Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Franţei în Coasta de Fildeş denunţă comploturi după ce a fost rechemat pentru sexism

www.operationworld.org
Cote d'Ivoire coasta de fildes

Ambasadorul Franţei în Coasta de Fildeş, Gilles Huberson, rechemat la Paris pentru comportamente "sexiste", a denunţat luni, prin intermediul avocatului său, "mărturii false" şi "comploturi" care ar fi dus la aceste acuzaţii, relatează AFP potrivit Agerpres.

"Faptele şi afirmaţiile care îi sunt reproşate rezultă fie din mărturii false, fie din comploturi" şi "dacă ar fi urmărite în justiţie, ar fi prescrise", a declarat Pierre-Olivier Sur într-un comunicat.

Ambasadorul a fost rechemat în cadrul unei "anchete administrative în curs", a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe fără precizări suplimentare.

Potrivit site-ului francez Mediapart, Gilles Huberson, în post la Abidjan din septembrie 2017, este acuzat de violenţe sexiste şi sexuale de către cel puţin cinci femei care au depus mărturie.

Rechemarea sa intervine într-un moment extrem de tensionat în Coasta de Fildeş, în care candidatura controversată a preşedintelui la final de mandat Alassane Ouattara la realegerea sa suscită temeri privind eventuale violenţe electorale.

Revenirea sa la Paris într-un astfel de context a alimentat speculaţiile de pe reţelele sociale, chiar dacă o sursă apropiată de dosar a declarat pentru AFP că decizia nu are nimic de a face cu "politica".

"Nu există o urmărire pentru delict sau infracţiune penală şi nici nu va exista", a subliniat avocatul ambasadorului, solicitând o "analiză scrupuloasă" a faptelor reproşate.

Avocatul a spus că actele care vor marca cariera ambasadorului "sunt securitatea Franţei în Africa şi războiul împotriva terorismului în Mali, în timpul căruia a devenit ambasador", a adăugat el.

"Acţiunea şi conduita sa personală au fost calificate unanim drept exemplare", a dat el asigurări.

Fost elev al Şcolii militare speciale de la Saint-Cyr, Gilles Huberson a fost şef al Misiunii interministeriale "Mali-Sahel" în 2013, în momentul intervenţiei militare franceze în această ţară, apoi ambasador în Mali între 2013 şi 2016 şi ambasador în Mauritius în 2016 şi 2017, înainte de a fi trimis la Abidjan.

Ocupând aceste funcţii, el a fost în prima linie în ţări şi în dosare cheie pentru Franţa, în special din punct de vedere al securităţii, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.