Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Gorghiu: Dosarul Revoluției nu poate fi închis

parlament

Luni, 21 decembrie, a avut loc o ședință solemnă a Parlamentului, consacrată împlinirii a 26 de ani de la Revoluția Română.

Mai mulți lideri politici au ținut discursuri în acest sens, amintind despre sacrificiile pe care le-au făcut românii în timpul comunismului dar și în timpul revoluției, precum și despre faptul că România trebuie să continue să lupte pentru idealurile pentru care acum 26 de ani au murit oameni.

Alina Gorghiu s-a raportat la anul 1989 ca la cea mai importantă șansă din viața ei. De asemenea, vorbind despre dosarul Revoluției, aceasta a declarat că o crimă îndreptată împotriva umanității nu poate fi prescrisă, statul român având în continuare obligația de a afla adevărul și de a pedepsi vinovații.

„În urma Revoluției au murit 1100 de oameni, în special tineri, iar peste 3500 au fost răniți. Cu toate acestea, bilanțul concret al condamnării comunismului conține în continuare prea multe întrebari fără răspuns despre acele evenimente. Astfel de crime împotriva poporului român nu se pot prescrie, iar statul român are obligația să continue aflarea adevărului și pedepsirea vinovaților. Cred de aceea că Dosarul Revoluției nu poate fi închis și cred în justiție chiar și la decenii distanță. Reamintesc de asemenea că nu am avut o lege a lustrației după 1989, că nu am avut securiști condamnați, ba mai mult - pensiile pentru securiști sunt uriașe în raport cu cele pentru victime. Nu avem încă un muzeu al dictaturii comuniste, gestionarea arhivelor rămâne discutabilă, sunt încă mari probleme în a privi cu maturitate trecutul. Toate acestea rămân datorii ale clasei politice! Rămân restanțe pentru anul 2016!”

Declarație Bogdan Niculescu Duvăz,  PSD:

"Eu nu neg că or fi fost oameni care s-or fi gândit la aceste schimbări înainte de decembrie '89 în România, că sunt oameni care, poate, și-au dat mâna ca aceste schimbări să aibă loc, dar fără sutele de mii de români, fără multele mii de români care au ieșit în principalele orașe din țară nimic nu s-ar fi întâmplat și nimic nu s-ar fi consemnat în sensul în care lucrurile au evoluat de atunci încoace".

Declarație Varujan Vosganian, ALDE:

„Nu înțelegem prin comunism același lucru. Nu toți am fost victimele comunismului. Sângele celor care au murit în '89 a fost roșu, dar tot roșu era și steagul Partidului Comunist. Nu am știut de aceea să deosebim călăii de victime. Neavând o memorie comună în fața atâtor ambiguități, tergiversări și unități de măsură, nicio asumare clară a istoriei recente nu există. Rezistența anticomunistă e încă necunoscută românilor. Dacă nu ar fi venit Decembrie 1989, numele lui Coposu ar fi rămas neștiut. Mulți dintre cei care l-au hulit au venit la înmormântarea lui doar ca să se convingă că e mort”, a declarat Vosganian, potrivit Agerpres.

Declarație Marton Arpad,UDMR:

"În  seara zilei de 16 decembrie la Timișoara  în jurul parohiei reformate s-a strâns o mană de oameni pentru a-și apăra preotul care trebuia să fie mutat. Aceștia erau doar maghiari reformați, apoi li s-au alăturat și alții. După o vreme mulțimea s-a îndreptat spre centru scandând lozinci anti-comunism. Doar în duminica neagră a Timișoarei  au fost uciși 50 de oameni", a declarat acesta, conform EVZ.

Declarație Remus Cernea:

„Am vii în minte anii cenușii dinainte de Revoluție, când până și bancurile cu Ceaușescu trebuiau spuse să nu te audă informatorii, despre abuzurile regimului. Vom servi cu adevarat idealurile democratice încercând să extindem principiile statului de drept și în general să realizăm acel cadru pentru cetățean să se simtă cu adevarat cetățean al României.”

Și președintele Klaus Iohannis a vorbit despre memoria celor care au murit în urmă cu 26 de ani, de această dată printr-un mesaj publicat pe contul oficial de Facebook:

"Vom lupta și vom fi liberi!' nu a fost o simplă lozincă, izvorâtă din revolta față de dictatura comunistă. Jertfa celor care, în decembrie 1989, au făcut sacrificiul suprem este temelia unei Românii democratice, o Românie a valorilor occidentale și a respectării drepturilor fundamentale. Acest sacrificiu nu trebuie uitat niciodată, iar noi suntem cu toții responsabili ca România să devină acea societate pentru care oamenii au murit în urmă cu 26 de ani”, a scris Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.