Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadoarea SUA are doar cuvinte de laudă pentru România: 'Voi continua să transmit acest mesaj în discuţiile mele cu miniştri şi parlamentari'

TVR Info
Kavalec

Kathleen Kavalec, noua ambasadoare a SUA în România, a susținut un discurs la Adunarea Generală a Camerei de Comerţ Americană din România. Reprezentanta SUA a declarat că întărirea prezenței firmelor americane în România reprezintă o prioritate a mandatului său și a lăudat progresele făcute de țara noastră în privința combaterii corupției, a statului de drept, a lăudat cooperarea româno-americană în domeniul energiei și a apreciat implicarea românilor în ajutorarea refugiaților ucraineni și în transportarea cerealelor din Ucraina.

Discursul susținut de ambasadoarea SUA:

„Este o onoare profundă pentru mine să revin în România în calitate de Ambasador al SUA. Din 2008, când mi-am încheiat mandatul de ataşat cultural în România, până în prezent, economia acestei ţări a înflorit. Am fost încântată să aflu că în România sunt prezente acum 960 de companii americane, care angajează aproape 110.000 de persoane. Cu toate acestea, ştiu că mai există mult loc pentru creştere. Iar AmCham România este cel mai apreciat partener al nostru în impulsionarea acestei creşteri.

Amplificarea legăturilor noastre comerciale şi de investiţii este o prioritate a mea. Înainte de a sosi în România m-am întâlnit cu zeci de companii americane pentru a înţelege mai bine oportunităţile şi provocările cu care se confruntă acestea atnci când îşi extind activităţile comerciale sau intră pe piaţa din România. Acum că mă aflu aici, intenţionez să continui acele discuţii în cât mai multe forumuri cu putinţă.

Nu mai departe de săptămâna trecută, am făcut eforturi de extindere a cooperării şi a comerţului şi investiţiilor bilaterale la cea de-a opta rundă a Dialogului Strategic SUA-România. Reprezentanţii de rang înalt de la Departamentul de Stat, Departamentul Comerţului şi Departamentul Apărării, care au participat la eveniment, au evidenţiat importanţa unităţii transatlantice în descurajarea agresiunii. Ei au subliniat nevoia ca ţările din zona Mării Negre să îşi atingă întregul potenţial ca legătură strategică între Europa şi Asia Centrală.

În acest scop, la viitorul Summit al Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări vom pune accentul pe securitatea energetică, dezvoltarea infrastructurii şi digitalizare.

„Voi continua să transmit acest mesaj în discuţiile mele cu miniştri şi parlamentari din tot spectrul politic”

Forţa legăturilor noastre economice este o prioritate cheie a relaţiei noastre bilaterale. Intenţionez să fac eforturi de extindere a prezenţei companiilor şi investiţiilor americane în România. Voi pleda pentru un tratament echitabil al companiilor şi investitorilor, iar echipa mea va continua să sprijine eforturile României de a lupta împotriva corupţiei şi de a consolida statul de drept. Eu voi continua să transmit acest mesaj în discuţiile mele cu miniştri şi parlamentari din tot spectrul politic.

Aplaud progresul României în promovarea candidaturii sale la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. În calitate de partener strâns şi prieten, Statele Unite ale Americii vor susţine eforturile României de a asigura un mediu investiţional şi standarde ale statului de drept care o vor face competitivă pentru calitatea de membru OCDE.

Pe măsură ce România progresează în privinţa reformelor pentru OCDE şi a susţinerii reformelor impuse de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ne aşteptăm ca oportunităţile din domeniile energiei verzi, sănătăţii şi tehnologiei informaţiei să crească. La începutul săptămânii am fost la Bruxelles, unde am discutat deopotrivă cu demnitari români şi ai UE despre oportunităţile ca SUA să sprijine continuarea dezvoltării României.

„Suntem extraordinar de recunoscători pentru sprijinul ferm acordat de România Ucrainei”

România a început aceste reforme cuprinzătoare în timp ce se confruntă cu o criză geopolitică în vecinătate. Suntem extraordinar de recunoscători pentru sprijinul ferm acordat de România Ucrainei, prin primirea şi ajutorarea refugiaţilor şi facilitarea transportului de grâne şi alte bunuri. Ştiu că multe dintre companiile reprezentate aici au fost active în aceste eforturi, inclusiv îndeosebi în sprijinirea refugiaţilor. Este o altă arie în care eforturile noastre comune, în calitate de parteneri, au contat cu adevărat.

În acest context, este util să ne amintim cuvintele rostite de Secretarul de Stat Antony Blinken în vizita sa la Bucureşti din noiembrie 2022: „Determinarea noastră colectivă de a sprijini Ucraina este şi va continua să fie neclintită.” O Românie rezistentă economic, care îşi sprijină uşor nevoile defensive şi contribuie la securitatea comună, reprezintă un factor crucial pentru menţinerea acestei determinări. Nu doar Ucraina depinde de tăria noastră.

Şi prietenii noştri din Republica Moldova merită un viitor independent, prosper... unul liber de influenţa malignă şi coercitivă a Rusiei... unul în care pot obţine pe deplin beneficiile economice aduse de integrarea în UE. Sunt încântată că în această seară se află alături de noi Prim-Ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, şi Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, ceea ce ne oferă oportunitatea să extindem deja bunele relaţii existente între România, Republica Moldova şi Statele Unite.

„Parlamentul României a făcut un pas important”

Ştim că Europa nu va fi liberă decât dacă este independentă energetic de Rusia. Parteneriatul nostru pentru dezvoltarea de reactoare suplimentare la Cernavodă şi construirea de reactoare modulare de mici dimensiuni va ajuta România să obţină independenţă energetică şi securitate energetică durabilă pentru ea însăşi şi pentru Europa. Parlamentul României a făcut un pas important în această privinţă pe 14 martie, când a adoptat legislaţie pentru aplicarea unei garanţii suverane pentru proiectul de extindere de la Cernavodă, pas esenţial spre un viitor bazat pe energie curată.

A trecut doar puţin peste un an de la invadarea neprovocată şi îngrozitoare a Ucrainei de către Putin. În ciuda acestei provocări fără precedent la adresa Ucrainei şi a regiunii, comunitatea AmCham din România rămâne puternică şi a demonstrat cum contribuie membrii săi la o economie românească diversificată şi rezistentă. Cu acea forţă şi rezistenţă economică, ne vom afla într-o postură mai potrivită pentru a sprijini reconstrucţia Ucrainei după acest carnagiu.

În încheiere, doresc să îi mulţumesc lui Ionuţ pentru angajamentul său faţă de progresul relaţiei economice SUA-România. Susţinerea ta elocventă a ajutat AmCham să prospere în cele mai vitrege circumstanţe, inclusiv în timpul unei pandemii, a schimbărilor guvernamentale şi în contextul unui război în proximitate. Acum, când închei capitolul celui mai îndelungat mandat de preşedinte al AmCham, îţi doresc mult succes în următoarele tale activităţi.

Sunt încântată să îi întâlnesc şi să îi salut în această seară pe noii membri ai Consiliului Director al AmCham. Sunt încrezătoare că acesta va fi începutul altor 30 de ani productivi pentru AmCham.

Membrilor care şi-au încheiat activitatea le mulţumesc pentru timpul, luările de poziţie, energia şi parteneriatul lor. Sperăm cu sinceritate că veţi continua să vă implicaţi în AmCham”, a afirmat ambasadoarea SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.