Dacian Cioloș și funcțiile politice

Autor: Andrei Tiut, PoliticScan
Publicat: 19-03-2017 17:17
Actualizat: 19-03-2017 19:08

Într-un articolul trecut am spus că, după toate semnele, Dacian Cioloș țintește postul de președinte USR. De atunci cel puțin doi parlamentari ai partidului au insistat că Dacian Cioloș nu a cerut nici o funcție. Poate trebuie să vedem ce înseamnă o funcție.

Citiți și: De ce nu îl îmbrățișează Nicușor Dan pe Dacian Cioloș

Luate în sine, declarațiile celor doi lideri nu au mare greutate. Singurii care știu ce a cerut Cioloș sunt cel care a cerut (Cioloș) și cel căruia i s-a cerut (Dan). În plus unul din cei doi parlamentari menționați (Cristian Ghinea) a spus că este singurul care știe toate detaliile ceea ce lasă deschisă întrebarea... ce știe al doilea? Dar, dacă nu sunt convingătoare în sine, negările sunt măcar ferme, și asta le face demne de atenție.

Ce vrea Cioloș în USR? Aici ambele tabere sunt cumva de acord: Venirea lui Cioloș înseamnă schimbarea la față a partidului. Nicușor Dan și alți USR-iști numesc asta compromis și abatere de la regulile actuale de integritate. Fără să conteste (inițial) aceste acuzații, Cristian Ghinea a descris aducerea lui Cioloș ca debutul "marelui USR". Spune Ghinea într-o scrisoare către colegi"

Fiind în perioada de cântărire a opțiunilor, am crezut că venirea lui e șansa ideală pentru a continua etapa următoare: marele USR.

...

Răspunsul brusc și neechivoc față de planul marelui USR ar fi trebuit cântărit și dezbătut înainte în partid.

...

Argumentele contra venirii lui Dacian se tot învârt în jurul unor cozi. Și cea mai importantă e aceea că partidul s-ar schimba. Cu asta sunt de acord. Dar partidul se schimbă oricum. Nu are cum să nu se schimbe. Nu putem gândi și construi marele USR și să rămână totul la fel.

Citiți și: EXCLUSIV - Fracturi majore în USR. Dacian Cioloş, la un pas să rupă partidul

(Notă: chiar în timp ce scriam acest articol, Ghinea a publicat pe Facebook un fragment dintr-o conferință de presă ținută la Focșani în care neagă că marele USR ar impune compromisuri.)

În sens sociologic și, până la urmă, de bun simț, rândurile de mai sus descriu o funcție reală a lui Dacian Cioloș. Aceea de "mare schimbător" sau de "măritor al USR".

Este cât se poate de normal ca o putere informală atât de mare să fie acompaniată de o funcție pe măsură (în proncipiu președinte, din morive care sunt, sper, evidente). Dar mai este un factor de care, recunosc, nu am ținut cont: factorul uman. O negociere dintre Cioloș și Dan este o negociere dintre politicianul care zicea pe vremuri că nu face politică și...politicianul care zicea pe vremuri că nu face politică. Pot eu să fiu sigur că Dacian Cioloș nu a venit cu această cerință bizară (conducere fără funcție)? Sau că Nicușor Dan nu l-a luat în serios - măcar inițial? Adevărul este că nu pot. Sper că cei doi au avut o abordare în care substanța și forma să fie coerente, dar nu pot fi sigur.

Citiți și: