Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amenzi de 57 de milioane de lei aplicate de comisarii de mediu în primul trimestru al anului

ziuanews.ro
ministerul mediului

Garda Naţională de Mediu (GNM) a aplicat, în primul semestru al acestui an, amenzi în valoare de 56,65 milioane de lei, în creştere cu 64,44% faţă de intervalul similar din 2020, când penalităţile s-au ridicat la 34,45 milioane de lei, relevă raportul publicat de către instituţie.

Conform datelor centralizate, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021, numărul inspecţiilor realizate la nivel naţional, în domeniul controlului poluării şi al biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate, a fost de 18.830, cu 23,63% mai mare comparativ cu primele şase luni ale anului anterior, când au fost înregistrate 15.231 de controale.

De asemenea, în intervalul analizat, au fost aplicate 2.642 de amenzi, faţă de 1.664, cu un an în urmă, informează Agerpres.

Raportul GNM arată că, până la finele lunii iunie, au fost emise 906 avertismente (faţă de 711, în primele şase luni din 2020), 188 de dispoziţii privind sistarea activităţii (faţă de 121, în aceeaşi perioadă a anului precedent) şi patru decizii de încetare a activităţii (comparativ cu niciuna, în 2020).

Potrivit sursei citate, de la începutul acestui an şi până la 30 iunie au fost transmise 21 de propuneri de suspendare de acorduri/autorizaţii de mediu, precum şi 63 de sesizări penale. În plus, au fost confiscate 96 de mijloace auto.

Din totalul controalelor efectuate în 2021, un număr de 15.525 s-au înregistrat în domeniul controlului poluării, iar 2.805 în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.

În luna iunie a acestui an au fost efectuate, la nivel naţional, 3.648 de inspecţii, dintre care 3.024 în domeniul poluării. Pe parcursul acestor controale au fost aplicate 618 de amenzi, în valoare totală de 16,125 milioane de lei.

Totodată, în acelaşi interval, au fost transmise 218 avertismente, 48 de dispoziţii de sistare a activităţii, două decizii de încetare a activităţii, 16 sesizări penale, precum trei propuneri de suspendare acorduri/autorizaţii de mediu. Numărul mijloacelor auto confiscate a fost de 15.

Garda Naţională de Mediu este o entitate publică ce funcţionează ca instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Instituţia are atribuţii în prevenirea, constatarea şi sancţionarea încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.