Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANAF va stabili impozitele din oficiu

ANAF a stabilit o nouă procedură în privinţa impozitelor, taxelor şi a contribuţiilor. "Proiect ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă

Ca urmare a intrării în vigoare a dispozițiilor Legii nr.207/2015 privind Codul de Procedură fiscală, se impune actualizarea unor elemente ale actelor administrativ-fiscale emise de organele fiscale în derulararea procedurii privind impunerea din oficiu a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, aplicată în prezent (temeiul de drept, termenul de depunere a contestaţiei), precum și eliminarea din conținutul procedurii de impunere a unor referințe la obligații pentru care s-a implinit termenul de prescripție (impozitul minim).

Citeşte şi: A fost târâtă cu mascații la DNA, iar acum a murit: Povestea care a zguduit România

Totodată, având în vedere faptul că în practică unele organe de inspecție fiscală stabilesc diferențe de obligații fiscale fără a lua în considerare sumele stabilite din oficiu de organele de administrare, cu consecința desființării deciziei de impunere din oficiu, se propune reglementarea regimului deciziilor de impunere din oficiu referitoare la obligații care privesc perioade care fac obiectul unei inspecției fiscale.

Având în vedere dispozițiile legale în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, precum și a modelului și conținutului următoarelor formulare:

Citeşte şi: Traian Băsescu l-a reprimit în partid pe politicianul iubăreț: Vrea să-l facă primar

- Referat privind impunerea din oficiu;

- Decizie de impunere din oficiu pentru impozitele, taxele şi contribuţiile cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă;

- Decizie de desfiinţare a deciziei de impunere din oficiu.

Citeşte şi: Simona Halep vorbește despre accidentări, disputele cu fanii și ce o să facă în viitor: Stau în casă

Proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea

Procedurii de aprobare a regimului de declarare derogatoriu. În caz de inactivitate temporară, organul fiscal central poate aproba, la cererea contribuabilului/plătitorului, alte termene sau condiţii de depunere a declaraţiilor fiscale, în funcţie de necesităţile administrării obligaţiilor fiscale. Asupra termenelor şi condiţiilor decide organul fiscal central, potrivit competenţelor. Acordarea regimului de declarare derogatoriu se efectuează de către organele fiscale, în conformitate cu dispozițiile Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.1221/2009 privind aprobarea procedurii de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, cu modificările și completările ulterioare.

Citeşte şi: DEMISII în partidul lui Traian Băsescu: Ce șefi au plecat

Ca urmare a intrării în vigoare a dispozițiilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, se impune actualizarea unor elemente din cuprinsul actelor administrativ-fiscale emise de organele fiscale în derularea procedurii de aprobare a regimului de declarare derogatoriu (temeiul de drept, termenul de depunere a contestaţiei), precum și actualizarea unor elemente din conținutul procedurii curente (referințe legislative, denumirea declarațiilor fiscale etc.) Proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (012) ”Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit

Citește și: Klaus Iohannis a transmis cerere de urmărire penală pentru un fost ministru de Interne

În prezent, formularul (012) "Notificarea privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit" este aprobat prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1994/2012, cu modificările și completările ulterioare. Urmare intrării în vigoare a dispozițiilor Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se impune actualizarea temeiului de drept și a referințelor legislative din conținutul, precum și din instrucțiunile de completare a formularului (012) "Notificarea privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit".

Potrivit prevederilor art. 41 alin. (1) din Codul Fiscal, contribuabilii au obligaţia declarării şi plăţii impozitului pe profit trimestrial şi a definitivării acestuia până la data de 25 martie, inclusiv, a anului următor.

Citește și: Klaus Iohannis taie în carne vie în MAI: Pe cine a demis președintele

Fac excepţie de la această regulă:

a) instituţiile de credit - persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit - persoane juridice străine au obligaţia de a declara şi plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial.

b) contribuabilii care au obligația declarării şi plăţii impozitului pe profit anual, până la 25 februarie inclusiv a anului următor şi anume:

- persoanele juridice române prevăzute la art.15 din Codul Fiscal,

- contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură.

Conform art. 41 alin. (2) din Codul Fiscal, contribuabilii pot opta pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial, cu excepţiile prevăzute de lege.

Contribuabilii care optează pentru aplicarea sistemului de declarare şi plată anuală a impozitului pe profit, au obligaţia de a comunica organului fiscal competent această opţiune, până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului. Opţiunea efectuată este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi.

De asemenea, renunţarea la opţiune şi trecerea la aplicarea sistemului de declarare şi plată trimestrială a impozitului pe profit, trebuie comunicată organului fiscal competent până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului. Astfel, având în vedere aceste prevederi legale, este necesară aprobarea modelului şi conţinutului unui formular, care să fie utilizat de contribuabili pentru îndeplinirea acestor obligaţii de comunicare prevăzute de lege", se arată într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Noi amănunte uluitoare despre cum suntem furaţi la factura de curent: TVA-ul nu a scăzut

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.