Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ: Colegii Theresey May 'își freacă mâinile'. Cine poate înlocui premierul britanic - LISTĂ

candidat necunoscut

Soarta premierului britanic Theresa May atârnă de un fir de păr după votul de neîncredere convocat pentru miercuri seara de deputaţi din propriul ei Partid Conservator.

Citește și: Aflată în prag de DEMITERE, Theresa May e UMILITĂ în Parlament: 'A imobilizat complet guvernul, nu are susținerea cabinetului, partidului și a țării'

Iată care sunt potenţialii ei succesori, potrivit AFP, informează Agerpres.

- Eternul rival Boris Johnson

Fostul primar al Londrei şi fostul ministrul de externe britanic a fost unul din principalii artizani ai victoriei lui "nu" la referendumul din 2016 privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Adeptul unui "divorţ" fără concesii de blocul comunitar, "Bojo" (54 de ani), carismatic şi popular, a criticat permanent strategia premierului în negocierile cu Bruxelles, iar după demisia de la externe, în iulie, a devenit unul din principalii ei oponenţi.

- "Tânărul lup" Dominique Raab

Raab, în vârstă de 44 de ani şi susţinător înfocat al ieşirii din UE, este cel mai bine cotat pentru a o înlocui pe May. Avocat specializat în drept internaţional şi deţinător al centurii negre 3 Dan, Dominique Raab a renunţat la funcţia de ministru pentru Brexit pe care a exercitat-o între iulie şi noiembrie a.c. pe motiv că acordul încheiat de May este "nefast pentru economia şi democraţia britanică".

- "Omul consensului" Sajid Javid

Fost bancher şi fiu al unui şofer de autobuz pakistanez, Javid (49 de ani) întruchipează Marea Britanie modernă şi multiculturală şi, după numirea sa în fruntea Ministerului de Interne, a reuşit să-şi impună stilul şi să câştige respectul parlamentarilor conservatori prin modul în care a gestionat scandalul Windrush legat de tratamentul aplicat imigranţilor de origine caraibiană veniţi în Marea Britanie după al Doilea Război Mondial. Adept al thatcherismului şi pieţei libere, Javid, deşi cunoscut ca eurosceptic, s-a pronunţat împotriva Brexitului, la referendumul din 2016.

- "Moştenitoarea" Amber Rudd

Aleasă deputată în 2010 după o carieră în finanţe şi jurnalism economic, Amber Rudd i-a stat alături Theresei May în ascensiunea sa la putere, devenind apoi succesiv ministru de interne şi al muncii în cabinetul acesteia. Cunoscută ca muncitoare şi eficientă, Rudd (44 de ani) a fost aleasă în 2015 "ministrul anului" de revista conservatoare The Spectator, pentru prestaţia sa în perioada când a fost ministru al energiei. Punctul său slab este însă reputaţia ei proeuropeană, care i-ar putea pune beţe în roate într-o campanie pentru postul de premier.

- Michael "Iuda" Gove

Ministru al mediului şi duşman declarat al plasticului, euroscepticul Gove (51 de ani) n-ar fi la prima încercare de a ajunge premier, post la care a aspirat fără succes şi după referendumul din 2016. I-ar putea face însă probleme reputaţia nu tocmai onorabilă de trădător al amicilor săi politici.

- "Bătrânul navetist" David Davis

Davis, în vârstă de 69 de ani şi eurosceptic convins, a fost primul ministru pentru Brexit, portofoliu creat în 2016 pentru negocierile cu UE, şi a demisionat în iulie, împreună cu Boris Johnson, considerând la fel ca acesta prea "soft" planul de Brexit propus de Theresa May.

- "Temerarul" Jeremy Hunt

Actualul ministru al afacerilor externe în vârstă de 52 de ani a susţinut rămânerea în UE în 2016, pentru a-şi schimba ulterior părerea, dezamăgit de "aroganţa" manifestată de Bruxelles în cursul negocierilor. Fost om de afaceri şi vorbitor fluent al limbii japoneze, şi-a creat reputaţia de om care nu se teme de provocări, după ce a gestionat timp de cinci ani sistemul public de sănătate NHS, confruntat cu o profundă criză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.