Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnesty International: Condiţiile de muncă ale agenţilor de securitate din Qatar sunt comparabile cu 'unca forţată'

img.fifa.com
Cupa Mondială

Condiţiile de muncă ale agenţilor de securitate din Qatar, inclusiv cei implicaţi în proiecte legate de Cupa Mondială de fotbal 2022, sunt comparabile cu "munca forţată", denunţă Amnesty International într-un raport dat publicităţii joi, informează AFP, citat de Agerpres.

Mii de agenţi urmează să fie recrutaţi până la startul Cupei Mondiale, care va avea loc între 21 noiembrie şi 18 decembrie în emiratul din zona Golfului Persic.

Treizeci şi patru de actuali şi foşti angajaţi din cadrul a opt companii private de securitate, lucrători migranţi în principal din Kenya şi Uganda, descriu că au zile de lucru de peste 12 ore, 7 zile pe săptămână (echivalentul a 84 de ore pe săptămână), uneori fără umbră sau apă potabilă, în lunile cele mai călduroase.

Cu toate acestea, legislaţia din Qatar prevede un maximum de 60 de ore de muncă pe săptămână şi o zi liberă, minima stabilită de Organizaţia Internaţională a Muncii.

Lucrătorii care îşi iau acest liber sau concediu medical "riscă deduceri arbitrare de salariu'', continuă Amnesty International, care constată şi orele suplimentare insuficient plătite, fără posibilitatea ca angajaţii să fie apăraţi de un sindicat.

"Nu te poţi plânge, altfel vei fi concediat şi expulzat", spune unul dintre angajaţii intervievaţi în perioada aprilie 2021 - februarie 2022.

Condiţiile de muncă şi salariale variază în funcţie de provenienţa lor, lucrătorii din Africa Subsahariană având parte de cel mai rău tratament, asigură aceşti angajaţi. Un număr mare dintre aceştia adaugă că au fost cazaţi în locuinţe "suprapopulate şi insalubre".

Aceşti migranţi au lucrat în special pentru trei companii implicate în turneele FIFA din Qatar (Cupa Mondială a Cluburilor şi Cupa Arabă).

Federaţia internaţională de fotbal şi Comitetul de organizare Qatar-2022 nu au reînnoit contractele cu două dintre cele trei societăţi şi le-au raportat Ministerului Muncii din Qatar, indică Amnesty International, care consideră însă că acest lucru nu s-a întâmplat "în timp util". Ministerul a precizat că a luat "măsuri imediate" pentru remedierea situaţiei.

Criticat constant după ce i s-a atribuit prima Cupă Mondială într-o ţară arabă, în 2010, Qatarul a realizat în ultimii ani reforme majore în domeniul muncii, pentru îmbunătăţirea condiţiilor lucrătorilor străini de pe şantierele sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.