Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiștii anunță DEZASTRUL cu PNL la putere: Deficitul bugetar în 2020 va fi peste 4%, în cel mai bun caz

economie deficit declin

Deficitul bugetar în 2020 va fi de circa 4,7%-4,8% din PIB dacă lucrurile lucrurile rămân cum sunt în prezent și se aplică programul de majorări de pensii și salarii, a precizat pentru MEDIAFAX analistul economic Aurelian Dochia, anunță MEDIAFAX.

"Deficitul, deja dacă se atinge 4,4% în anul acesta, cum ne-a anunțat Ministerul de Finanțe, în anul viitor în cel mai bun caz va fi undeva peste 4%. Pentru că dacă lucrurile rămân cum sunt acum și se aplică programul de majorări de pensii și salarii, am văzut calcule care dădeau deficitul la 4,7%-4,8% din PIB. Cu toate măsurile pe care le va lua Ministerul Finanțelor de corectare a unor cheltuieli, de revizuire a bugetului prin sectorul public, prin ministere, poate să se apropie spre 4%, dar în niciun caz nu poate să facă altceva să scadă sub 4%", spune Dochia.

Citește și: Olguța Vasilescu îl curentează pe Klaus Iohannis: Am o vagă bănuială

De menționat că eliminarea supraaccizei la carburanți, votată recent de Parlament, reprezintă circa 0,3% din PIB ca venituri bugetare. Pierderea acestor bani va face și mai dificilă atingerea acelui deficit bugetar de "aproximativ" 3,5% pe care ministrul Finanțelor Florin Cîțu s-a angajat, în declarații publice cel puțin, să-l introducă în bugetul pe 2020. Acesta și-ar fi asumat, după propriile declarații, o corecție a cheltuielilor publice și în fața piețelor financiare și a organizațiilor internaționale, în tot acest timp declarând de asemenea că în domeniul creșterii pensiilor va fi respectată legislația în vigoare.

Totodată, taxa pe active bancare, singura care se duce în bugetul statului din taxele rămase în vigoare din rândul celor aplicate prin OUG114/2018, a adus în primul semestru al acestui an 378,8 milioane de lei ca venituri în buget, o sumă moderată. Și aceasta ar urma să fie eliminată de către guvernul liberal în procesul de reparare a nedreptăților făcute de PSD în fața mediului economic și de afaceri.

Tăierile de taxe, care au caracterul de a stimula consumul, vin în contextul în care 2020 este un an electoral dublu, ceea ce înseamnă că partidul de guvernământ trebuie să dea bine în ochii alegătorilor, să-și asigure o economie solidă, aflată în proces de decelerare, până la alegerile generale din decembrie 2020, precum și să jongleze cu bună-voința piețelor financiare, a agențiilor de rating și a Comisiei Europene. Aceasta din urmă are puterea de a crea un cartof fierbinte dacă Bucureștiul nu va fi destul de convingător în discuțiile privind procedura de deficit excesiv, iar măsurile de corecție ce vor trebui angajate în buget în fața Comisiei vor trebui să înscrie cheltuielile pe o anumită traiectorie de sustenabilitate.

Citește și: Victorie pe plan european pentru Laura Codruța Kovesi .

De asemenea, o eventuală restructurare și redimensionare a sectorului public, una din posibilitățile indicate de ministrul Finanțelor pentru reducerea cheltuielilor, este din start constrânsă de rundele de alegeri de anul următor.

În contextul necesității reașezării fundamentelor bugetului pe criterii mai sustenabile, pe fondul unor cheltuieli viitoare pentru care nu există bani decât dacă vor fi împrumutați, noile tăieri de taxe și impozite par de pe altă lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.