DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Alina Mungiu Pippidi, ipoteză ŞOC despre eradicarea corupţiei: 'Rolul opiniilor publice, mai HOTĂRÂTOR decât cel al judecătorilor...'

jurnalistii.ro
Alina Mungiu Pippidi

Într-o tribună publicată în Le Monde, Alina Mungiu Pippidi, prezentată de ziarul francez drept "specialistă europeană a combaterii corupţiei", estimează că rolul opiniilor publice este mai hotărâtor decât cel al judecătorilor pentru a-i constrânge pe politicieni să renunţe la practiciile lor, scriu jurnaliştii de la RFI.

Citeşte şi: Procurorii DNA acuză corupţia GENERALIZATĂ, după EXECUŢIA unor şefi din Poliţie (RECHIZITORIU)

Alina Mungiu Pippidi pleacă de la cazul concret al Braziliei şi al judecătorului Sergio Moro, la originea unei operaţiuni ce va duce la destituirea preşedintelui ţării şi la condamnarea multor politicieni pentru corupţie.

"Cum de s-a trezit brusc puterea judiciară, până atunci pe jumătate adormită, într-o ţară în care impunitatea celor mari a domnit dintotdeauna? Judecătorul Moro spune că nimic nu s-a schimbat, doar voinţa poporului. Oamenii erau sătui şi aşteptările diferite făţă de cele din trecut", scrie Pippidi.

Politologul vorbeşte însă şi despre punerea sub acuzare a fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy.

Citeşte şi: ALERTĂ - Avarii ÎN LANŢ la Cernavodă, într-o singură zi: Al doilea reactor S-A DEFECTAT, după ce Unitatea 1 a fost ÎNCHISĂ

"Oare inculparea lui Nicolas Sarkozy va fi momentul brazilian al Franţei (...) Am fi putut crede că în Franţa nu e nevoie de o operaţiune "mâini curate" ca în Italia anilor '90. Am fi putut crede că odată cu alegerea lui Emmanuel Macron, fosta clasă politică va trage învăţămintele şi se va retrage. Că responsabilii politici vor înceta să se pună deasupra legilor (...) Treaba nu este însă aşa simplă. Foştii politicieni erau departe de a fi toţi corupţi dar ei evoluau într-un mediu obişnuit cu practici infame, în particular privind finanţarea partidelor. Legea privind conflictele de interese a venit atât de tardiv încât mulţi politicieni afirmă că nu au făcut nimic ilegal", mai scrie politologul.

"Oare trebuie atunci să introducem legi şi restricţii suplimentare? Oare asta este calea cea mai eficientă?" se întreabă mai departe Alina Mungiu Pippidi.

"Societăţile care controlează cel mai bine corupţia în lume nu au mai multe legi, ba dimpotrivă. Nu legile formale îi fac pe mai marii lumii să fugă de un comportament egoist ci frica de opinia publică şi controlul colegilor. Sancţiunea societăţii civile şi a mediilor de informare trebuie să fie hotărâtoare şi să le trimită politicienilor puşi în cauză pentru integritatea lor un semnal ca să-şi pună capăt carierei (...) Nu vrem să-i vedem în închisoare aşa cum s-a întâmplat în România, unde 18 miniştri au fost puşi după gratii în ultimii 5 ani cu preţul unei teribile instabilităţi politice. Vrem doar să se retragă. Societatea civilă trebuie să semnaleze clar că este inacceptabil ca să se permită elitelor să-şi optimizeze, chiar şi legal, reţetele fiscale. Cum este inacceptabilă şi colecta de fonduri de campanie în bani peşini de la prieteni şi dictatori care au nevoie de favoruri", continuă Pippidi.

Citeşte şi: Confruntat cu PROTESTE de amploare, Dragnea iese la rampă: Mesaj de ULTIM MOMENT către poliţiştii nemulţumiţi de salarii

Tot ea lansează însă şi o ipoteză neaşteptată privind eradicarea corupţiei în rândul politicienilor.

"Un răspuns civic mai intolerant faţă de corupţia politică este cea mai bună apărare contra noilor responsabili care caută doar să înlocuiască vechea clasă politică pentru a profita de privilegiile ei. Vechi sau noi, politicienii trebuie să înveţe şi că s-a terminat cu o epocă ipocrită în care ţări europene impuneau noilor democraţii practici care, din păcate, nu erau respectate nici de ele. Mai bine o sancţiune civică a corupţiei decât o sancţiune populistă. Francezii, pare-se, că au înţeles acest lucru votându-l pe Emmanuel Macron", conchide Alina Mungiu Pippidi în tribuna ei publicată de Le Monde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.