rețeaua globală SWIFT. Powell nu a fost prea specific în răspunsul său, dar a folosit limbajul standard cripto-suspicios:

„Nu există un cadru de reglementare care trebuie să existe. [...] Ceea ce este necesar este un cadru - în special, modalități de a preveni aceste criptomonede nesusținute să servească drept vehicul pentru finanțarea terorismului, doar comportamentul criminal general, evitarea impozitelor și altele asemenea.”

Simultan, un grup de senatori care include unii critici consecvenți ai industriei finanțelor digitale, precum Elizabeth Warren și Sherrod Brown, au trimis o scrisoare secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, în care își exprimă îngrijorarea. Indicând exemplele din Coreea de Nord și Iran, autorii și-au împărtășit temerile că cripto ar putea fi folosit pentru a facilita tranzacțiile transfrontaliere pentru a eluda noile sancțiuni.

În mod destul de ciudat, printre diferitele instrumente pentru o astfel de eludare — cum ar fi dark web și criptomonede — textul a subliniat o posibilă „implementare a unei ruble digitale”, care nu are nimic de-a face cu sistemul financiar descentralizat global.

Făcând ecou anxietăților de reglementare din SUA, ministrul de finanțe al Franței, Bruno Le Maire, a menționat criptografiile în timpul unui discurs despre aplicarea sancțiunilor în aceeași zi. El a asigurat audiența că UE „ia măsuri” împotriva potențialelor mișcări ale Rusiei de a utiliza criptomonede, „care nu ar trebui folosite pentru a eluda sancțiunile financiare”. Punctele lui Le Maire au fost repetate în mare măsură de omologul său german, Christian Lindner.

Anterior, pe 25 februarie, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde , a legat succesul de a împiedica Rusia să folosească cripto pentru a evita sancțiunile cu adoptarea legislației privind reglementarea piețelor în cripto-active „cât mai repede posibil”.

Cadrul de reglementare a fost programat pentru un vot în Parlamentul European pe 28 februarie, dar a fost amânat pe fondul îngrijorării că ar fi interpretat greșit ca o interdicție a cripto minării cu dovadă de lucru.

Răspunsul industriei

Industria a răspuns rapid la acuzațiile larg răspândite, atât retoric, cât și prin acțiune. Atât publicațiile cripto, cât și mass-media de masă au publicat analize nuanțate cu privire la motivul pentru care elitele Rusiei nu pot înlocui în mod eficient accesul la SWIFT cu cripto, invocând câteva motive cheie.

Prima este trasabilitatea tranzacțiilor din registrul public, mai ales când vine vorba de sume enorme de bani digitali. În al doilea rând, există problema volatilității și a taxelor de tranzacție, care este puțin probabil să-i mulțumească pe cei care doresc să întoarcă zeci de milioane sau sute de milioane de dolari.

După aceea, vine blocajul cash-out: există încă puține locuri în lume în care se pot retrage sume uriașe de bani neobservate, iar oamenii legii la nivel mondial sunt conștienți de ele. Și, după cum spun experții, o operațiune la scara unei economii naționale ar necesita acumularea unor cantități mari de cripto, ceea ce nu este o sarcină banală într-un univers financiar în care banii sunt extrași, nu tipăriți.

Capacitatea actuală a Crypto-ului de a servi ca un instrument ascuns, rapid și ieftin pentru transferul de bani mari din jurisdicții sancționate în altă parte pare destul de limitată în comparație cu cea a rețelei existente de infrastructură offshore, care a adăpostit bogății de orice origine în ultimii 50 de ani.

Industria cripto în general a demonstrat disponibilitatea evidentă de a sprijini efortul global de a opri acțiunile Rusiei în Ucraina și de a respecta standardele existente de combatere a spălării banilor și de cunoaștere a clientului. Într-un thread de Twitter, CEO-ul Ripple, Brad Garlinghouse, a explicat de ce este aproape imposibil ca platformele internaționale de cripto consacrate să evite sancțiunile: „Pentru a converti cripto-ul în fiat, schimburile/etc se bazează pe parteneri bancari care și-ar putea pierde licențele dacă cineva din OFAC lista se poate strecura.”

Acest argument a fost preluat de Brian Armstrong de la Coinbase, care și-a oferit și părerea pe Twitter și s-a îndoit că oligarhii ruși folosesc cripto pentru a evita sancțiunile.

Nu se vorbește doar în firele de pe Twitter – unii jucători importanți acționează preventiv pentru a facilita aplicarea sancțiunilor. Pe 7 martie, Coinbase a publicat o postare pe blog a directorului său juridic, Paul Grewal, în care a cerut utilizarea criptomonedelor pentru a ajuta la asigurarea respectării sancțiunilor economice.

Platforma a raportat că a blocat 25.000 de portofele asociate cu persoane sau entități rusești despre care credea că s-au implicat în activități ilicite. Bursele de criptomonede Qmall, BTC-Alpha, CEX.IO și Bithumb au înghețat sau desființat și conturile rusești.

Ce urmeaza?

Discutând aceste evoluții recente cu Cointelegraph, Ross Buckley, profesor de inovare perturbatoare KPMG-KWM la Universitatea din New South Wales, Sydney, a împărtășit o viziune destul de sumbră a unei întorsături de reglementare globală care va fi puternic influențată de războiul din Ucraina. În opinia sa, națiunile care impun sancțiuni financiare văd orice potențial de eludare a sancțiunilor ca o reducere a suveranității lor:

„După părerea mea, criza din Ucraina și sancțiunile aferente reprezintă o provocare masivă pentru industria cripto. Dacă criptomonedele sunt folosite pentru a sustrage sancțiunile, ar trebui să se aștepte o represiune puternică de reglementare. Este foarte puțin probabil ca națiunile suverane să tolereze pierderea capacității de a impune sancțiuni.”

Haohan Xu, CEO al rețelei globale de tranzacționare a activelor digitale Apifiny, nu exclude un scenariu în care elitele ruse încearcă într-adevăr să folosească activele digitale ca instrument de tranzacție globală alături de opțiunile mai evidente, cum ar fi rețeaua de stat UnionPay a Chinei. Vorbind cu Cointelegraph, el a explicat:

„Metoda de excludere a Rusiei de la participarea la sistemele financiare globale controlate de SUA va forța Rusia să adopte alte sisteme, care, în mod natural, vor conduce la creșterea acestor sisteme pe care SUA nu le controlează. [...] În acest caz, cripto-ul ar fi legitimat în unele părți ale lumii și ar deveni o victimă a reglementărilor stricte din țările care sunt inamice Rusiei.”

Finalul discuțiilor dintre autoritățile de reglementare globale și industria cripto ar fi definit de dorința acesteia din urmă de a renunța mai mult la anonimat și descentralizare, care sunt părți vitale ale ADN-ului său.

După cum a remarcat Xu, „În timp ce majoritatea comunității este aliniată în spatele sprijinului pentru Ucraina, oamenii sunt împărțiți în ceea ce privește subiectul actorilor importanți din industrie care se grăbesc să se conformeze.” Spre deosebire de abordarea proactivă a Coinbase și de reasigurarea liderilor de opinie din industrie, unele voci au subliniat necesitatea de a respecta principiile de bază ale cripto.

Deși această poziție poate suna mai puțin convingătoare în mijlocul unei crize umanitare, ideea este cu siguranță mai de înțeles pe termen lung. „În discuție este argumentul mai larg al centralizării și controlului versus descentralizare și libertate”, argumentează Xu.

Acest lucru prezintă o provocare unică pentru industria cripto, consideră Buckley, deoarece descentralizarea sa face ca evitarea scenariului de reglementare dur să fie „aproape imposibilă”. El nu este convins de argumentele care indică trasabilitatea activelor descentralizate, îndoindu-se că noua economie digitală are multe avantaje față de sistemul offshore consacrat în ceea ce privește transparența acestuia:

„În absența unui coordonator centralizat al industriei, nu văd cum criptomonedele în ansamblu nu vor fi folosite pentru a eluda sancțiunile și, prin urmare, să provoace o reacție puternică de reglementare.”

În timp ce Buckley consideră că cripto poate fi cu siguranță o forță pentru bine, el crede că este posibil ca puterile occidentale să nu o vadă așa dacă Rusia o folosește cu succes pentru a atenua efectele presiunii sancțiunilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.