Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul turc la Bagdad, convocat de MAE irakian după moartea unui manifestant în Kurdistan

www.timesofisrael.com
kurzi, Irak, sărbătoare, independență

Ministerul irakian al Afacerilor Externe a anunţat duminică că-l va convoca pe ambasadorul Turciei, a doua zi după o manifestaţie violentă în Kurdistanul irakian în cursul căreia o persoană a fost împuşcată mortal de soldaţi turci, relatează AFP.

Sâmbătă, protestatari au atacat o bază militară turcă de la Shiladze, în vestul regiunii autonome Kurdistanul irakian, frontalieră cu Turcia.

În înregistrări video de la ciocniri, care s-au produs în provincia Dohuk, se poate vedea cum manifestanţi incendiază vehicule militare turce şi scandează împotriva forţelor turce, pe care le acuză că au omorât patru civili într-un recent bombardament.

În comunicatul său, ministerul precizează că "condamnă tirurile forţelor turce asupra unor cetăţeni (...) care s-au soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi". În plus, adaugă textul citat, "avioane militare turce au survolat apoi mulţimea la foarte joasă altitudine, ceea ce i-a speriat pe oameni".

"O notă de protest" îi va fi înmânată ambasadorului turc, mai precizează ministerul, care l-a mai convocat pe diplomat şi în decembrie pentru a protesta împotriva bombardamentelor "repetate" pe teritoriul său, denunţând o "încălcare a suveranităţii sale'.

Ankara afirmă că îşi exercită dreptul la legitimă apărare lovind în Irak baze ale Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), o formaţiune considerată teroristă de Ankara, Uniunea Europeană şi SUA, şi face apel cu regularitate la Bagdad să coopereze în lupta împotriva PKK.

Sâmbătă, pe Twitter, Ministerul turc al Apărării i-a acuzat pe manifestanţi că "au fost incitaţi de PKK" şi a precizat că pagubele în baza turcă au fost limitate la "vehicule şi echipamente militare".

Guvernul regiunii autonome Kurdistan s-a declarat "întristat de pierderile umane şi materiale". Comunicatul său evocă "evenimente la Shiladze", în spatele cărora se ascund "sabotori", fără a menţiona Turcia sau prezenţa forţelor turce pe teritoriul său.

PKK, care duce o luptă armată în Turcia din 1984, dispune în nordul Irakului de baze care sunt vizate cu regularitate de forţele armate turce.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.