Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău reiterează ajutorul Kievului în problema transnistreană: Putem oferi orice ajutor dacă suntem rugați

http://nrcu.gov.ua/
Transnistria Ucraina Moldova

În cazul în care separatiștii transnistreni sau trupele ruse staționate ilegal în regiune încep acțiuni ofensive, Ucraina poate oferi ajutor Republicii Moldova, dacă autoritățile de la Chișinău îl vor cere. Declarația a fost făcută de ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru Deschide.MD. Diplomatul a ținut, însă, să explice că militarii ucraineni nu pot interveni pe teritoriul unui stat străin fără a fi respectată o anumită procedură.

”În primul rând, vreau să vă spun că Ucraina respectă integritatea teritorială a R. Moldova și nu va face nimic împotriva ei. Oficialii de la Kiev au spus în repetate rânduri că, în caz de necesitate, Ucraina poate oferi orice ajutor dacă este rugată de Guvernul R. Moldova. Eu nu vorbesc despre intervenție, eu vorbesc că, dacă Guvernul R. Moldova ar considera că Ucraina poate oferi vreun ajutor, Ucraina îl va oferi. Noi nu știm de ce fel de ajutor va fi nevoie. Guvernele vor negocia, prim-ministrul sau doamna președinte va suna la omologul ei din Ucraina, vor discuta și vor stabili” a declarat Șevcenko.

Potrivit lui, deși anterior mai mulți oficiali de la Kiev au declarat că, dacă autoritățile de la Chișinău dau aprobarea, problema transnistreană poate fi soluționată în trei zile, procedura nu este atât de simplă.

”Trebuie să spunem că, din punct de vedere politic, comandantul suprem este președintele Zelenski și, dacă vorbim despre o oarecare intervenție militară, avem două centre de comandă. Primul este Statul Major, condus de comandantul suprem militar, domnul Zalujnîi, și deja președintele țării, care pune obiectivele politico-militare care trebuie să fie realizate. Dacă vorbim despre o intervenție militară, acest lucru trebuie să fie discutat de conducerile ambelor țări și numai apoi trebuie să fie date ordine către militarii ambelor țări. Altfel nu funcționează acest sistem” a conchis ambasadorul Ucrainei de la Chișinău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.