Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Creştere cu 22% a cererii brute de birouri în Bucureşti, în primele şase luni

www.bugetul.ro
firme, afaceri

Cererea brută de birouri din Bucureşti a crescut cu 22%, în primul semestru al acestui an, comparativ cu intervalul similar din 2022, până la o suprafaţă de aproximativ 164.400 mp, relevă o analiză de specialitate, publicată miercuri.

Raportat la cel de-al doilea trimestru al anului în curs, cererea aproape s-a triplat şi a depăşit 120.000 mp, potrivit Agerpres.

Conform datelor iOPartners (JLL Preferred Partner în România), cererea netă a fost cu doar 47% mai mare faţă de primul trimestru, ajungând la 28.300 mp˛, în mare parte din cauza faptului că reînnoirile şi renegocierile au reprezentat 50% din volumul total al tranzacţiilor.

"În al doilea trimestru al anului 2023 a fost finalizată o singură clădire nouă, a doua fază a proiectului @EXPO al Atenor (clădirea A1), adăugând 28.000 mp pe subpiaţa Nord - Vest (Expoziţiei) şi marcând o scădere cu 35% faţă de trimestrul anterior. În prima jumătate a anului, au fost livraţi în total 69.500 mp, cu 29% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2022.

Până la sfârşitul anului, se aşteaptă ca aproximativ 41.000 mp să fie adăugaţi la stocul modern de birouri din Bucureşti. Astfel, livrările totale pentru acest an ar urma să ajungă la 111.000 mp, marcând o scădere de 11% faţă de 2022. Cel mai mare proiect care va fi finalizat în cursul semestrului ÎI 2023 este a doua fază a U-Center, dezvoltată de Forte Partners, care va adăuga aproximativ 33.200 mp la stoc", menţionează sursa citată.

Analiza de specialitate arată, totodată, că, în trimestrul secund din acest an, s-a înregistrat o creştere uşoară a ratei de neocupare, de la 12,3% la 12,8%, influenţată, pe de o parte de rata netă scăzută de preluare, iar pe de altă parte, de livrările noi.

Astfel, având în vedere nivelul scăzut al livrărilor noi pentru acest an, dar şi cererea nouă relativ scăzută, este probabil ca rata de neocupare să înregistreze doar mici fluctuaţii în a doua jumătate a anului 2023, susţin specialiştii.

În acelaşi timp, chiriile pentru birourile prime au rămas, în T2, la acelaşi nivel ca în trimestrul precedent, la 20 euro/mp/lună, însă cu toate acestea, sunt posibile noi creşteri până la sfârşitul anului, pe fondul volumul scăzut de noi livrări.

IO Partners (IOP) este o companie de servicii imobiliare cu sediul la Viena, care oferă o gamă completă de servicii în Republica Cehă, Ungaria, România si Slovacia, incluzând servicii de agenţie, leasing, pieţe de capital, evaluare, servicii de proiect si dezvoltare si consultanţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.