Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amendamentul buclucaș: 'Ideea nimănui' riscă să blocheze total activitatea Guvernului (surse)

RTV
predoiu budai

Proiectul de lege privind reforma pensiilor de serviciu a fost discutat marți, 30 mai, în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților. Controversatul amendament care riscă să ducă la neconstituționalitatea viitoarei legi dă bătăi de cap parlamentarilor, care au cerut o opinie de la Ministerul Justiției.

Coaliția de guvernare a anunțat luni o serie de amendamente la proiectul de lege privind reforma pensiilor de serviciu, așa-numitele pensii speciale, votat deja de Senat. După cum stiripesurse.ro notea ieri, una dintre modificările dorite de coaliție ridică mari probleme de constituționalitate. Este vorba despre eliminarea personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procorilor („magistrații asimilați”) din rândul beneficiarilor de pensii de serviciu. Deși este vorba doar de aproximativ 200 de persoane, consecințele ar putea fi neplăcute.

Ping-pong cu responsabilitatea pentru amendament

Magistrații asimilați asigură practic funcționarea Ministerului Justiției. Printre altele, toate actele normative adoptate de Guvern poartă avizul Ministerului Justiției, prin munca magistraților asimilați. Surse din sistemul judiciar și din zona politică afirmă că magistrații asimilați ar putea lua decizia de a protesta față de tăierea dreptului la pensie prin refuzul de a-și îndeplini atribuțiunile de serviciu. Un asemenea protest ar paraliza practic activitatea Executivului.

Surse politice mai dezvăluie că, în fața revoltei magistraților asimilați, decidenții din coaliție au refuzat să-și asume paternitatea amendamentului care vizează această categorie de personal. Ministrul Predoiu ar fi susținut că ideea a venit de la Ministerul Muncii, în urma negocierilor cu reprezentanții Comisiei Europene. Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, ar fi transmis că măsura a fost discutată și agreată cu ministrul Justiției.

În fața unui amendament „orfan”, cu potențial de a „trânti” întreaga lege la CCR și de a bloca activitatea Guvernului, deputații din Comisia pentru muncă au amânat raportul pentru săptămâna viitoare, pentru a aștepta o opinie de la Comisia Europeană și de la... Ministerul Justiției.

Pe lângă magistrații asimilați, și alte categorii de personal din justiție sunt vizate de amendamentele anunțate luni de coaliție. Diverse alte categorii de personal de specialitate, consilierii de probațiune, grefierii și chiar magistrații au început să-și exprime vocal nemulțumirile legate fie de situația salariilor, fie de modificările la sistemul de pensii care nu ține cont de nicio opinie din sistem, nici măcar de cele venite din partea CSM. În goana după miliardele de euro din PNRR, politicienii riscă să provoace daune mult mai mari pe termen lung.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.