Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Mungiu-Pippidi, în doliu, propune măsuri radicale: Arafat prim-ministru și limitare radicală a drepturilor

F. P.
magnanews.ro
alina mungiu pippidi

La două zile după ce i-a murit tatăl, Alina Mungiu-Pippidi scrie un editorial șocant, în care propune măsuri extreme pentru combaterea pandemiei. Institulat „Arafat prim-ministru!”, editorialul politologului Mungiu-Pippidi  invocă necesitarea îngrădirii masive a drepturilor cetățenilor, în special a celor nevaccinați, decizii care să fie luate de Guvern, ceea ce este contrar prevederilor Constituției.

„Consultările cu partidele politice sunt inutile, pentru că de toate părțile sunt numai oameni impotenți, nu oameni politici (Cioloș fiind probabil cel mai bun dintre ei), prea lași să salveze pe oricine în goana după orice vot.

Nimeni nu are curaj să ia măsurile care trebuie, deci putem avea doar un singur prim ministru în ceasul în care am ajuns să concurăm doar cu Peru la morțile în exces și doar cu bulgarii la număr de morți la zece minute. Pe Raed Arafat, dacă ne mai salvează viața o dată. Pe urmă o să vedem cum îl apărăm de haită, că oricum asta facem de vreo zece ani în timpul liber, dar ne trebuie un om care să nu vrea să rămînă în politică, și care să nu meargă la aprobarea unuia din oportuniștii ăștia, ci să aibă puterea de a lua decizii singur. Mai puneți niște oameni de la BNR sau Consiliul Fiscal la alte ministere economice și ăsta e tot guvernul”, scrie Alina Mungiu-Pippidi, într-un editorial publicat pe romaniacurata.ro.

Politologul menționează și măsurile care, în opinia sa, ar trebui să fie luate de prim ministru:

„Vaccinarea obligatorie pentru tot sectorul public înainte ca virusul să producă mutații (nimeni nu mai poate veni la lucru fără certificat verde).

Limitări drastice de deplasări externe între localități, de zece zile Bucureștiul și Ilfovul s-au infectat reciproc și pe restul țării, carantina voastră e ineficientă sau inexistentă. Nimeni nu trebuie să mai iasă din localitățile infectate fără motive de forță majoră. (...)

Nici un fel de transport intern fără certificat verde, nu mai e voie să se urce nimeni în tren, avioane interne sau autobuze de cursă lungă nici măcar între localități necarantinate.

Stabilirea unor reguli clare pentru magazinele alimentare, unde se intră fără certificat verde, adică o suprafață de 20 metri pătrați de consumator și amenzi drastice pentru managerii care permit orice fel de coadă în interior, deși au scris pe jos distanță 2 m, că din păcate consumatorii se poartă adesea ca niște animale, nu știu să citească și au pasiunea înghesuielii. Să se înghesuie afară. Dacă vreți doar 12 m treceți la măști FP2, ca în Germania.

Înțelegerea clară că trebuie restricții pentru a preveni infecțiile, că de la terapie intensivă nu scapă nimeni, putem adăuga oricîte paturi. Vorbesc ca persoană privată care tocmai și-a pierdut tatăl, celebru profesor la medicină, mort ca orice pacient care stă mai mult de două săptămîni la ATI, de infecții pe care nu le avea cînd a intrat în spital, deși a fost îngrijit în mod excepțional. Dar asta e limita excepționalului în vechile spitale românești. E o limită de timp.

Anchetă epidemiologică la fiecare caz cu identificarea și carantinarea contactelor.

Anunțarea zilnică a numărului de infecții noi, infecții totale, persoane care intră la ATI și persoane care ies, vindecate sau prin deces, ca și – mai ales – a ratei de reproducere R, cel mai important element de prognoză. (...)

CNA, cea mai impotentă instituție a statului, nu pe ursul Arthur ar trebuie să-și verse focul și să-și piardă timpul, arătînd că nu e mai deștept decît ăia pe care îi sancționează, ci pe orice dezinformare sau îndemn la a sabota sănătatea publică prin orice mijloace media și indiferent cine le-ar colporta, de la Budeanu la Ciutacu. Lumea nu știe că sutele de morți zilnice sunt ale celor nevaccinați. CNA are o enormă răspundere pentru faptul că în România analfabeții sanitari au cîștigat bătălia. De exemplu vreau să cer amenzi drastice pentru toți cei care colportează că românul nu trebuie să se vaccineze că e vaccinat cu creștinismul. Moare o dată la trei minute cîte unul din ăsta vaccinat cu creștinismul, din păcate nu și colportorii, care s-au vaccinat demult și taie gogoși la turmele de oi care se iau după ei. Dați-le amenzi să intre în faliment!

Refuzarea oricăror activități neesențiale pentru nevaccinați (în Germania nu îți poți tăia nicăieri barba, că nu se poate face cu mască), și închiderea cafenelelor și restaurantelor care nu au nici un fel de aplicație care să permită trasarea contactelor, ca în lumea civilizată, deci sunt un pericol public. Amînați petrecerile pentru cînd o fi fără pericol să ai petreceri, că te poți căsători, boteza sau înmormînta și fără să aduni cîrduri.

Schimbarea atitudinii Avocatului Poporului, care are dreptate că nu poți da ordonanțe de urgență pentru a reglementa chestiuni esențiale, dar nu are dreptate că nevaccinații au dreptul să moară după ce își omoară bunicii, frații fumători și copiii cu astm. Dreptul comunitar la viață prevalează asupra celui individual de a muri din prostie. Dacă nu îți poți da foc într-un loc nepublic nu ai voie să îți dai foc, că aprinzi ceva în jur. Mesajele publice contează enorm, și deși nu sunt de părere că majoritățile parlamentare trebuie să aibă dreptul să dea afară avocați ai poporului cred că Renate Weber trebuie să fie de partea lui Arafat și a mea, și să dea semnale clare în zilele în care ambiguitatea face victime.

Pentru că apărăm dreptul la viață al altora. Noi, cei care trebuie, ne putem vaccina de trei ori și să ne doară în cot. Lumpenii să crape și să voteze cu AUR, sau invers.

Dar nu putem gîndi așa. Să fim civilizați și europeni măcar în minoritatea noastră, și fără lideri, că ei nu există”, scrie Alina Mungiu Pippidi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.