Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiștii bancari se așteaptă la menținerea ratei de economisire a populației la un nivel ridicat în trimestrele următoare

pixabay.com
diverse, grafice, economie

Analiștii bancari se așteaptă la menținerea ratei de economisire a populației la un nivel ridicat în trimestrele următoare, pe fondul perspectivelor de consolidare fiscal-bugetară pe termen scurt și de dezvoltare a pieței de capital pe termen mediu, potrivit Mediafax.

„Subliniem faptul că în prezent rata de economisire la nivelul populației este superioară celei înregistrate la momentul incidenței Marii Recesiuni, dar atragem atenția cu privire la fenomenul de polarizare”, arată un raport al Băncii Transilvania.

Conform INS, veniturile gospodăriilor populației s-au majorat cu 2.3% trimestru/trimestru și cu 9.4% an/an la 4,872 RON lunar în trimestrul III (nivel record), evoluție determinată de climatul pozitiv din piața forței de muncă și de politica administrației de creștere a veniturilor.

Citește și: Alexandru Cumpănașu cheamă lumea la Marșul Dreptății și al Adevărului, azi, la ora 14:00: Familiile celor două fete ucise de monstrul din Caracal sunt prezente

Cheltuielile gospodăriilor populației au urcat cu un ritm trimestrial de 3.8% și cu 8% an/an la 4.202 lei lunar în penultimul trimestru din 2019, evoluție influențată și de nivelul ridicat al inflației (aproximativ 4% an/an, pe indicele armonizat UE).

Astfel, rata de economisire la nivelul gospodăriilor populației s-a diminuat de la 15% în T2 la 13.8% în T3, nivelul minim din T4 2018.

În perioada ianuarie-septembrie 2019 veniturile gospodăriilor populației au consemnat un avans de 13.6% an/an, ritm superior dinamicii cheltuielilor (12.3% an/an).

Prin urmare, rata de economisire s-a majorat cu un punct procentual an/an la14,8% în primele nouă luni din 2019, nivel superior mediei din zona euro (aproximativ 13%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.