Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiştii Saxo Bank: Recesiunea tehnică globală, cel mai bun scenariu economic în contextul coronavirusului

Facebook
coronavirus

Analiştii Saxo Bank consideră că există trei scenarii în privința evoluţiei epidemiei de coronavirus şi efectele economice aferente, cel mai bun caz implicând doar o recesiune tehnică globală, iar cel mai rău o cădere economică cum n-a mai avut loc de la Marea Depresiune din 1929, anunță MEDIAFAX.

Scenariul 1: Cel mai bun caz este o revenire în formă în V

„Cel mai bun caz implică încă o recesiune tehnică globală şi o perturbare suplimentară semnificativă în trimestrul doi şi trimestrul trei, dar devine clar în această perioadă că eforturile de carantină încetinesc suficient evoluţia epidemiei, aşa încât acesta va trece de punctul critic în cele din urmă. Între timp, tăierile masive ale ratelor de dobândă şi stimulentele fiscale imense - şi, cel mai important, vastele programe de restructurare a creditelor în urma dificultăţilor financiare - încep să funcţioneze în sistem şi să genereze aşteptări cu privire la o redresare masivă în formă de V la sfârşitul acestui an. O evoluţie-cheie care ar putea determina un scenariu în formă de V este anunţarea unui vaccin de succes care ar putea intra pe deplin în producţie în câteva luni - deşi nu avem capacitatea de a evalua şansele acestei evoluţii", arată analiştii Saxo Bank.

Citește și: Rareș Bogdan atacă dur: Acest fapt arată cât de bolnavă este România!

Scenariul 2: Cazul de bază - o redresare în formă de U

Cazul de bază este acela în care carantina impusă oficial şi auto-carantina sub forma unor decizii de a nu merge în vacanţe sau de a reduce în general activitatea publică înseamnă o recesiune accentuată, diferită de orice alt eveniment de la Marea Recesiune încoace, mai spun oficialii băncii suedeze.

„Şi, în ciuda eforturilor eroice de stimulare, activitatea reală pe teren reîncepe lent, deoarece episoadele de reinfectare impun menţinerea unor perturbaţii importante şi a unor politici şi comportamente de carantină. Cu toate acestea, odată ce redresarea se manifestă în acest scenariu, trecerea de la temerile deflaţioniste la rezultate mai mult inflaţioniste s-ar putea dovedi mult mai profundă decât în „cel mai bun caz”, deoarece, în acest caz, distrugerea semnificativă a aprovizionării are loc în energie şi în alte sectoare din cauza unei crize a creditelor în timpul trimestrului doi şi trimestrului trei, astfel încât, atunci când are loc redresarea, cererea şi lichiditatea cresc preţurile în timp ce oferta se luptă să ţină pasul", mai spun analiştii.

Scenariul 3: Cel mai rău caz - o redresare în formă de L

„Nu ne dorim să ajungem acolo, dar cel mai rău caz este unul în care PIB-ul global intră într-o scădere fără precedent, care nu a mai avut loc de la Marea Depresiune din anii 1930 încoace, deoarece răspândirea globală a coronavirusului face dificilă ridicarea regulilor de carantină căci temerile legate de reinfectare continuă din cauza răspândirii virusului la nivel mondial", este scenariul cel mai negru al Saxo Bank.

Citește și: Traian Băsescu explodează: Va arunca în aer!

Acest lucru înseamnă că reluarea activităţii economice obişnuite generează temeri noi legate de epidemie, spun analiştii.

„Dezastrul continuă să evolueze, deoarece eforturile iniţiale ale băncii centrale şi eforturile fiscale nu ajung la IMM-uri, care sunt obligate să reducă activitatea sau să înceteze operaţiunile pe măsură ce liniile lor de credit se reduc. Comportamentul obişnuit de auto-susţinere se instalează şi agravează declinul, pe măsură ce faptul că cunoscuţii şi colegii îşi pierd locul de muncă duce la o întrerupere suplimentară a activităţii economice. Semnele de redresare nu apar pe deplin decât mult după trecerea în 2021", mai spun specialiştii, care punctează şi că epidemiologii au indicat că până la 40-70% din populaţia planetei ar putea ajunge să fie îmbolnăviţi.

În cele din urmă, indiferent de forma pe care o ia redresare de aici încolo, oficialii Saxo consideră că actuala criză va accelera tendinţa spre deglobalizare cu efecte de creştere asupra inflaţiei.

„S-ar putea la fel de bine ca nici unul dintre cele trei scenarii să nu se întâmple în modul descris, aşadar vă rugăm să reţineţi că aceasta este ideea noastră cu privire la posibilele rezultate, concepută pentru a incita la meditaţie şi dezbatere cu privire la modul în care această situaţie ar putea evolua din acest moment. Nu reprezintă o prognoză. Având în vedere că epidemiologii responsabili şi sobri au indicat că până la 40-70% din oamenii de pe planetă ar putea ajunge să aibă această boală, merită să explorăm în profunzime ce ar putea însemna acest lucru", mai spun specialiştii băncii suedeze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.