Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiza care demonstrează de ce Catalonia nu merită să fie independentă

Fox News
Catalonia

stiripesurse vă prezintă principalele știri ale zilei, printre care și o analiză a Alinei Mungiu Pippidi pe tema situației din Spania prin care demontează argumentele naționaliștilor catalani pentru independență.

Adevarul:

(...) insistenţa Parlamentului Catalan de a li se acorda un drept unilateral de a se separa nu poate fi numită „democratică“. Nu există nicio „lege de fier“ a democraţiei care să acorde dreptul de a vota unilateral părăsirea statului-naţiune când includerea iniţială a regiunii în statul-naţiune s-a realizat fără constrângere. Catalonia nu a fost o colonie. În consecinţă, toţi cetăţenii statului spaniol constituit în baza Constituţiei democratice din 1978 au la fel de mult drept de a vota asupra viitorului proiectului lor comun pe cât au cei care locuiesc temporar în Catalonia autonomă (dintre care mulţi sunt spanioli). Desigur, fiecare regiune îşi are istoria proprie, iar diferenţele dintre regiuni trebuie luate în considerare. De exemplu, constituţia iugoslavă comunistă a permis dreptul la secesiune, ceea ce este adevărat şi în cazul Quebec. Nici în Scoţia nu a fost vorba de un proces unilateral: dreptul de secesiune a fost acordat ca o putere temporară de către parlamentul englez de la Westminster parlamentului scoţian printr-o decizie a guvernului lui David Cameron care a decis să lase pe scoţieni să îşi decidă singuri soarta (şi majoritatea a optat să rămînă în Anglia). Dacă guvernul englez s-ar fi opus, referendumul scoţian nu s-ar fi putut ţine.
Desigur, dacă există o ameninţare reală pentru identitatea sau supravieţuirea grupului minoritar din regiunea ce doreşte separarea, dreptul său la autodeterminare devine mai puternic. Deşi în principal comunitatea internaţională respectă frontierele existente, au fost cazuri în care a recunoscut secesiuni ale unor regiuni sau grupuri ameninţate cu dispariţia şi ale căror drepturi au fost încălcate sistematic de statul din care făceau parte. Un exemplu elocvent este situaţia din Kosovo: mai întâi, sub conducerea liderului comunist Slobodan Milosevic a fost suprimată predarea în şcoli în limba maternă; apoi, ca urmare a izbucnirii unui conflict armat, armata iugoslavă a expulzat în masă albanezi kosovari. Similar, kurzii pot să invoce genocidul Anfal, în care au fost ucişi peste 50.000 de kurzi, precum şi schimbarea forţată a caracterului etnic al zonelor kurde, cum ar fi Kirkuk, printr-un proces de arabizare forţată în timpul regimului lui Saddam Hussein. Cum forţele care îi înconjoară astăzi nu sunt foarte diferite de cele din timpul războiului dintre Iran şi Irak, încheiat cu victimizarea lor, argumentul potrivit căruia kurzii au nevoie de un stat propriu pentru a-şi asigura propria siguranţă merită ascultat, mai ales dacă luăm în considerare şi lupta lor eroică împotriva ISIS. Cererea lor este legitimă şi ar trebui discutată în mod paşnic.
Nu se poate spune acelaşi lucru despre catalani, însă. Ei au un grad ridicat de autonomie într-o ţară clasată de OCDE printre primele zece locuri din lume atunci când este vorba despre descentralizarea fiscală (colectarea directă a impozitelor de către unităţile subnaţionale). (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Guvernarea PSD-ALDE a reusit sa-si ridice in cap pe aproape toata lumea: sindicate, patronat, societate civila, fiecare afectat in felul lui si nemultumit din motive diferite. Angajatii, in special cei de la stat, se tem ca pierd bani dupa trecerea contributiilor in sarcina lor, angajatorii sunt bulversati de haosul fiscal iar societatea civila se pregateste de proteste din cauza modificarilor anuntate la legile justitiei. Se acumuleaza tot mai multa tensiune sociala. Semnificativ pentru starea de spirit a populatiei a fost episodul de miercuri seara de la Sibiu, unde mai multi cetateni au manifestat indignati in fata sediului PSD, unde se presupunea ca vor fi Mihai Tudose si Liviu Dragnea. Liderul PSD  a avut parte de huiduieli si a doua zi, la Deva.
Dar si mai elocvente sunt iesirile nervoase ale lui Calin Popescu Tariceanu si Olguta Vasilescu impotriva liderilor sindicali care nu inghit usor gogoasa maririlor salariale si demonstreaza cu pixul in mana ca vor fi categorii salariale care pierd bani in urma scamatoriilor fiscale facute de PSD. Lor le-a tinut isonul miercuri seara Mugur Ciuvica, revoltat si el ca populatia protesteaza in loc sa aplaude generozitatea guvernului. Dragnea si Tariceau promit sa investigheze ce se ascunde in spatele grevei generale anuntate de sindicate dar ma tem ca in afara de o uriasa nemultumire nu vor gasi altceva.
Puterea si sustinatorii ei sunt, pe buna dreptate, nedumeriti. S-au dat peste cap sa mituiasca populatia. Au mintit si manipulat ingrozitor la TV  cu teza ca sustinatorii DNA sunt platiti de Soros. Au inventat teoria statului paralel, au facut comisii peste comisii parlamentare pentru a distrage atentia opiniei publice de la marile probleme si pentru a ucide in liniste justitia. Toate astea degeaba? Cum vor trece prin Parlament modificarile la Codurile Penale si legile justitiei cu jumatate de tara pe punctul de a exploda? (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Germania se îndreaptă către cea mai bună performanţă din punctul de vedere al creşterii economice din ultimii şase ani, în condiţiile în care consumul este impulsionat de o piaţă a muncii solidă, iar companiile sunt mai încrezătoare ca oricând că redresarea economiei mondiale va alimenta cererea externă, scrie Bloomberg. Germania este unul din campionii mondiali ai exporturilor.
Potrivit institutului german pentru cercetare economică DIW, aceasta este toamna de aur a economiei germane, creşterea PIB-ului urmând să se situeze în continuare cu mult peste medie, la 0,7% în trimestrul trei şi la 0,9% în trimestrul patru. „Economia germană se îndreaptă către 2018 cu motoarele turate la maxim“, spune Ferdinand Fichtner, de la DIW.
Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, anticipează că economia germană şi-a menţinut ritmul de creştere din primul semestru în trimestrul trei, potrivit Bloomberg. Primele date vor fi publicate pe 14 noiembrie. Într-un sondaj separat, economiştii anticipează o creştere de 0,5%.
Rata şomajului din Germania a scăzut în octombrie, companiile făcând angajări pentru a face faţă cererii în creştere.
Potrivit datelor biroului federal de statistică, numărul total al şomerilor a scăzut cu 11.000 la 2,495 milioane de persoane, un declin peste aşteptările analiştilor.
Rata şomajului s-a menţinut la 5,6%, cel mai scăzut nivel de la reunificare. Piaţa solidă a muncii este aşteptată să susţină în continuare un ciclu de creştere bazat pe consum în Germania, contribuind la creşterea veniturilor fiscale, creştere care va permite guvernului viitor să impulsioneze investiţiile, potrivit Reuters.
„Piaţa muncii continuă să înregistreze performanţe foarte bune“, arată Detlef Scheele, şef al agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă. Potrivit acestuia, Institutul pentru cercetare în domeniul ocupării forţei de muncă se aşteaptă ca rata şomajului să scadă cu aproximativ 60.000 în 2018, scrie Bloomberg. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Oamenii de știință au descoperit că o populație izolată de urangutani care trăiește în insula indoneziană Sumatra prezintă caracteristicile unei specii noi, a declarat joi un cercetător implicat în studiu.
Până acum, urangutanii erau clasificați ca făcând parte din două specii distincte care reflectau răspândirea lor geografică: urangutanul de Borneo (Pongo pygmaeus) și urangutanul de Sumatra (Pongo abelii).
Noua specie, numită urangutanul de Tapanuli (Pongo tapanuliensis), trăiește în zona Batang Toru din Sumatra de Nord și are un număr estimat de 800 de membri.
„Această nouă specie este la fel de veche ca cea mai timpurie specie a strămoșilor noștri direcți”, a declarat Erik Meijaard, un om de știință specializat în conservare de la Universitatea națională din Australia, care a participat la studiu.
„Ea a evoluat de-a lungul a circa trei milioane de ani pentru a se adapta în liniște condițiilor specifice din această parte a tropicelor din Asia”, a declarat el.
Diferențele genetice și de comportament sugerate în studii anterioare nu au fost suficient de clare pentru a susține desemnarea sa ca specie nouă, au scris oamenii de știință într-un articol publicat în revista Current Biology.
Dar studiile atente, care datează din 2013, ale unui schelet aparținând unui urangutan din Batang Toru ucis într-un conflict om-animal au dezvăluit diferențe consistente la craniu și la dinți, se menționează în articol. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.