Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnesty International, acuzaţii grave la adresa guvernelor UE: Complicitate la abuzurile suferite de migranţi în Libia

saymawaleh.com
amnesty international

Organizaţia Amnesty International (AI) a acuzat guvernele europene de complicitate în ţinerea în detenţie a migranţilor în condiţii îngrozitoare în Libia, denunţând în special ajutorul acordat gărzilor de coastă libiene implicate în traficul de fiinţe umane, transmit AFP şi DPA. 'Guvernele europene sunt în mod conştient complice la tortura şi abuzurile îndurate de zeci de mii de refugiaţi şi de migranţi deţinuţi de autorităţile libiene de imigraţie în condiţii îngrozitoare în Libia', arată AI, în raportul intitulat 'Reţeaua întunecată de complicităţi a Libiei', conform Agerpres.

Amnesty acuză guvernele europene că sprijină 'un sistem sofisticat de abuzuri şi de exploatare a refugiaţilor şi migranţilor' de către gărzile de coastă, responsabilii centrelor de detenţie şi traficanţi, singura preocupare a europenilor fiind împiedicarea migranţilor să traverseze Marea Mediterană. 'Zeci de mii de oameni sunt deţinuţi pe termen nedefinit în centre de detenţie unde suferă abuzuri sistematice', în timp ce 'guvernele europene nu doar sunt pe deplin la curent cu aceste abuzuri, dar (...) sunt şi complice', a denunţat marţi John Dalhuisen, directorul AI pentru Europa.

El a cerut statelor UE să-şi 'reconsidere cooperarea cu Libia în materie de imigraţie şi să permită persoanelor să ajungă în Europa pe căi legale, mai ales prin reinstalarea a zeci de mii de refugiaţi', dar şi 'să insiste ca autorităţile libiene să pună capăt arestărilor arbitrare şi detenţiei de refugiaţi şi migranţi'. Dalhuisen a cerut de asemenea eliberarea 'imediată' a tuturor cetăţenilor străini aflaţi în centrele de detenţie în Libia. 'De la sfârşitul lui 2016, statele membre ale UE, mai ales Italia, au pus în aplicare o serie de măsuri vizând închiderea rutei de migraţie via Libia şi Mediterana centrală, fără a se preocupa de consecinţele pentru persoanele blocate' în Libia, arată AI.

Organizaţia menţionează că guvernele europene au oferit Libiei asistenţă pentru Departamentul de luptă împotriva imigraţiei clandestine, care gestionează centrele de detenţie, şi au instruit şi au furnizat echipamente gărzilor de coastă libiene pentru a intercepta migranţi pe mare. 'Refugiaţii şi migranţii interceptaţi de paza de coastă libiană sunt trimişi în centre de detenţie, unde sunt supuşi unor tratamente oribile', indică Amnesty, precizând că, 'în prezent, 20.000 de persoane rămân închise în aceste centre de detenţie suprapopulate şi insalubre'.

După scandalul internaţional declanşat de difuzarea unor imagini de la pieţele de sclavi din Libia, Uniunea Africană (UA) a anunţat săptămâna trecută intenţia de a-i repatria în ţările de origine pe cei 20.000 de migranţi, în următoarele şase săptămâni. Aceste centre sunt în mod neoficial sub controlul guvernului libian de uniune naţională (GNA), susţinut de comunitatea internaţională, în timp ce alte mii de migranţi se află în centre ale miliţiilor, în afara oricărui control.

AI afirmă că a chestionat zeci de migranţi şi refugiaţi, care au povestit despre 'abuzurile cărora le-au fost victime sau martori', cu referire la ales la detenţie arbitrară, tortură, muncă forţată, extorcare. Acelaşi raport mai acuză gărzile de coastă de colaborare cu traficanţii şi de punerea în pericol a vieţilor migranţilor, precum şi de intimidarea ONG-urilor care acţionează în Mediterana.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.