Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul rus la Londra: 'Convoaiele nordice sunt un exemplu al frăției de arme dintre Rusia și Marea Britanie'

http://www.ukmarriagevisa.com
Rusia Marea Britanie

”Convoaiele nordice” sunt un exemplu al frăției de arme dintre Rusia și Marea Britanie, a declarat ambasadorul rus la Londra, Andrei Kelin, la ceremonia de depunere a coroanelor de flori la monumentele Convoaielor Nordice, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la prima lor plecare din Liverpool spre Arhanghelsk, informează RIA Novosti.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, „convoaiele nordice”, formate în principal din personalul militar al Marii Britanii, aliat al URSS în acest război, au livrat, prin apele arctice, alimente și echipamente militare în porturile nordice ale Uniunii Sovietice.

«Astăzi onorăm nu doar istoria comună și realizările comune ale țărilor noastre în cel de-al Doilea Război Mondial, ci și adevărata frăție de arme a popoarelor noastre, un exemplu excelent fiind „convoaiele nordice”. Statornicia, curajul și determinarea marinarilor aliați le-au permis să reziste atacurilor forțelor inamice, sub „respirația înghețată” a Arcticii, pentru a furniza cele vitale Uniunii Sovietice în lupta împotriva Germaniei naziste pe frontul de Est”, a spus Kelin.

Ambasadorul a menționat că operațiunile „convoaielor nordice” s-au confruntat cu numeroase amenințări, din partea inamicului, în aer, pe apă și sub apă, rutele pe care le-au folosit fiind apropiate bazelor germane din Norvegia. În plus, în timpul iernii, situația a fost agravată de frigul sever, întunericul și ceața groasă, precum și de curenții puternici. „Mulți oameni au crezut că navele nu vor putea trece, dar profesionalismul, curajul și bărbăția marinarilor au făcut acest lucru posibil, indiferent de condiții. Voi, dragi veterani, ați câștigat lupta împotriva elementelor naturii și a inamicului pentru a oferi ajutorul atât de necesar. Vă admirăm sincer, vă respectăm și vă mulțumim pentru acest lucru”, a subliniat el, adresându-se veteranilor ” convoaielor nordice ” din Liverpool.

Potrivit ambasadorului Kelin, un alt eveniment memorabil va avea loc la 30 august, la Arhanghelsk, unde Universitatea Federală Nordică (Arctică) organizează o conferință internațională, dedicată celei de-a 80-a aniversări a „convoaielor nordice”.

Kelin a reamintit, de asemenea, că Rusia le conferă veteranilor convoaielor arctice un premiu de stat – Medalia Ușakov. „Din 2014, aproape 3 500 de medalii și-au găsit eroii și suntem hotărâți să continuăm această inițiativă, de îndată ce pandemia aparține trecutului”, a declarat el.

40 de convoaie, în care erau aproximativ 800 de nave, au plecat, în total, din Marea Britanie spre Uniunea Sovietică. Peste 100 de nave au fost scufundate, ca urmare a atacurilor submarinelor și avioanelor inamice, iar aproape 3000 de militari britanici au fost uciși.

„Convoaiele nordice” au livrat URSS aproximativ 4 milioane de unități de marfă (aproximativ un sfert din tot ajutorul aliaților occidentali). Printre articolele livrate s-au numărat peste 7 000 de aeronave, peste 5 000 de tancuri, aproximativ 5 000 de arme antitanc, 2 000 de telefoane și peste 4 000 de stații radio, precum și obuze, combustibil, alimente, medicamente, cabluri telefonice, uniforme, metale și alte materii prime.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.