Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză - Bușoi sau Orban? Cine are prima șansă?

Alegerile interne din PNL au intrat pe ultima sută de metri. Mai sunt doar câteva zile până la expirarea termenului prevăzut pentru înscrierea în cursa pentru șefia partidului.În acest moment, s-au înscris în cursă Cătălin Predoiu, Ludovic Orban și Cristi Bușoi.

Ilie Bolojan nu a intrat în cursă, Raluca Turca încă se gândește. Este puțin probabil ca să mai avem și alte înscrieri săptămâna viitoare.

Va fi o Convenție la care vor particip 5000 de delegați. În aceste condiții, cu trei candidați înscriși, probabil, vom avea două tururi de scrutin pentru desemnarea președintelui. Candidatul care va ocupa locul trei va putea să își direcționeze votul către unul dintre cei doi candidați care intră în turul doi.

Alegerile din interiorul unui partid politic sunt un pic diferite procesul electoral prin care ne alegem reprezentanții în parlament sau în administrația locală. Dacă în alegerile electorale contează foarte mult charisma candidatului și abia după aceea forța rețelei, într-un partid politic contează mai mult forța rețelei. Candidatul care are sprijinul unui număr mai mare de președinți are o șansă în plus față de candidatul care se bazează doar pe forța discursului, pe charismă sau pe simpatia membrilor simpli.

De-a lungul timpului am avut mai multe exemple în acest sens. Boc versus Baga, câștigător Emil Boc. Deși fostul premier era foarte erodat, venind după tot programul de austeritate, deși Vasile Blaga părea liderul care făcea opoziție internă în PDL și care se lupta cu Elena Udrea, Boc a câștigat datorită rețelei partidului. A contat și faptul că la acea oră era premier în funcție, dar acest lucru a fost un asset tocmai pentru a-și aduce în jurul lui câțiva șefi de filiale.

Nu trebuie uitate nici exemplele Geoană-versus Năstase, sau Geoană versus Ponta.  De asemenea, Tăriceanu deși condusese PNL patru ani de zile, dusese partidul la guvernare, obținuse cel mai bun scor din istoria postdecembristă, până la acea oră, a fost înlăturat și Crin Antonescu a câștigat președinția după ce șefii de filiale au întors armele. Întotdeauna au câștigat candidații care au avut în spate mașinăria președinților de filiale.

De ce sunt așa importanți șefii de filiale? Ei sunt cei care conduc filialele în teritoriu. Aproape în toate partidele, șefii de filiale conduc discreționar, dar aceasta este altă discuție. Ei sunt cei care propun lista delegaților care participă și votează la congres. Ei impun un vot disciplinat. Astfel, candidatul care beneficiază de suportul unui șef de filială știe că poate conta în proporție de 90% pe votul delegaților acelui șef de filială, mai ales că în unele situații acest vot este controlat, la ieșirea din cabina de vot.

Așadar, votul disciplinat este votul care decide în alegerile din interiorul unui partid politic.

 

Charisma

Contează și nu e deloc de neglijat, dar doar în condițiile în care acel lider este cu adevărat unul care poate imprima membrilor, șefilor de filiale sentimentul că acel lider poate duce partidul la câștig. Au fost două astfel de cazuri: Băsescu și Antonescu. Băsescu a trebuit să aștepte ca Petre Roman, alt lider charismatic, să se consume, Antonescu deși era oratorul perfect, a avut nevoie ca șefii de filiale să întoarcă armele pentru a câștiga președinția partidului.

 

În acest moment, în cursa pentru președinția PNL avem 3 lideri care sunt puțin charismatici. Chiar dacă Ludovic Orban pare că întrunește cele mai multe calități din acest punct de vedere, nu trebuie uitat faptul că el a candidat în 2008 la primăria Capitalei și a avut un scor mai mic decât partidul, obținând locul 4, după Oprescu, Blaga, Diaconescu. Orban este liderul perfect pentru opoziția în interiorul partidului, dar niciodată nu a excelat în afară. Acum beneficiază de o imagine mai bună în comparație cu Bușoi și Predoiu, dar asta nu înseamnă că poate impregna cu adevărat sentimentul că PNL va câștiga cu el în frunte alegerile viitoare.

Bușoi a primit un ajutor imens din partea fostului lider Crin Antonescu. Acesta și-a declarat susținerea pentru europarlamentarul liberal și nu este puțin lucru. Antonescu are încă o imagine bună între vechii liberali pe care i-a dus la victorie. În perioada lui Antonescu, datorită alianței cu PSD, liberalii au avut cel mai mare număr de funcții în administrația locală.

 

 

Filialele și poziționarea acestora

Bușoi pleacă cu prima șansă în aceste alegeri și asta pentru că a reușit să aibă, până la acest moment, 24 de șefi de filiale, plus Bucureștiul. Conform calculelor, Bușoi are grosul filialeor conduse de foștii liberali și așteaptă ca unele filiale ex-PDL, să vină alături de el. Dacă și aceste filiale îi vor acorda susținerea, Bușoi va putea conta pe un scor de peste 55%

Celelalte filiale se împart între susținerea pro-Predoiu și pro-Orban. În cazul, puțin probabil, ca Raluca Turcan să intre în cursă, atunci votul acestora se va fragmenta. Cel puțin filiala Sibiu va merge pe mâna Ralucăi și nu pe cea a lui Predoiu.

În acest moment, situația președinților de filiala arată în felul următor: din 49 de filiale( Bucureștiul plus sectoarele )  34 sunt ex PNL, 15 sunt ex PDL. Bușoi se bazează pe votul a 25 filiale ex PNL și așteaptă susținerea  și a unor filiale din cele 15 ex-PDL Orban are alături 9 filiale ex-PNL. Este o bătălie dură pentru filialele ex-PDL. Probabil, va câștiga cine va oferta cel mai mult acestora, adică cine va include în viitorul BPN reprezentați pentru aceste filiale.

Așadar, Bușoi are un vot disciplinat mai numeros ca cel al celorlanți doi candidați. Va avea nevoie în turul doi de votul filialelor care vor merge pe mâna lui Predoiu, dar asta se poate rezolva negociind funcțiile din viitorul Birou Permanent. Dacă Bușoi va oferta mai mult decât Orban, va avea prima șansă în a capacita filialele care îl susțin pe Predoiu.

Concluzionând, putem spune că dacă situația filialelor va rămâne aceeași până la Congresul din Iunie, Bușoi are prima șansă să câștige președinția PNL. În cazul, în care vor mai apărea  și alți candidați, fragmentarea votului în tabăra anti-Bușoi va fi mai mare, ceea ce va face ca Bușoi să intre cu o diferență și mai mare de voturi între el și Orban, în turul doi. Dacă Bușoi va reuși să mai aducă în jurul său și filiale ex PDL, atunci, s-ar putea să avem un singur tur de scrutin.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.