Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Moldovei în România dă cu pumnul în masă: 'UE va face o foarte mare greșeală'

Facebook
Victor Chirilă

Ambasadorul al Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, bate cu pumnul în masă și avertizează Uniunea Europeană că va comite o mare greșeală, dacă va condiționa aderarea țării la UE în funcție de rezolvarea problemei transnistrene. Chirilă, absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității “A. I. Cuza ” din Iași, a declarat, la o reuniune dedicată diplomației, alături de ambasadorii din Israel și Coreea de Sud acreditați la București, că Transnistria trebuie să rămână parte integrată a Moldovei. Regiunea transnistreană va fi, în timp, reintegrată în republica de dincolo de Prut, iar procesul este ireversibil. Totodată, ca exemplu, UE poate lua Ciprul, țară care are o problemă asemănătoare între părțile grecești și turcești.

”Mesajul meu este că Uniunea Europeană va face o mare greșeală dacă va condiționa aderarea Republicii Moldova la UE de situația Transnistriei.

Transnistria este tot mai mult integrată economic în Republica Moldova. Are posibilitatea să își vândă produsele pe piața din UE. Războiul a schimbat contextul și pentru Transnistria. Înainte, principala poartă de ieșire a produselor era portul ucrainean Odesa. Acum, nu mai este cazul. Toate mărfurile trec prin Moldova. În industria metalurgică, depinde de Moldova pentru autorizații.

(...) Nu puneți această condiție (n.r. de a condiționa aderarea Moldovei la UE de rezolvarea situației Transnistriei). Va fi o foarte mare greșeală!”, a precizat Victor Chirilă la “Bucharest Leaders’ Summit: The Highway to Success”, organizat de Grupul de Presă MediaUno și Institutul Național de Statistică.

Î urmă cu câteva zile, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, preciza că "Obiectivul nostru naţional este pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, până în anul 2030. De acum înainte, Planul reprezintă fundamentul nostru pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană. Prin intermediul acestuia, ne angajăm să adaptăm şi să integrăm legislaţia europeană în cadrul legislaţiei noastre naţionale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.