Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Franței în România îi ia apărarea lui Emmanuel Macron: 'Declarația se referă la o criză politică, nu la deciziile NATO'

evz.ro
michele ramis

Ambasadorul Franței în România, Michele Ramis, susține că președintele Franței nu s-a referit la deciziile militare, ci doar la o criză politică, atunci când a afirmat că NATO este în „moarte cerebrală”, anunță MEDIAFAX.

Ambasadorul Franței în România recunoaște că expresia folosită de președintele Emmanuel Macron a fost dură, dar că aceasta nu este o critică la modul de funcționare a NATO.

Citește și: Dan Barna trece la atac: ‘Are un tupeu special. Îl sfătuiesc să rămână în barca lui’

„Declarația președintelui meu nu face referire în niciun fel la eficiența NATO, la structura de comandă, la deciziile militare. Acestea funcționează foarte bine. Ce a spus președintele (n.r.-Macron) se referă la o criză politică, iar ceea ce ar trebui să spunem este să luăm asta în considerare când se iau decizii politice. Dar, în nici un caz nu e o critică la modul de funcționare a NATO. A fost o expresie dură, dar nu trebuie prost înțeleasă. Suntem foarte mândri de acest sistem defensiv, iar politica europeană de apărare este doar în slujba NATO, nu împotrivă. (…) Avem nevoie de NATO. E un sistem colectiv de apărare, iar politica europeană de apărare e menită să ajute NATO, nu să o înlocuiască”, a spus Michele Ramis.

Ambasadorul Franței în România a participat la Deveselu la o întâlnire informală între ambasadorii țărilor NATO acredidați în România, ambasadorul SUA, Hans Klemm, și Nicolae Ciucă, ministrul Apărării.

Michele Ramis a mai spus că că „NATO nu e moartă” , dar că, în ultima vreme, climatul politic este din ce în ce mai dificil din cauza profilerării rachetelor și a armelor nucleare.

„NATO nu e moartă. Nu a spus asta. Dacă gândea asta, azi nu aș mai fi fost aici. Prezența mea e o demonstrație a atașamentului nostru față de NATO și a încrederii că NATO e un sistem colectiv puternic de apărare.(…) Apreciem foarte mult sistemul antirachetă NATO. Nu trebuie să uităm că, din punct de vedere politic, climatul e din ce în ce mai dificil prin proliferarea rachetelor și chiar a armelor nucleare. Din acest motiv, apreciem foarte mult importanța facilităților de la Deveselu. Ceea ce președintele a declarat este că structura și comandamentul militar funcționează foarte bine. Nu a criticat Alianța. A spus doar că din punct de vedere politic i-ar plăcea să aibă mai multe consultări”, a mai declarat Michele Ramis.

Citește și: Teodorovici îi cere demisia lui Cîțu de la ministerul de Finanțe:’A sabotat cursul de schimb’

Emmanuel Macron a declarat recent că ţările europene nu se mai pot baza pe SUA în materie de apărare, astfel că Alianţa Nord-Atlantică este în „moarte cerebrală”.

„Ceea ce experimentăm în prezent este moartea cerebrală a NATO”, a declarat președintele Franței într-un interviu acordat revistei The Economist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.