Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasada turcă din Danemarca RECUNOAŞTE că îi monitorizează pe opozanţii lui Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Un reprezentant al ambasadei Turciei la Copenhaga a confirmat că aceasta a strâns informaţii despre presupuşii susţinători din Danemarca ai clericului turc Fethullah Gülen, care trăieşte în exil în Statele Unite şi este acuzat de regimul turc că a pus la cale tentativa de lovitură de stat din 15 iulie anul trecut, relatează luni thelocal.dk, preluat de agerpres.

Conform unui document trimis în toamna anului trecut la Ankara de ambasada turcă din capitala daneză, patru bărbaţi şi 14 şcoli din Danemarca ar avea legături cu mişcarea Gülen, scrie cotidianul Kristeligt-Dagblad.

ATENŢIE! Teroriştii spală bani prin cardurile-cadou din magazine

Într-un interviu pentru publicaţia citată, Adnan Bülent Baloglu, consilier pe probleme religioase în cadrul ambasadei turce la Copenhaga, a confirmat informaţiile incluse în document, ce arată că ambasada a colectat informaţii despre 14 şcoli şi patru indivizi despre care se crede că ar avea legături cu mişcarea gülenistă.

Oficialul turc nu a precizat despre ce şcoli este vorba sau numele celor patru bărbaţi monitorizaţi.

''Această strângere de informaţii este reflexul unui stat la o tentativă de puci teribilă în care câţiva oameni au fost ucişi. Dacă aceşti oameni merg liberi printre noi, trebuie să ştim'', a explicat Baloglu pentru Kristeligt Dagblad.

Oficialul turc a adăugat că nu consideră nimic greşit în colectarea de informaţii de către autorităţile turce. ''A fost vreuna din aceste persoane rănite în vreun fel după colectarea informaţiilor?', a spus el, precizând că informaţiile respective au fost strânse de ambasada turcă şi nu de imami înşişi.

Anterior, serviciile de securitate germane anunţaseră că cel puţin 13 imami din Germania au furnizat informaţii despre turcii aflaţi pe teritoriul german autorităţilor de stat din Turcia, potrivit agenţiei de presă daneze Ritzau.

Primul termen în procesul lui Park Geun-Hye. Cum au pledat avocaţii fostei preşedinte

La finalul lunii martie, Danemarca i-a transmis Turciei, pe canale diplomatice, că respinge orice formă de represiune împotriva cetăţenilor săi care critică regimul de la Ankara, după ce un cotidian de la Copenhaga a scris că mai mulţi danezi de origine turcă sau cu dublă cetăţenie au fost ameninţaţi că vor fi denunţaţi pentru 'înaltă trădare'.

Însărcinatul cu afaceri al Turciei în Danemarca a fost convocat la Ministerul de Externe de la Copenhaga după ce cotidianul Belingske a citat mai mulţi danezi de origine turcă sau cu dublă cetăţenie ce au afirmat că au primit ameninţări că vor fi denunţaţi pentru 'înaltă trădare' pentru că au criticat reprimarea opoziţiei turce după puciul eşuat din iulie anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.