Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Gorghiu a răbufnit după votul din Parlament: 'PSD e același de 30 de ani, doar că pe ducă...'

Facebook
Alina Gorghiu

Senatorul liberal Alina Gorghiu reacționează după votul din Camera Deputaților privind alegerile locale, lansând atacuri în rafală la adresa PSD căruia îi reproșează că se opune oricărei reforme electorale.

ULTIMĂ ORĂ Poliția a luat evazioniștii cu ASALT - 19 descinderi în Vâlcea

„Printre atâtea prostii făcute de PSD în Parlament, unde e majoritar, se numără și isprava de ieri. PSD spune NU oricărei reforme electorale!

Propunerea legislativă respinsă de PSD ar fi permis electoratului ca la alegerile locale să voteze fie prin corespondență, fie electronic.
Ce român nu cunoaște deja cât de reticenți sunt pesediștii când vine vorba de modificări legislative care să faciliteze o prezență cât mai mare la vot sau să ușureze procesul electoral pentru Diaspora?! Fie le trântesc la vot de nu se văd, fie le fac uitate prin sertare în birourile de la Parlament. Aşa cum se întâmplă și cu proiectul PNL privind votul prin corespondență, lucrat în colaborare cu instituțiile statului, agreat și de AEP, și de asociațiile din Diaspora.
Din 2015 zace pe la Camera Deputaților, doar pentru că la PSD interesul de partid este să nu lase oamenii să se manifeste prin vot!
PSD e același de 30 de ani, doar că pe ducă...”, scrie Gorghiu pe Facebook.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul UDMR privind stabilirea datei alegerilor locale din acest an în 27 septembrie. S-au înregistrat 253 voturi pentru, 2 contra şi 36 abţineri. Totodată, deputaţii au respins proiectul iniţiat de Guvern pe aceeaşi temă.

Mihai Tudose, îngrijorat! Tatăl său a fost confirmat pozitiv cu coronavirus

Deputatul PNL Gabriel Andronache a spus că este o chestiune de orgoliu faptul că proiectul Guvernului a fost respins. "Avem inflaţie legislativă dintr-o chestiune de orgoliu. În legislaţie se spune că Guvernul trebuie să stabilească data alegerilor", a spus Andronache.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că proiectul UDMR este mai complex şi că foarte multe prevederi din proiectul Guvernului au fost preluate.

"Foarte multe articole din proiectul Guvernului au fost preluate. Proiectul UDMR este mai complet. Dacă am avea orgolii pentru proiectul guvernului, vom avea probleme de bicameralism, deoarece acesta a fost respins în Senat", a explicat Iordache.

Deputaţii au respins amendamentul USR privind stabilirea a două zile de vot. "Nu stăm bine din punct de vedere al pandemiei, USR a propus o soluţie simplă două zile de vot. Înseamnă mai puţină aglomeraţie, să nu avem cozi", a susţinut deputatul USR Cătălin Drulă, însă propunerea a fost respinsă prin vot.

Potrivit proiectului, data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti, consiliile judeţene, precum şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene.

Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărârea Guvernului privind măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19. Materialele de protecţie sanitară, precum şi igiena şi dezinfecţia localurilor de vot se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora se asigură prin grija Ministerului Afacerilor Interne şi a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor.

La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, termenele privind procesul electoral încep să curgă de la data de 29 iulie 2020. Alianţele electorale constituite între partide politice sau alianţe politice la nivel judeţean ori local, se înregistrează la biroul de circumscripţie judeţeană sau la biroul electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, după caz, în maximum 5 zile de la data înfiinţării biroului electoral. Un partid politic poate face parte, în aceeaşi circumscripţie, dintr-o singură alianţă electorală, şi poate să participe la alegerile din circumscripţia electorală în cauză numai pe lista alianţei din care face parte.

La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, operatorii de calculator asigură, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente, înregistrarea audio-video neîntreruptă a operaţiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru numărarea voturilor.

Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (1) din Legea nr.115/2015, birourile electorale ale secţiilor de votare sunt constituite dintr-un preşedinte, un locţiitor şi 9 membri în cazul secţiilor de votare din comune şi oraşe, respectiv dintr-un preşedinte, un locţiitor şi 11 membri în cazul secţiilor de votare din municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti.

La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, AEP, împreună cu STS, asigură resursele necesare pentru configurarea adreselor de poştă electronică ale BEC şi birourilor electorale de circumscripţie. Se desemnează STS să furnizeze servicii de certificare calificată prin autoritatea de certificare proprie destinate exclusiv membrilor BEC, preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale de circumscripţie judeţeană şi ai biroului electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală şi de sector al municipiului Bucureşti, în scopul îndeplinirii atribuţiilor funcţionale ce le revin.

Pentru activitatea desfăşurată în cadrul organismelor electorale şi pentru suportul tehnic al acestora se acordă 250 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, locţiitorii acestora şi operatorii de calculator, 150 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, 250 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie, pentru locţiitorii acestora, precum şi pentru membrii birourilor electorale de circumscripţie.

Camera Deputaţilor este for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.