Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ana Birchall: 'Sunt încrezătoare că Iniţiativa celor Trei Mări poate aduce beneficii economice substanţiale statelor membre şi vecinilor noştri'

facebook.com
ana birchall

Viceprim-ministrul Ana Birchall a coordonat vineri prima reuniune a Grupului de lucru pentru monitorizarea şi coordonarea implementării proiectelor aprobate la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) de la Bucureşti, ocazie cu care s-au purtat discuţii referitoare la avansarea proiectelor adoptate în cadrul Summitului pe cele trei axe prioritare - energie, transporturi, digital, precum şi la evoluţiile înregistrate privind înfiinţarea Fondului de Investiţii al Iniţiativei, relatează agerpres.ro.

citește și: Detalii neștiute scoase la suprafață: Avere uriașă pentru noua șefă CSM!

Ana Birchall a subliniat, în debutul reuniunii, că Summitul I3M de la Bucureşti a fost un moment de referinţă, fiind primul astfel de eveniment care a avut ca rezultat promovarea unor proiecte concrete, de o importanţă geostrategică deosebită pentru întreaga regiune.

"Echipa Guvernului, sub coordonarea doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, a contribuit în mod esenţial la succesul Summitului, prin identificarea şi promovarea proiectelor prioritare naţionale. România a reuşit, astfel, îndeplinirea obiectivului I3M privind livrarea de rezultate concrete şi proiecte tangibile. (...) Am discutat cu colegii miniştri despre stadiul implementării proiectelor agreate în cadrul Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, desfăşurat la Bucureşti în septembrie, precum şi despre măsurile necesare obţinerii finanţării pentru ca acestea să devină realitate", a arătat viceprim-ministrul Ana Birchall, potrivit unui comunicat.

Ana Birchall a apreciat că, într-un context geopolitic regional complex, Iniţiativa celor 3 Mări şi proiectele de interconectare agreate în cadrul acestui format pot deveni un "reper al stabilităţii, securităţii şi dezvoltării economice sustenabile".

"Sunt încrezătoare că Iniţiativa celor Trei Mări poate aduce beneficii economice substanţiale statelor membre şi vecinilor noştri. Cooperarea mai strânsă în proiectele concrete de interconectivitate dintre ţările noastre va servi drept dovadă că, spre deosebire de alte opţiuni, perspectiva comună europeană şi euro-atlantică este singura care poate asigura prosperitatea şi creşterea durabilă, în acord cu aşteptările cetăţenilor noştri", a mai spus Ana Birchall.

Inţiativa celor Trei Mări (Three Seas Initiative) este un forum de cooperare regională a ţărilor din Europa Centrală şi de Est, care sunt membre ale Uniunii Europene, şi a fost lansată de Croaţia şi Polonia.

Concepută iniţial ca o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, Iniţiativa (I3M) reuneşte cele 12 state membre ale UE aflate dispuse pe o axă nord-sud de la Marea Baltică la Marea Adriatică şi Marea Neagră - Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Acest format a fost stabilit după cele din Croaţia (2016) şi Polonia (2018), iar cu ocazia Summitului I3M de la Bucureşti (septembrie 2018) a fost aprobată, la nivel înalt, o listă de proiecte majore de interconectare în domeniile energiei, transportului şi digital.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.