Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii recunosc că ei decid cine intră în UE

sua eu
Casa Albă şi-a exprimat de asemenea sprijinul pentru ultimatumul până luni acordat vineri de liderii europeni Moscovei şi separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei şi a făcut încă o dată apel la preşedintele rus Vladimir Putin să retragă forţele ruse de luptă de la graniţa cu Ucraina.

Intervenţia Moscovei în Ucraina a aruncat mai repede în braţele UE alte două foste republici sovietice - Republica Moldova şi UE, care au semnat de asemenea acorduri de asociere cu Bruxellesul, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Marie Harf.

'Cred că este demn de atenţie faptul că exact ceea ce preşedintele (Vladimir) Putin a încercat să prevină prin amestecul în Ucraina s-a întâmplat acum', a spus ea, făcând referire la acordurile de asociere semnate vineri cu UE de Kiev, Chişinău şi Tbilisi. 

'Iar în ceea ce priveşte Georgia şi Republica Moldova, cred că s-a întâmplat mai repede decât în mod normal. Aşadar, s-a întâmplat exact opusul a ceea ce el (Putin) a încercat să prevină', a spus Marie Harf.

În urmă cu şapte luni, fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a renunţat la semnarea acordului cu UE, invocând presiuni economice din partea Rusiei, decizie ce a declanşat protestele masive care au culminat cu înlăturarea sa de la putere şi fuga în Rusia.

Moscova a răspuns anexând Crimeea, trimiţându-şi trupele la graniţa cu Ucraina şi sprijinindu-i pe separatiştii pro-ruşi care au ocupat zone din estul Ucrainei şi au doborât mai multe elicoptere ale armatei ucrainene.

Rusia a avertizat vineri că vor exista consecinţe comerciale în urma semnării de către Ucraina şi Republica Moldova a acordurilor de asociere la UE.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a spus că astfel de ameninţări sunt 'inutile' şi şi-a exprimat sprijinul faţă de solicitările Consiliului European la adresa Moscovei şi a separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.

Liderii europeni, reuniţi vineri într-un summit la Bruxelles, au cerut un acord privind un mecanism de verificare a încetării focului, supervizat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), restabilirea autorităţii ucrainene în trei puncte de frontieră cu Rusia controlate de separatişti, eliberarea ostaticilor, inclusiv a tuturor observatorilor OSCE, şi începerea unor 'negocieri' substanţiale asupra planului de pace înaintat de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Casa Albă a făcut apel la preşedintele rus Vladimir Putin să retragă trupele de luptă de la graniţă şi să înceteze să-i mai sprijine pe separatişti şi le-a cerut separatiştilor să respecte armistiţiul şi să renunţe la arme. sursa: agepres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.