Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analistul Vladimir Socor: Cea mai dureroasă lovitură din partea Rusiei ar fi o demarcare în Odesa, Republica Moldova ar fi direct periclitată

odesa oblast

Cea mai dureroasă lovitură din partea Rusiei ar fi o demarcare în Odesa, iar în acest caz, Republica Moldova ar fi direct periclitată, afirmă analistul politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor.

„Avem toate motivele să fim îngrijorați, dar trebuie să înțelegem mai întâi ce se întâmplă. Rusia are ca obiectiv să reintegreze într-o construcție statală de tip neosovietic, neoțarist, să blocheze integrarea Ucrainei în Occident și să conducă o Ucraină fărâmițată, federalizată și neutralizată. (...) Republica Moldova se află într-un colț ferit atâta vreme cât Ucraina rămâne întreagă și viabilă. Rusia nu dorește ca Ucraina să rămână întreagă. Ea are mai multe opțiuni. Rusia nu se va încumeta la o invazie masivă. Rusia va încerca să muște bucăți din teritoriul ucrainean. Cea mai dureroasă lovitură din partea Rusiei ar fi o demarcare în Odesa. Pentru Ucraina ar fi cea mai gravă lovitură, deoarece ocuparea Odesei ar tăia Ucraina de pe piața mondială, deoarece inclusiv prin Odesa se scurge cea mai mare parte din exporturile ucrainene. În acest caz, RM ar fi direct periclitată și, de asemenea, România ar fi direct periclitată”, a declarat Socor în cadrul unei intervenții la „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, transmite Știri.md.

Expertul în politică externă a fost întrebat cum ar trebui să se comporte autoritățile de la Chișinău în contextul situației tensionante din regiune.

„Aș fi foarte mulțumit dacă Chișinăul ar înceta să susțină economic Tiraspolul. Nu-mi este clar când a început această politică, la inițiativa cui și din ce considerente UE susține activ această politică. Propun să uităm de reglementarea acestui conflict cel puțin în următorii 4-8 ani, până când Republica Moldova va avea instituții de stat consolidate și domnia legii. Statul acesta nu este capabil în actuala lui etapă de dezvoltare să absoarbă Transnistria fără să fie distrus de aceeași Transnistrie”, a spus Vladimir Socor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.