Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amsterdam îşi cere scuze pentru rolul său în trecutul colonial şi comerţul mondial cu sclavi

RFI România
Olanda

Primarul din Amsterdam şi-a cerut scuze joi pentru rolul municipalităţii în trecutul colonial şi comerţul cu sclavi care a adus bogăţie şi prosperitate capitalei Olandei, relatează AFP.

"În numele municipalităţii, îmi cer scuze pentru implicarea activă a Consiliului municipal din Amsterdam în sistemul comercial al sclaviei coloniale şi în comerţul mondial cu persoane înrobite", a declarat Femke Halsema, primarul oraşului Amsterdam.

În Olanda, ca şi în alte ţări europene, dezbaterea despre trecutul colonial şi sclavie a reapărut după mişcarea "Black Lives Matter" din Statele Unite, scrie Agerpres.ro.

"Este timpul să integrăm marea nedreptate a sclaviei coloniale în identitatea oraşului nostru", a mai spus dna Halsema în timpul unui discurs de comemorare a abolirii sclaviei (1 iulie 1863) în Surinam şi în regiunea Caraibelor.

La apogeul imperiului lor colonial, Provinciile Unite - astăzi Olanda - deţineau şapte colonii în Caraibe, inclusiv Surinam şi Curaçao, în Africa de Sud, şi în Indonezia actuală, fief în secolul al XVII-lea al Companiei Olandeze a Indiilor de Est.

Provincia Olanda, din care făcea parte Amsterdam, a fost "un actor major în comerţul şi exploatarea sclavilor", a mai spus Femke Halsema, adăugând că în secolul al XVIII-lea "40% din creşterea economică provenea din sclavie".

"Şi în Amsterdam, aproape toată lumea câştiga bani datorită coloniei Surinam. Consiliul municipal, care a fost coproprietar şi co-administrator al coloniei, a fost primul", a mai spus ea.

Capitala olandeză este primul oraş din ţară care şi-a cerut scuze pentru trecutul său colonial şi ar putea fi urmată în curând de Rotterdam, Utrecht şi Haga, care, de asemenea, analizează această chestiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.