Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii eliberați din Rusia: 'Am fost interogați, bătuți, privați de somn, legați la ochi, în genunchi și cu mâinile la gât'

abcnews.go.com
prizonieri

Andy Huynh și Alexander Drueke, americanii eliberați din Rusia, povestesc momentele cumplite prin care au trecut în cele 105 zile de captivitate. "Ne-am rugat pentru moarte. Am vrut doar să murim", a declarat Huynh pentru ABC News. "Nu m-am dus acolo pentru a lupta în mod special. Dar am înțeles că aceasta era o posibilitate foarte reală", a spus Drueke. Ceea ce el și Huynh împărtășeau, a spus el, era îngrijorarea că invazia rusă în Ucraina va avea succes și apoi se va răspândi în Europa.

"Am putut vedea că exista o foarte bună posibilitate ca acest lucru să se transforme în ceva mult, mult mai mare ... Nu știam cât de mare urma să devină acest lucru. Așa că era mai bine să o oprim din timp", a spus el. Drueke, în vârstă de 40 de ani, s-a retras din armata americană după 12 ani, timp în care a efectuat două misiuni în Irak și și-a încheiat cariera ca sergent de pluton.

Huynh, în vârstă de 27 de ani, un pușcaș marin care locuia în afara orașului Huntsville împreună cu prietena sa, lucra ca șofer de livrări și mergea la școală când a urmărit invazia la televizor. Faptul că s-a oferit voluntar să lupte era justificat, a spus el, pentru a preveni "Al treilea război mondial".

"Mi s-a părut greșit să stau degeaba și să nu fac nimic", a spus el. Timp de o luna invazia nu mi-a dat liniste, mi-am pierdut somnul. "Nu am vrut să nu fac nimic. Situația din Ucraina era singurul lucru la care mă puteam gândi cu adevărat".

Ambii bărbați au sosit în Ucraina la începutul lunii aprilie. Au intrat în țară separat prin Polonia și, prin circumstanțe diferite, au ajuns să servească într-o unitate a legiunii străine din Ucraina. Capturarea lor două luni mai târziu, la 9 iunie, a fost rezultatul unei misiuni care a mers prost. Deși ambii bărbați au declarat că nu vor oferi detalii specifice pentru a nu compromite eforturile în curs de desfășurare ale Ucrainei, ei au spus că aceasta a avut loc în timpul unei misiuni de recunoaștere cu drone, care presupunea cercetarea unor zone pentru obținerea de informații. "Ceea ce putea merge prost, a mers prost", a spus Drueke.

"A fost foarte nefericit modul în care s-a desfășurat, dar pur și simplu totul a mers prost", iar cei doi bărbați s-au trezit în fața unui batalion unde a izbucnit un schimb de focuri, a spus el. Ei au evitat să fie capturați timp de opt ore după ce au fugit prin păduri dese, unde s-au ferit de drone active și de mine terestre, a spus el. În cele din urmă, au spus că au fost înconjurați, li s-a ordonat să îngenuncheze, li s-au legat mâinile și li s-au pus saci pe cap. "Eram al naibii de siguri că ne vor executa chiar atunci și acolo", a spus Drueke.

Ambii bărbați au fost mutați în avanposturi până când au ajuns într-un "black site", unde au spus că au fost interogați, bătuți, privați de somn și forțați timp de ore întregi să stea legați la ochi, în genunchi și cu mâinile la gât. Coastele lui Drueke au fost rupte cu forța.

Ceea ce i-a făcut să continue a fost gândul la familiile lor. Huynh s-a logodit cu câteva zile înainte de a pleca, în timp ce Drueke, care nu este căsătorit, a lăsat în urmă o familie extinsă și câinele său, Diesel. În timp ce erau închiși, au spus că singurul lor obiectiv era să aibă grijă de cealaltă persoană.

"Am fost legați pe viață", a spus Drueke. "Misiunea mea era să îl țin pe Andy în viață, iar misiunea lui era să mă țină pe mine în viață. Și asta a fost tot ce a fost".

Bărbații au petrecut 105 zile în captivitate înainte de a fi eliberați la sfârșitul lunii septembrie, împreună cu alți opt luptători voluntari de origine străină din Anglia și Canada și peste 200 de soldați ucraineni. În timpul captivității, rușii i-au forțat să realizeze videoclipuri de propagandă, să acorde interviuri jurnaliștilor simpatizanți ai Rusiei și să contacteze diferite agenții guvernamentale din SUA, inclusiv Departamentul de Stat. Lui Drueke, pe care răpitorii săi l-au ales ca purtător de cuvânt al duo-ului, i s-a permis să dea apeluri frecvente către familia sa din Tuscaloosa. Aceste apeluri, a spus Drueke, au fost făcute sub constrângere.

"Tipii care mă băteau erau în cameră cu mine", a spus el.

În timp ce erau transportați, corpurile lor au fost stivuite unul peste altul, au spus ei, împreună cu alți prizonieri, în vehicul. În închisoare, au suferit izolarea. Cei care i-au capturat, au spus ei, au fost convinși pe nedrept că sunt spioni. "Au vrut să creadă că eram ceva special", a spus Huynh.

Acum, acasă, bărbații sunt de nedespărțit, la fel ca și familiile lor, care s-au legat în absența lor. Ei au spus că nu au niciun regret și că sunt deschiși să se întoarcă în Ucraina pentru a ajuta la reconstrucție odată ce conflictul se va încheia. Drueke a spus că el crede că capturarea lor a ajutat administrația Biden să deschidă canale către Ucraina care nu fuseseră încă deschise. "Sper că am avut un impact", a spus el. Civilii rămân încarcerați în aceleași locații în care au fost ținuți de mai bine de trei luni.

"Ne simțim vinovați că am fost tranzacționați și ei sunt încă acolo ... Acesta este unul dintre cele mai rele sentimente pe care le poți avea", a spus Huynh.

În timp ce ucrainenii vor avea nevoie de ajutor umanitar continuu timp de ani de zile, ei au spus că sunt convinși că țara va ieși victorioasă din Rusia. "Putin i-a subestimat pe ucraineni ... Ei sunt foarte uniți ca popor. Nu vor renunța, indiferent de situație", a spus Drueke.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.