Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul SUA cere României să fie gazdă bună cu refugiații

hans klemm

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, consideră că România ar putea fi ţara est-europeană care să reprezinte un exemplu de toleranţă şi incluziune, ''primindu-i pe aceia care îşi doresc un viitor mai bun''. ''Cei care îşi caută o nouă casă aduc cu ei energie şi idei, spirit antreprenorial şi entuziasm. Nu consideraţi acest lucru o potenţială povară pentru societate, ci o potenţială resursă. Lăsaţi-i pe aceşti imigranţi să devină parte a acestei noi Românii pe care o creaţi, una lipsită de corupţie, în care principiile statului de drept se aplică tuturor cetăţenilor şi fiecăruia în parte şi în care fiecare membru al societăţii are ocazia de a contribui la vibranta cultură şi economie a României. Pe 3 februarie, la o moschee din Statele Unite, preşedintele Obama le-a reamintit tuturor musulmanilor americani: 'Nu sunteţi musulmani sau americani, sunteţi musulmani şi americani'. Îi încurajez pe toţi locuitorii acestei minunate ţări, cu o îndelungată istorie şi o foarte mare diversitate, să îi primească pe imigranţi şi să-i ajute să fie musulmani şi români'', afirmă diplomatul, într-un editorial.

Citeşte şi: Despărțirea anului în politică: Primarul care o admira pe Elena Udrea, părăsit pentru un milionar

El spune că face aceste precizări în urma unui e-mail primit recent de la o anumită persoană, pe care o numeşte ''James Bond'', care voia să afle care este părerea sa despre ''ceea ce el a definit 'invazia musulmană' a Europei''. ''Îmi dau seama că acesta nu este numele său real, ci un pseudonim, dar subiectul abordat era unul serios. Din cuvintele sale, era evident că îşi iubeşte foarte mult ţara, România, şi că este preocupat de bunăstarea şi viitorul acesteia. (...) Era îngrijorat cu privire la imigranţii recent sosiţi pe continent, în special în această ţară, şi mi-a cerut să comentez subiectul. Am considerat că este important să fac acest lucru'', adaugă diplomatul american.

Vezi şi: Un primar PNL, 'umflat' de procurori: Cu ce l-au prins oamenii legii

Klemm menţionează că este ''american de primă generaţie'', tatăl său emigrând din Germania. ''(...) A mers să lucreze în Statele Unite, în Michigan. Acolo şi-a creat o viaţă şi şi-a întemeiat o familie. S-a implicat în comunitatea sa şi a fost un cetăţean patriot. Această poveste nu este unică; ea este povestea Americii. Cu excepţia celor care sunt indieni americani puri, cu toţii avem rădăcini în alte ţări. Provenim din ţări din întreaga lume, dar avem un lucru în comun: suntem americani. Suntem diverşi nu doar din punct de vedere etnic, ci şi religios, unii crezând într-o putere supremă, alţii nu'', afirmă acesta. El arată că, în Statele Unite, chestiunea diversităţii a fost o luptă şi, în context, aminteşte de primul discurs de învestitură al preşedintelui Obama, care a spus că 'diversitatea Americii (...) este un atu, nu o slăbiciune'.

Citește și: Imaginile anului în presa din România! Cum a putut să apară Dana Grecu la Antena 3: Interzis minorilor

''Astăzi ne aflăm în faţa unui nou test, al celor care fug de războiul şi persecuţia din Orientul Mijlociu. (...) Aplaud generozitatea şi compasiunea cu care mulţi cetăţeni şi lideri europeni au răspuns deja la această criză. (...) Cu siguranţă, poate fi înfricoşător să primeşti noi imigranţi, mai ales în număr mare. Ce se va întâmpla dacă nu se acomodează, dacă vor sufoca serviciile sociale, financiare sau medicale, dacă iau locurile de muncă ale unor oameni care sunt aici de ani de zile? Există multe necunoscute. Dar să nu uităm că unele dintre cele mai mari contribuţii ale Americii la societate s-au datorat imigranţilor'', susţine Klemm. Oficialul american dă mai multe exemple, printre care cel al lui Albert Einstein, ''unul dintre cei mai inteligenţi oameni din lume, care a fugit de persecuţia din Germania nazistă pentru a căuta siguranţa în Statele Unite'', dar şi al primei femei secretar de stat al SUA, Madeleine Albright, care ''a fugit de comunismul din Cehoslovacia'', sau al Gloriei Estefan, fugită din Cuba.

Vezi şi: Lovitură de ultimă oră pentru şeful unui Consiliu Judeţean: Dat afară după ce a fost condamnat

''Nimeni nu poate şti de unde va proveni următorul Einstein sau următoarea Estefan. Ceea ce este important este ca toată lumea să fie tratată uman şi cu demnitate. Tuturor trebuie să li se ofere o şansă să se dezvolte, să aibă o contribuţie şi să schimbe ceva în această lume. Ştiu că nu este un lucru uşor, însă le mulţumesc celor care l-au primit pe tatăl meu cu atâţia ani în urmă, atunci când a ajuns pe ţărmurile Americii. Astăzi sunt extrem de mândru şi profund onorat să împărtăşesc povestea Americii şi a mea celor care ar putea să o considere un exemplu de toleranţă şi incluziune. (...) Da, domnule Bond, acest lucru este posibil'', încheie ambasadorul SUA.

Citeşte şi: Kovesi anunță percheziții de amploare ale DNA în Brăila și Galați: Pe cine vizează procurorii

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.