DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Analiști: Nu putem prognoza efectele Brexit, dar e puțin probabil ca românii din UK să se întoarcă

rfi.fr
Brexit

Este imposibil să se prevadă exact efectele economice ale Brexit asupra României, însă un lucru probabil este că românii obligați să plece din Marea Britanie vor alege să se mute tot în interiorul Uniunii Europene în detrimentul întoarcerii acasă, consideră analiștii chestionați de MEDIAFAX.

Marea Britanie este programată să părăsească oficial Uniunea Europeană în ziua de vineri, 31 ianuarie, urmând ca de atunci să înceapă numărătoarea inversă pentru clarificarea viitoarei relații dintre cele două părți. În ceea ce-i privește pe cei circa 470.000 de români ce se află în Marea Britanie, mare parte și-a pregătit actele pentru a rămâne acolo, în timp ce aceia care vor fi obligați să plece vor alege o altă țară din spațiul comunitar.

Citește și: Medicii de la UPU Bacău și-au dat DEMISIILE, după ce medicul care a tratat studentul întors din China a fost amendat

Analistul Aurelian Dochia a precizat pentru MEDIAFAX că, în situația în care se află economia acum, există multe locuri disponibile pentru tot felul de specializări și calificări, însă problema este că românii de peste hotare s-au obișnuit cu veniturile pe care le au acolo, ceea ce îi descurajează să se întoarcă în România.

"Pentru aceștia nu cred că ar fi un câștig (reîntoarcerea în România). Sunt și unii care sunt pregătiți să treacă la un alt nivel, să înceapă de exemplu o afacere aici, dar nu știu dacă sunt în proporție semnificativă din cei 470 și ceva de mii de oameni de acolo. Am înțeles că destul de mulți și-au făcut actele pentru a obține rezidență în Marea Britanie, iar tratatele încheiate între UE și Marea Britanie asigură o anumită protecție pentru ei. Mă îndoiesc că vor fi oameni obligați să părăsească foarte rapid Marea Britanie. Probabil că mare parte dintre ei vor încerca să mai rămână și vor vedea ce se întâmplă pe parcurs", spune Aurelian Dochia.

Dincolo de aspectul românilor care lucrează acolo, analistul a punctat că toată lumea din UE își pune aceeași întrebare, respectiv cum va fi afectată fiecare țară în parte.

"Nimeni nu se îndoiește că nu vor fi efecte negative pentru că gradul de integrare între economia britanică și cea europeană este foarte ridicat. Toată lumea va suferi, atât în mod direct, pe linia comerțului bilateral, cât și în mod indirect prin efectele și repercursiunile asupra tuturor economiilor europene. De exemplu, dacă Germania suferă în relație cu Marea Britanie, și noi suferim indirect din cauza locului (central) pe care îl ocupă Germania pentru economia noastră. Deci vor fi doar efecte negative", a spus Aurelian Dochia.

Acesta a punctat că efectele nu vor fi simțite pe parcursul anului 2020 din moment ce există încă o înțelegere de continuare a relațiilor, în acest an, în același regim ca până acum.

"Depinde ce acord va fi încheiat între UE și Marea Britanie până la sfârșitul acestui an și dacă un asemenea acord va putea fi încheiat, există aici un mare semn de întrebare. Dacă nu se încheie un acord și se produce o ieșire bruscă și forțată a Marii Britanii, atunci impactul negativ va fi mult amplificat. Dar nu cred că cineva poate cu exactitate să prevadă ce se va întâmpla pentru că multe lucruri sunt încă în discuție, multe decizii trebuie luate de acum încolo. Se pot întâmpla și surprize neplăcute și surprize plăcute", a apreciat Dochia.

Profesorul de sociologie Dumitru Sandu a precizat la rândul său că nu se știu încă care vor fi schimbările legislative după Brexit, însă se cunosc tiparele de mișcare pentru grupurile de diaspora românească din străinătate.

"În primul rând este de așteptat o cernere mai puternică a imigranților în Marea Britanie după Brexit, inclusiv a românilor, pentru că ei au anunțat că sunt foarte interesați de cei înalt-calificați. Aceștia vor fi selectați în tot mai mare măsură. (…) Cei din această categorie, IT-iști, ingineri, medici, care sunt deja acolo vor rămâne, iar cei care vor să se ducă vor continua să plece în nordul dezvoltat al Europei, inclusiv în Marea Britanie. Este puțin probabil ca românii care vor fi obligați să plece să se întoarcă în țară. (…) Ideea că Brexitul aduce oamenii acasă din Marea Britanie este o utopie. Cu privire la întoarcerea în țară, este de discutat despre categorii profesionale. Depinde foarte tare de ce se întâmplă în România. De exemplu sectorul construcțiilor, dacă își revine și facilitățile pentru cei care se întorc în țară vor fi mai consistente, atunci sunt șanse ca cei care sunt români imiganți în Marea Britanie sau țări similare să revină acasă, dar este cu dacă", este de părere Dumitru Sandu.

Citește și: Daniel Funeriu, IEȘIRE NERVOASĂ la adresa lui Tudor Gheorghe: Mizerabile rapsod! Pune-te, mă, în genunchi în fața copiilor acestei țări și cere-le iertare!

Sociologul mai spune că există studii în Uniunea Europeană, realizate parțial și în România, care arată că în afară de motivația salarială și de carieră, migranții cu nivel ridicat de calificare și educație mai sunt motivați de calitatea instituțiilor publice din țările în discuție.

"România, știm foarte bine, stă foarte prost la calitatea administrației publice, promovării meritocrației și așa mai departe încât există argumente suficiente să vorbim de faptul că în România există factori de respingere pentru această categorie tânără de forță de muncă, înalt calificată", spune Dumitru Sandu.

Potrivit acestuia, Brexitul este un prilej bun pentru ca societatea românească să discute despre ce se poate face pentru a-i readuce acasă pe cei plecați și pentru a stopa exodul celor apți de muncă.

"Absolut nimeni nu poate să spună 'acestea vor fi efectele'. Răspunsul normal este de tipul efectelor probabile în funcție de x sau y. Este însă un prilej foarte bun, la urma urmei, să discutăm despre ce se poate face în legătură cu continuitatea exodului tinerilor români în străinătate. (…) O direcție de acțiune care trebuie să apară, să se structureze, poate, în condiție de criză, este cea de strategii guvernamentale pe categorii de forță de muncă plecată în străinătate. În clipa de față (…), ce se poate face este să începi să gândești pe strategii pe domenii, pe grupuri, pentru constructori, pentru medici, pentru IT-iști. Trebuie să se formeze grupuri de experți care să înceapă să se gândească la aceste domenii. Și polonezii au o groază de probleme, dar nu stau cu mâinile în sân. E nevoie de strategii pe grupări ocupaționale care să fie gestionate de grupuri interministeriale", a spus Sandu.

Profesorul de sociologie Dumitru Sandu a încheiat spunând că trebuie revenit la o organizare socio-economică pe criterii de competitivitate și meritocrație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.