Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ CNN: China jubilează în urma haosului din SUA: ‘O superputere a fost aparent depășită. Va încânta mulți dintre criticii Washingtonului’

protest sua

Jurnalistul James Griffiths este producător principal pentru CNN Digital Worldwide din Hong Kong, acoperind știri de ultimă oră, politică și drepturile omului în Asia. El a scris un editorial pentru CNN în care arată cum China profită de tensiunile din SUA. Publicistul arată că Beijingul își urmărește foarte precis obiectivele geopolitice pe termen lung: „Un lucru care l-a permis pe acesta din urmă este haosul continuu al tranziției prezidențiale a Statelor Unite”, concluzionează autorul. STIRIPESURSE.RO relatează integral analiza lui James Griffiths.

Citește și: Radu Tudor, despre situația gravă din SUA: 'Trump ar trebui pus sub acuzare pentru orchestrarea unei tentative de lovitură de stat de tip sovietic'

„Pe măsură ce restul lumii continuă să se confrunte cu pandemia de coronavirus, China - unde infecțiile sunt minime de luni întregi - continuă să își revină economic și să urmărească obiective geopolitice îndelungate.

Un lucru care l-a permis pe acesta din urmă este haosul continuu al tranziției prezidențiale a Statelor Unite. În timp ce lunga întârziere dintre alegeri și inaugurare creează întotdeauna un anumit nivel de confuzie în ceea ce privește politica și potențialul dezordine, refuzul supărat al președintelui Donald Trump și al altor republicani de a accepta rezultatele a exacerbat acest scop.

Acest lucru a fost exemplificat miercuri seară, în timp ce protestatarii au luat cu asalt Capitolul SUA, în timp ce parlamentarii s-au adăpostit și au fost evacuați pe scurt. Vorbind despre o „tentativă de lovitură de stat” și „terorism” care domină acum discuția, este puțin probabil ca mulți din Washington să acorde multă atenție acțiunilor dincolo de granițele Americii.

În ultimele zile, Beijingul a încheiat un acord major de investiții cu Uniunea Europeană, unul care poate submina capacitatea Washingtonului de a prelua China și a lansat o represiune majoră în Hong Kong, cu zeci de activiști și parlamentari arestați într-o purjare care amenință să șteargă, în afara opoziției democratice, orașul.

Echipa lui Biden i-a criticat pe amândoi, deși mai are încă două săptămâni până la funcție, în timp ce Trump s-a concentrat pe combaterea pierderii alegerilor. Secretarul său de stat, Mike Pompeo, a lansat totuși miercuri târziu o declarație în care amenința sancționarea arestărilor din Hong Kong.

Ambele acțiuni recente ale Beijingului au simbolizat o China care este încurajată de puterea sa relativă în comparație cu restul lumii chiar acum și dornice să profite de haosul actual din Washington - unul dintre consilierii de top ai președintelui ales Joe Biden. a cerut Bruxellesului să aștepte înainte de a încheia un acord comercial, doar pentru a vedea Beijingul oferind concesii pentru a-l asigura.

Deși este posibil ca SUA să nu fi reușit să oprească niciuna dintre dezvoltări, nici măcar în cele mai bune vremuri, faptul că o superputere a fost aparent depășită va încânta mulți dintre criticii Washingtonului din Beijing și din alte părți, care au simțit întotdeauna că SUA își aruncă greutatea prea mult la nivel internațional .

După ce a virat între criticile și îmbrățișarea Beijingului pentru o mare parte a mandatului său, Trump a luat o linie grea împotriva Chinei în ultimul său an de funcție, împreună cu secretarul său de stat, Mike Pompeo, impunând sancțiuni și alte acțiuni împotriva Beijingului la Washington, în timp ce încerca să aduna o coaliție anti-China în întreaga lume.

Această încercare a fost mai puțin decât reușită, cu toate acestea, doar o mână de țări, în special Australia, dornice să se arate la bord - o decizie pe care Canberra ar putea să o distrugă acum, deoarece se ocupă de o revenire majoră de la Beijing.

Liderii Chinei susțin că, spre deosebire de Washington, nu intervin în problemele interne ale altor state și caută doar „cooperare câștig-câștig” (n. r.: win-win). Acest lucru nu este adevărat, iar Beijingul își exercită influența la fel ca orice superputere, de la inițiativa mega infrastructurii Belt and Road, până la încercarea de a modela politica în Australia, Taiwan și țările din Asia și restul lumii. Totuși, poziția non-interferenței este totuși convingătoare pentru mulți observatori.

Această influență a crescut pe măsură ce China a apărut ca a doua superputere a lumii și a fost accelerată de haosul politic și diviziunea din Washington, precum și de eșecul SUA de a răspunde eficient la coronavirus.

Faptul că China se pregătește să-și lanseze propriul vaccin, cu promisiunile de a exporta sute de milioane de doze în străinătate - inclusiv în întreaga lume în curs de dezvoltare - servește doar pentru a sublinia această schimbare aparentă.

Atât Washingtonul, cât și Beijingul tind să susțină sistemul SUA ca fiind totul și să pună capăt democrației, în ciuda numeroaselor defecte și a faptului că majoritatea țărilor democratice nu seamănă cu SUA în modul în care își conduc guvernele. Pe măsură ce modelul SUA a început să prezinte crăpături sub Trump, de acest lucru au beneficiat propagandiștii Chinei, care îl pot folosi pentru a argumenta validitatea propriului lor sistem autoritar de guvernare.

Violența văzută la Washington miercuri se va alimenta probabil în această narațiune. Miercuri seară, Global Times, un tabloid ultra-naționalist condus de stat, a lansat titlul „internauții chinezi fac revoltă în Capitolul SUA ca„ Karma ”, spun că au izbucnit bulele de„ democrație și libertate ”.

Articolul, care a rezumat reacțiile extrem de selective la evenimentele de miercuri de pe rețelele sociale chineze, părea să se delecteze cu ceea ce a numit SUA „dublu standard”.

„Aceasta este prima lovitură de stat politică care se întâmplă pe continentul american fără implicarea ambasadelor SUA”, se cita un citat batjocoritor în articol.

Alte articole de presă de stat mai prozaice au comparat asaltul Capitoliei și protestele anti-guvernamentale din 2019 din Hong Kong, provocându-i pe liderii democrați, precum Nancy Pelosi, care au vorbit în numele orașului dacă vor face același lucru pentru revoltele pro-Trump.

Dar astfel de comparații sunt ușoare, dat fiind că protestatarii din Hong Kong luptau pentru o mai mare democrație - iar Pelosi a lăudat demonstrațiile pașnice, nu cele mai violente care au urmat - în timp ce cei de la Washington miercuri căutau să anuleze rezultatele alegerilor.

Protestele din Hong Kong au oferit, de asemenea, pretenția pentru reprimarea continuă a Beijingului în oraș, că Washingtonul, pentru toată indignarea, poziția și chiar sancțiunile sale, s-a dovedit neputincios să se oprească.

Aducerea la călcâi a celui mai dificil teritoriu al Chinei a fost un obiectiv îndelungat al Beijingului, dar unul care a fost ușurat de către SUA slăbită, mai puțin influentă și mai puternică pe scena mondială și mai puțin capabilă să-și adune aliații, pentru toate discuțiile lui Trump și Pence despre construirea un front anti-China.

Anul acesta marchează centenarul înființării Partidului Comunist Chinez, o aniversare pe care Beijingul a promis deja să o sărbătorească prin realizarea unei societăți „moderat prospere”, lucru care apare la vedere după ce țara a eliminat ceea ce numește sărăcie absolută anul trecut.

Președintele chinez Xi Jinping s-ar putea simți acum că este în poziția de a atinge și obiective internaționale, precum dublarea controlului Beijingului asupra Mării Chinei de Sud sau forțarea unei confruntări asupra insulei democratice Taiwan.

În campania electorală, Biden l-a egalat pe Trump pentru retorica dură asupra Chinei, dar probabil va spera la o reluare relativă a relațiilor cu Beijingul odată ce va prelua funcția, permițând SUA să concureze cu China dintr-o poziție de forță în viitor.

Dar, mai rămân două săptămâni până la preluarea funcției de către Biden, rămâne de văzut dacă haosul de la Washington îi va permite Beijingului să urmărească alte obiective mult căutate.”

Citește și: VIOLENȚE în SUA! Dolarul a CĂZUT la un minim istoric: cel mai scăzut nivel în ultimii trei ani .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.