Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alis Grasu avertizează că tot mai mulți tineri sună la Ambulanță: 'Sunt panicați. Mulți așteaptă cu disperare rezultatul testului, dorindu-și să nu fie COVID'

www.kfetele.ro
alis grasu

La începutul pandemiei, oamenii sunau panicați la Ambulanță, de teama COVID-19, apoi, odată cu apariția testelor rapide au temporizat intervenția medicilor, ceea ce a agravat boala, spune Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București. În valul 3, numărul apelurilor la SAB s-a triplat, anunță MEDIAFAX.

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București, a declarat, miercuri seara, în emisiunea „Marius Tucă Show”, de la Aleph News, că în anul 2020, Serviciul de Ambulanță București – Ilfov a răspuns și a efectuat un număr de 472.413 cazuri. Dintre acestea, 280.755 de cazuri au fost urgențe de cod roșu, galben. În privința cazurilor COVID, care au apărut la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie, în tot anul 2020 au fost 137.311 solicitări.

„În primă instanță se suna la timp, cu toată teama că vor fi duși la spital, că erau internați și mulți nu voiau. Mulți nu doreau să fie diagnosticați ca să nu fie, apoi, internați. Cu toată această teamă se suna în primele momente. Adică sunau în momente în care ca medic poți face ceva. Pe măsură ce au apărut testele rapide în farmacii, oamenii au putut să se testeze singure, au stat și au temporizat. La început semnele erau ușoare, erau semnele unei viroze obișnuite, chiar dacă testul rapid era pozitiv și au avut impresia că vor trece cu ușurință. Și atunci au stat până în ziua a șaptea, a opta și abia atunci când simptomatologia a devenit acută, atunci s-au adresat medicului și de multe ori situația era depășită”, spune dr. Alis Grasu.

Managerul SAB spune că nu s-a schimbat neapărat simptomatologia, dar vârsta celor infectați cu SARS-CoV-2 a scăzut.

„Nu neapărat, nu s-a schimbat simptomatologia. Sigur că au apărut și acele cazuri care nu aveau simptomatologie tipică respiratorie, care au simptomatologie digestivă. (...) A scăzut destul de mult vârsta persoanelor, chiar și în ATI. Vorbeam recent cu un coleg de la un spital de Boli Infecțioase care îmi spunea că în ATI cea mai în vârstă persoană are puțin peste 60 de ani”, a spus Alis Grasu.

Și cei care sună la Ambulanță sunt tineri, majoritatea panicați.

„Sunt destul de mulți tineri. Da, sunt panicați majoritatea. Mulți își așteaptă cu disperare rezultatul testului PSC, dorindu-și să nu fie COVID-19. Iau simptomatic medicamente”, a mai declarat Alis Grasu în emisiunea „Marius Tucă Show”.

Managerul SAB spune că valul trei s-a simțit extrem de puternic, iar numărul apelurilor la 112 s-a triplat.

„Am avut zile cu 3.200 de apeluri în valul trei, care a fost foarte puternic. În normalitate vorbim de 1.000 – 1.200. În luna martie față de luna ianuarie, am văzut că au crescut intervențiile cu 60% total. Acum am observat o ușoare scădere, sper să fie reală și sperăm să mai coborâm”, a mai spus managerul SAB.

În 2021, Serviciul de Ambulanță București a avut 97.027 de solicitări în legătură cu boala COVID-19 la care au intervenit medicii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.