Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiștii Agenției Fitch prevestesc DEZASTRUL pentru România: USR trage semnalul de ALARMĂ

fitch ratings

Agenția Fitch Ratings nu vede deloc cu ochi buni măsurile economice pe care le adoptă România. Deputatul USR, Claudiu Năsui, susține că ultimele analize ale specialiștilor Fitch Ratings atrag atenție că în România creșterea accelerată a salariilor va depăși creșterea productivității, ceea ce constituie un risc la adresa stabilității macroeconomice.

”Fitch Ratings este agenția care stabilește un important set de rating-uri de țară. În ultimii ani, România a scăzut continuu în rating din cauza modului de lucru pe bază de împrumuturi. Însă mult mai importante sunt avertismentele punctuale pe care analiștii de la Fitch le-au lansat cu privire la viitor: ei avertizează asupra creșterii rapide a salariilor ce depășește creșterea productivității, reprezentând un risc la adresa stabilității macroeconomice.

Fitch estimează deficitul de cont curent la 3,4% din PIB pentru 2018-2019, de la 2,3% din PIB în 2016, și estimează o creștere de cel puțin 50 de puncte de bază a dobânzii in 2018. Conform estimărilor Fitch, la sfârșitul lui 2017 s-a înregistrat o creștere a raportului dintre cât datorează România și cât se produce într-un an în țară la 38%, de la 37,6% cât era în 2016. Analiștii Fitch explică faptul că bugetul pe 2018 va avea ca rezultat o deteriorare suplimentară, contrară reglementărilor fiscale și ale UE, România riscând să reintre în procedura de deficit excesiv, din care a ieșit abia în 2013.

”Suntem în contextul în care contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de peste 6,464 miliarde de euro în 2017, în creștere cu 84,79% comparativ cu 2016, după cum a comunicat chiar Banca Națională a României. Suntem în contextul în care, conform Comisiei Europene, deficitul fiscal structural al României este estimat la 3,3% din PIB în 2017, adâncindu-se în doi ani cu trei puncte procentuale. În acest context, guvernanții au decis la acest început de an să mărească, în loc să scadă cheltuielile nesustenabile angajate în 2017. Această iresponsabilitate a coaliției PSD-ALDE este alarmantă”, susține deputatul USR Claudiu Năsui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.