Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Indiei în România a declarat la Oradea că relaţiile politice între România şi India sunt perfecte

india

Ambasadorul Indiei în România, Rahul Shrivastava, a declarat vineri, la Oradea, că relaţiile politice între România şi India sunt perfecte, cu vizite la cel mai înalt nivel, însă potenţialul comercial ar putea duce la o dezvoltare accelerată a relaţiilor economice dintre cele două ţări.

"Relaţiile noastre politice sunt perfecte. Avem vizite la cel mai înalt nivel, vicepreşedintele Indiei a fost în România în 2018, apoi am avut mai multe vizite la nivel înalt din România în India. Aşadar nu avem probleme. Pe plan economic, putem spune că avem investiţii semnificative în România, între 1 - 1,5 miliarde de dolari, e bine, dar nu suficient. Vrem să mărim cuantumul investiţiilor. În urmă cu doi ani, relaţiile comerciale au avut o valoare în jur de 800 de milioane de dolari, dar, din cauza pandemiei, s-au micşorat şi sperăm ca într-un an să depăşim un miliard de dolari. Avem relaţii culturale, avem în educaţie. Dar domeniul care ar înregistra cea mai mare dezvoltare este cel comercial, care este o prioritate şi pentru mine. Datele statistice nu sunt foarte reduse, dar este un potenţial foarte mare. Vedem România ca un hub pentru India, ca o poartă către europeni, unde companiile indiene pot să se stabilească", a declarat, pentru AGERPRES, diplomatul indian.

Rahul Shrivastava a adăugat că şi pe plan cultural relaţiile sunt foarte bune, foarte strânse cu România, scrie Agerpres.ro.

"Avem grupuri culturale care, în mod normal, adică în afara pandemiei, au venit frecvent în România, dar chiar şi în contextul pandemiei, în ultimele zece luni, de când sunt eu aici, am avut mai multe evenimente. Ca de exemplu, în ultimele opt luni am tradus peste 20 de cărţi în limba română, care vorbesc despre conexiunea dintre India şi România. Şi în domeniul educaţiei, avem studenţi indieni care învaţă în România", a menţionat el.

Ambasadorul Rahul Shrivastava a participat vineri la vernisajul expoziţiei de artă fotografică din India intitulată "LensVision", organizată, sub patronajul Ambasadei Indiei în România, de către Asociaţia Internaţională "Euro Foto Art" (AIEFA), în parteneriat cu Muzeul Oraşului Oradea.

Pe simezele Galeriei Euro Foto Art sunt expuse, timp de o lună, 72 de fotografii alb-negru şi color realizate de Sanjoy Bhattacharya, preşedintele Institutului de Fotografie "Bengal" din Calcutta şi 35 de studenţi ai acestuia.

Având relaţii de colaborare culturală bilaterală cu 60 de organizaţii fotografice din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu, asociaţia orădeană, condusă de Ştefan Toth, promovează creaţiile organizaţiilor partenere din întreaga lume, dar şi pe cele româneşti pe alte meridiane.

Imnul naţional al Indiei a deschis evenimentul, fiind interpretat la violă de muzicianul Thurzo Sandor. Acesta a mai prezentat, intercalat între scurte luări de cuvânt, alte cinci lucrări primite din India, din care două compuse de poetul şi compozitorul Rabindranath Tagore, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, de la a cărui naştere s-au împlinit în luna mai 150 de ani şi 80 de ani de la moarte.

Deputata orădeană Biro Rozalia, preşedinta Comisiei de politică externă, a apreciat prezenţa diplomatului indian la Oradea în condiţiile pandemiei, ceea ce demonstrează, a spus ea, "respectul faţă de cultura indiană, asigurând totodată importanţa evenimentului şi a relaţiilor bilaterale".

"România este un partener de încredere pentru India şi de câte ori avem posibilitatea de a ne exprima admiraţia faţă de cultura desăvârşită a Indiei, o facem şi astăzi este o ocazie. Patronajul Ambasadei Indiei ne-a facilitat apropierea acestei părţi de cultură indiană, prin fotografiile expuse şi sperăm că vom avea posibilitatea să adâncim această prietenie şi la nivel naţional, dar şi aici, în Oradea. Mulţumim domnului Ştefan Toth, ambasadorul cultural al Oradiei, personalitatea despre care putem spune că "Omul sfinţeşte locul", pentru că valoarea muncii depuse de dânsul şi de asociaţia pe care o conduce este inestimabilă," a apreciat Biro Rozalia.

Rahul Shrivastava a felicitat expozanţii indieni şi a subliniat că adevăraţii ambasadori, spre deosebire de cei vremelnici în funcţii, sunt cei precum Ştefan Toth, care, cu pasiune, de peste 40 de ani, rămâne în continuare un promotor al culturii în lume.

"Fiecare imagine este ca un scurt film care povesteşte. Aş vrea să-i felicit pe toţi fotografii din India care se uită acum la transmisie pentru că fotografiile sunt de calitate foarte înaltă. Astfel de evenimente sunt cele care aduc popoarele împreună. Aşadar trebuie să ne străduim să avem cât mai multe asemenea evenimente," a spus ambasadorul.

În cadrul vernisajului, oaspetele a făcut cunoştinţă şi cu autoarea singurului ghid de conversaţie hindi-român publicat în ţară, Claudia Ignat, coregrafă în dansul clasic indian, care a trăit cinci ani în India, unde a ajuns să lucreze la producţia filmelor de la Bollywood şi chiar să semneze coregrafia unuia dintre acestea, "Love in Time Square".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.