Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnesty International: 'Lipsa de acțiune' în Qatar privind drepturile muncitorilor afectează reputația Cupei Mondiale

sportsoceanuganda.com
cupa mondiala trofeu

"Lipsa de acţiune" a Qatarului şi a FIFA în ceea ce priveşte drepturile muncitorilor "pătează moştenirea" Cupei Mondiale din 2022, potrivit Amnesty International, relatează BBC.

La aproape un an de la începerea turneului de fotbal, grupul de apărare a drepturilor omului susţine că progresele "au stagnat în mare parte", potrivit news.ro.

Organizaţia afirmă că "remedierea şi justiţia pentru sute de mii de muncitori care au suferit abuzuri legate de turneu rămân insesizabile".

Într-un nou raport intitulat "O moştenire în pericol", organizaţia concluzionează că reformele au fost "slab aplicate", iar abuzurile "continuă".

Cu toate acestea, guvernul din Qatar a răspuns insistând asupra faptului că turneul final al Cupei Mondiale "a accelerat reformele în domeniul muncii, creând o moştenire semnificativă şi de durată".

 

FIFA a precizat că "este de netăgăduit că au avut loc progrese semnificative", dar a acceptat că "sunt necesare eforturi sporite pentru a se asigura că reformele sunt în beneficiul tuturor lucrătorilor din ţară".

Controversele legate de costul uman al construirii infrastructurii necesare pentru turneul din 2022 în căldura extremă a verii din statul din Golf au planat asupra evenimentului de ani de zile.

În 2021, s-a dezvăluit că 6 500 de muncitori migranţi din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh şi Sri Lanka au murit în Qatar de când ţara a câştigat cursa pentru găzduirea Cupei Mondiale de fotbal, în 2010.

Totuşi, guvernul din Qatar a declarat că nu toate decesele înregistrate au fost ale unor persoane care lucrau la proiecte legate de Cupa Mondială şi că mulţi ar fi murit din cauza vârstei înaintate sau a altor cauze naturale. Înainte de turneu, autorităţile au susţinut că au existat doar trei decese "legate de muncă" pe şantierele actuale de construcţie a stadionului, de când au început lucrările în 2014.

Însă, în timpul evenimentului, organizatorii au declarat că numărul muncitorilor migranţi care au murit în cadrul proiectelor legate de Cupa Mondială a fost "între 400 şi 500".

Qatarul a introdus reforme în domeniul muncii începând cu 2017, cu o mai mare protecţie pentru lucrători, un salariu minim şi desfiinţarea controversatului sistem de sponsorizare "kafala", dar au existat preocupări de lungă durată cu privire la punerea în aplicare a schimbărilor.

În pofida presiunilor exercitate de militanţi şi de asociaţiile europene de fotbal, precum şi a faptului că a generat o sumă record de 6 miliarde de lire sterline de la Cupa Mondială, FIFA a rezistat solicitărilor de creare a unui fond de compensare pentru familiile muncitorilor care au murit, înfiinţând în schimb un "fond de moştenire" destinat educaţiei.

Amnesty recunoaşte că a aflat de la lucrătorii migranţi că majoritatea pot acum să părăsească liber ţara şi a remarcat progrese în aplicarea legilor legate de munca la căldură. Dar a declarat că "dincolo de acest lucru, [lucrătorii] au descris o imagine sumbră a eforturilor pierdute şi a exploatării continue".

"Eşecul continuu al Qatarului de a aplica în mod corespunzător sau de a consolida reformele în domeniul muncii de dinaintea Cupei Mondiale pune în mare pericol orice moştenire potenţială pentru lucrători", a declarat Steve Cockburn, şeful departamentului de justiţie economică şi socială al Amnesty International.

"De la taxe de recrutare ilegale la salarii neplătite, sute de mii de lucrători migranţi şi-au pierdut banii, sănătatea şi chiar viaţa, în timp ce FIFA şi Qatar au încercat să se abată şi să nege responsabilitatea", a adăugat el. "La un an de la turneu, s-au făcut prea puţine lucruri pentru a se îndrepta toate aceste greşeli, dar muncitorii care au făcut posibilă Cupa Mondială din 2022 nu trebuie să fie uitaţi."

Amnesty a declarat că detaliile fondului promis de moştenire "rămân vagi" şi că, deşi lucrătorii nu mai au nevoie, din punct de vedere legal, de un "certificat de aprobare" din partea angajatorilor pentru a-şi schimba locul de muncă, în practică, mulţi dintre ei trebuie să obţină încă o formă de permisiune. Amnesty International a adăugat că "rămân bariere uriaşe" pentru muncitorii care încearcă să acceseze căi de atac prin intermediul sistemului judiciar.

FIFA a precizat pentru BBC Sport că efectuează o evaluare independentă pentru a stabili "dacă se recomandă măsuri suplimentare în vederea consolidării în continuare a moştenirii turneului pentru lucrătorii migranţi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.