Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul SUA, sfaturi pentru studenții români

hans klemm

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, s-a întâlnit, luni, la Facultatea de Drept, cu studenti ai Universitatii din Bucuresti, carora le-a vorbit despre presedintele John Fitzgerald Kennedy si implicarea civica a tinerilor.

'Nu întrebati ce poate face România pentru voi, întrebati-va ce puteti face voi pentru România', le-a transmis studentilor Klemm, parafrazând cuvintele fostului presedinte american.

Diplomatul le-a spus tinerilor ca reprezinta noua generatie tarii si vor deveni 'conducatorii acestui frumos pamânt' - România.

'Asadar, va întreb: ce veti face, viitori lideri ai României? Veti transforma România în locul pe care vi-l doriti, lipsit de coruptie, bazat pe statul de drept, un loc prosper, cu o administratie publica eficienta, capabila, un loc care sa semene mai mult cu restul Europei? Veti raspunde chemarii la datorie, atunci când tara voastra va avea nevoie de voi? Veti candida într-o zi pentru o functie, asa cum ne încuraja Kennedy, pentru a va sluji tara si pentru a rezolva problemele mari cu care se confrunta astazi România? Veti face acest lucru nu pentru ca este usor, ci tocmai pentru ca este greu, asa cum spunea Kennedy?', i-a întrebat ambasadorul pe cei prezenti.

El a subliniat ca John Fitzgerald Kennedy a inspirat generatii de americani sa dea dovada de spirit civic si sa participe activ la democratia americana. De asemenea, propria sa familie continua sa promoveze aceasta viziune: fratii, nepoatele si nepotii lui Kennedy au fost membri ai Congresului sau au fost alesi în functii de conducere în statele lor. Fiica sa, Caroline Kennedy, este ambasador al SUA în Japonia.

'Kennedy întruchipa tinerete si vitalitate si, prin actiunile si discursul sau, a inspirat inimile si mintile unei întregi generatii de tineri, determinându-i sa se implice în comunitate si în lume si sa lupte pentru egalitate. Stabilind un mandat pentru serviciul public si inspirând o natiune sa raspunda provocarilor unei noi ere, Kennedy a sprijinit lansarea unor serii importante de evolutii sociale, culturale si politice', a punctat Hans Klemm.

Ambasadorul a precizat ca, pentru el, mostenirea presedintelui american este una simpla: slujirea umanitatii, a tarii si comunitatii si promovarea unei lumi mai bune pentru generatia viitoare.

'Prin exemple precum înfiintarea Corpului Pacii si promovarea drepturilor civile, Kennedy le cerea americanilor sa împartaseasca cunostintele si abilitatile lor cu persoanele defavorizate din tara si cu cele din tarile subdezvoltate. El voia ca o America puternica sa conduca eforturile de creare a unei lumi mai bune. Si, datorita acestor aspiratii, amintirea sa este deosebit de puternica în mintile americanilor. În sondajele de opinie, Kennedy apare în mod constant în vârful listei celor mai buni presedinti ai Americii', a completat el.

Ambasadorul a marcat de asemenea cele mai importante momente din viata presedintelui american, ucis pe 22 noiembrie 1963, de glontul lansat de un asasin.

'Orice american care a trait acele zile îsi aduce înca aminte cu exactitate unde era atunci când a aflat îngrozitoarea stire. America a parut sa-si piarda inocenta în acel moment', a spus el.

Potrivit lui Klemm, în cel de-al Doilea Razboi Mondial, Kennedy a obtinut cele mai înalte distinctii ale Fortelor Navale ale SUA, iar ulterior a devenit membru al parlamentului SUA. Cartea sa, 'Profiles of Courage', a câstigat Premiul Pulitzer în 1957. În 1960, Kennedy a candidat la Presedintie, concurând cu Richard Nixon, pe atunci vicepresedinte. A participat la prima dezbatere prezidentiala televizata din istoria americana si a câstigat alegerile. Una dintre primele masuri luate de el dupa preluarea functiei a fost înfiintarea Corpului Pacii (Peace Corps), un program care trimitea voluntari americani în tari în curs de dezvoltare aflate de mare distanta de America.

'În ciuda aurei nostalgice care înconjoara imaginea presedintelui Kennedy, s-au comis si greseli. Invazia din Golful Porcilor, în care administratia Kennedy a sprijinit rebeli înarmati într-un efort de a pune capat regimului comunist din Cuba, a fost un esec total. Abordarea sa cu privire la relatiile dintre rase în SUA, mai ales în perioada de început a administratiei sale, este de asemenea considerata de unele persoane timida si exagerat de reactiva', a declarat ambasadorul.

Pe de alta parte, în 1962, când lumea se afla în pragul unui razboi, ca urmare a faptului ca Uniunea Sovietica încerca sa instaleze rachete nucleare în Cuba lui Fidel Castro, Kennedy a împiedicat navele sovietice care transportau acele rachete sa ajunga în insula, instituind o blocada navala, a remarcat Hans Klemm. Desi era hotarât sa împiedice extinderea influentei sovietice în lume, s-a asezat la masa negocierii cu Uniunea Sovietica în vederea semnarii unui tratat de interzicere partiala a testelor nucleare.

Ambasadorul le-a oferit celor prezenti exemplare ale cartii 'Profiles of Courage', semnata de presedintele Kennedy. Studentii facultatilor de Drept, Limbi si Literaturi Straine - American Studies, Administratie si Afaceri, Stiinte Politice au pus întrebari despre politica lui Kennedy în Europa de Est, despre Corpul Pacii, despre obiectivele ambasadorului în mandatul sau, dar si despre democratia româneasca si actualele evolutii politice.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.