Alimentele ultraprocesate împiedică pierderea în greutate. Ce se întâmplă în organism când le consumi

Autor: Alexandra Pricop

Publicat: 04-08-2025 23:07

Actualizat: 05-08-2025 02:07

Article thumbnail

Sursă foto: pexels.com

Persoanele care evită alimentele ultraprocesate pot slăbi de două ori mai mult decât cele care le consumă regulat, arată un nou studiu publicat în revista Nature.

Cercetătorii de la University College London au testat 55 de persoane supraponderale timp de opt săptămâni. Jumătate au primit alimente minim procesate precum fulgi de ovăz, plăcintă cu carne și salată de pui gătită de la zero, iar cealaltă jumătate a consumat batoane proteice, sandvișuri din magazin și lasagna de microunde, conform The Independent.

Rezultatele au fost clare: cei care au urmat dieta cu alimente minim procesate au slăbit 2,06% din greutate, față de doar 1,05% în cazul celor care au consumat alimente ultraprocesate.

„Dacă am extinde aceste rezultate pe parcursul unui an, ne-am aștepta la o reducere a greutății cu 13% la bărbați și 9% la femei pentru dieta cu alimente minim procesate, comparativ cu doar 4-5% pentru dieta cu alimente ultraprocesate", a explicat dr. Samuel Dicken, coordonatorul studiului.

Diferența a apărut și în comportamentul alimentar. Participanții care au consumat alimente ultraprocesate au mâncat cu 110 calorii mai mult pe zi decât cei din celălalt grup și au raportat pofte mai intense.

Experții susțin că alimentele ultraprocesate sunt concepute să fie extrem de gustoase și mai puțin satisfăcătoare. Recomandarea este să se acorde prioritate gătitului de la zero și alimentelor integrale în locul produselor ambalate și meselor gata preparate.

Google News
Comentează
Articole Similare
Parteneri