Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Rusiei la Londra, despre succesorul lui Boris Johnson: 'Am prefera pe cineva care să nu fie atât de beligerant'

REUTERS/Henry Nicholls
Andrei Kelin

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a declarat joi că situația lui Boris Johnson este o recompensă justă pentru o politică "beligerantă" antirusească de susținere a Ucrainei, ignorând în același timp nevoile economice ale poporului britanic.

"S-a concentrat prea mult pe situația geopolitică, pe Ucraina", a declarat Andrei Kelin, ambasadorul rus în Marea Britanie, într-un interviu acordat Reuters la Londra.

"El a lăsat foarte mult în urmă țara, oamenii, starea economiei, iar acest lucru este ceea ce a adus acest rezultat", a spus Kelin în limba engleză. "Desigur, am prefera pe cineva care să nu fie atât de antagonist sau beligerant".

Johnson, imaginea campaniei Brexit din 2016, care a obținut o victorie electorală răsunătoare în 2019 înainte de a conduce Regatul Unit în afara Uniunii Europene, a anunțat joi că demisionează, după ce a fost abandonat de miniștri și de majoritatea parlamentarilor săi conservatori din cauza unei serii de scandaluri.

"Oamenii suferă din cauza prețurilor mari, a taxelor mari", a spus Kelin, în vârstă de 65 de ani, despre moștenirea lăsată de Johnson. "Promisiunile guvernului nu au fost îndeplinite".

Creșterea prețurilor la alimente a împins inflația prețurilor de consum din Marea Britanie la un maxim al ultimilor 40 de ani de 9,1% în luna mai, cea mai mare rată din Grupul celor șapte țări și care subliniază gravitatea crizei costului vieții din țară.

Johnson, a spus el, s-a schimbat în timpul mandatului său de prim-ministru: Johnson ca ministru de externe sub Theresa May și Johnson ca prim-ministru erau, a spus el, "două persoane diferite".

Ambasadorul a spus că Johnson a revenit asupra dorinței inițiale de a lucra cu Rusia, afirmând că a făcut o "greșeală strategică" prin faptul că a susținut atât de mult Ucraina.

"Nu pot spune că a fost un prieten al Rusiei", a spus Kelin.

Într-un interviu acordat la reședința sa grandioasă din secolul al XIX-lea din vestul Londrei, Kelin a declarat că nu speră că o schimbare de conducere va avea vreun impact asupra politicii Marii Britanii față de Rusia sau Ucraina.

El i-a criticat pe secretarul Apărării, Ben Wallace, și pe ministrul de Externe, Liz Truss, ca fiind lipsiți de înțelegere a situației din Ucraina.

"Ei nu sunt foarte familiarizați cu politica rusă și nu realizează cu adevărat motivele pentru ceea ce se întâmplă", a spus el.

Într-un mesaj adresat celui care îi va lua locul lui Johnson, Kelin a spus "Liderul țării ar trebui să se concentreze nu doar pe afacerile internaționale, ci mai întâi de toate pe propria țară și pe propria economie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.