Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ Cum a ajuns Vladimir Putin să facă aceleași greșeli pe care Hitler le-a făcut când a invadat URSS

Facebook
Vladimir Putin

Președintele rus, Vladimir Putin, evocă adesea victoria Uniunii Sovietice în fața Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a justifica invazia țării sale în Ucraina, scrie analistul John Blake de la CNN.

Cu toate acestea, Putin comite unele dintre aceleași greșeli care au dus la eșecul invaziei Germaniei din 1941 asupra URSS - în timp ce folosește "trucuri și tactici asemănătoare cu cele ale lui Hitler" pentru a-și justifica brutalitatea, spun istoricii militari și cercetătorii.

Aceasta este ironia din spatele deciziei lui Putin de a invada Ucraina, care a devenit clară pe măsură ce războiul intră în a doua lună: liderul rus, care se prezintă ca un cercetător al istoriei, se clatină pentru că nu a acordat suficientă atenție lecțiilor "Marelui Război Patriotic" pe care îl venerează, scrie mediafax.ro.

Există, bineînțeles, diferențe semnificative între actualul război din Ucraina și confruntarea dintre Germania nazistă și Uniunea Sovietică.

Mașina de război nazistă era formidabilă, agilă și bine antrenată. Wehrmachtul a ucis și rănit 150.000 de soldați ai Armatei Roșii în prima săptămână a invaziei lor din iunie 1941. Au cucerit vaste porțiuni de teritoriu și, într-o singură "mega-încercuire", au prins în capcană patru armate sovietice, capturând 700.000 de prizonieri de război.

Și nu există nicio echivalență morală între Iosif Stalin, dictatorul sovietic, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Stalin a fost un sociopat care a înfometat milioane de ucraineni până la moarte și și-a ucis rivalii politici. Zelenski este un lider ales în mod democratic, care a mobilizat ucrainenii și a inspirat întreaga lume cu demonstrațiile sale evidente de curaj și cu apărarea elocventă a democrației.

Dar dacă privim mai atent la luptele lui Putin în Ucraina, apar paralele ironice. Istoricii militari spun că Putin urmează manualul lui Hitler în cel puțin trei domenii.

Putin a uitat o regulă de bază a războiului

Tancul a stârnit de mult timp teamă în trupele inamice. Când britanicii au introdus primele tancuri în timpul Primului Război Mondial, soldații au fugit îngroziți.

Ucraina, însă, a devenit un "cimitir pentru tancurile rusești". Soldații ucraineni folosesc orice, de la drone la lansatoare Javelin pentru a distruge convoaiele de tancuri.

Dar tancurile rusești au fost blocate dintr-un alt motiv surprinzător: lipsa de combustibil. Lipsa de combustibil face parte dintr-o problemă mai mare. Armata rusă, odată lăudată, s-a împotmolit în Ucraina nu doar din cauza rezistenței acerbe, ci și din cauza unui lucru mai prozaic: logistica.

Putin s-a luptat pentru a-și hrăni, alimenta și echipa armata. Au existat rapoarte despre trupele ruse care au jefuit bănci și supermarketuri, despre tancuri care au rămas fără combustibil și despre soldați care au folosit forme de comunicare militară care nu corespund standardelor - cum ar fi smartphone-urile - care au contribuit la moartea, conform forțelor ucrainene, a cel puțin șapte generali ruși.

"Dovezile sugerează că Putin a crezut că ar putea obține o victorie rapidă prin desfășurarea de forțe speciale și unități aeropurtate", spune Ian Ona Johnson, profesor de istorie militară la Universitatea Notre Dame. "Așa că, atunci când a fost nevoit să treacă la un război mult mai tradițional, implicând în esență cea mai mare parte a armatei ruse de-a lungul graniței ucrainene, nu a fost pregătit logistic."

Planificarea logistică deficitară a jucat, de asemenea, un rol critic în înfrângerea Germaniei naziste pe frontul de est, unde Hitler se aștepta la o victorie rapidă.

Armata germană nu a reușit să stabilească suficiente linii de aprovizionare pentru distanțele mari și terenul dur al Uniunii Sovietice. Tancurile germane au rămas fără combustibil. Consecințele acestei planificări logistice deficitare aveau să se dovedească fatale atunci când a lovit iarna rusă. Hitler nu și-a echipat mulți dintre soldați cu îmbrăcăminte de iarnă, deoarece credea că armata sovietică era inferioară. Soldații germani au fost forțați să lupte la temperaturi de îngheț în timp ce erau încă îmbrăcați în uniformele de vară, unii folosind ziare și paie pentru a se proteja de frig.

"Acest lucru s-a dovedit a fi devastator atunci când s-a instalat o iarnă rusă deosebit de brutală", spune Johnson. "Ceva de genul 250.000 de soldați germani au suferit în cele din urmă răni cauzate de degerături sau au murit din cauza frigului în acea iarnă din cauza problemelor logistice".

Armata germană a ajuns la cel mai scăzut nivel în bătălia de la Stalingrad, considerată punctul de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial. Acolo, soldații germani slab echipați au fost nevoiți să mănânce cai, câini și șobolani pentru a supraviețui iernii.

Scara luptelor din Ucraina de astăzi nu se apropie de cea a Frontului de Est, dar lecția celor două războaie poate fi rezumată într-o maximă militară atribuită generalului Omar Bradley, un general american din timpul celui de-al Doilea Război Mondial: "Amatorii vorbesc despre strategie. Profesioniștii vorbesc despre logistică".

Putin și-a înstrăinat potențialii aliați

Într-un război deja plin de imagini sfâșietoare, o fotografie poate fi cea mai rea. Este o fotografie obsedantă a unei femei ucrainene însărcinată, în haine rupte, care este transportată pe o targă. Femeia este conștientă, cu mâna așezată protector peste pântecele gol, care este pătat cu sânge. Atât ea, cât și copilul ei vor muri mai târziu din cauza rănilor suferite. Autoritățile ucrainene spun că femeia se afla într-o maternitate din orașul asediat Mariupol când a fost bombardată de artileria rusă.

Imaginea a subliniat ceea ce unii comentatori spun acum că este abordarea standard a lui Putin în ceea ce privește războiul: ucide fără discernământ civili pentru a înfrânge voința poporului ucrainean.

Armata rusă a fost acuzată că a bombardat spitale, centre comerciale, clădiri de apartamente și un teatru cu cuvântul "copii" scris în limba rusă pe exteriorul clădirii. De asemenea, Rusia a fost acuzată că a încercat să înfometeze un oraș ucrainean prin blocarea ajutorului umanitar.

Cu toate acestea, brutalitatea armatei ruse are efectul opus, a scris Maria Varenikova din Lviv, Ucraina, într-un articol recent pentru New York Times. "Dacă există o emoție dominantă care stăpânește Ucraina în acest moment, aceasta este ura", a spus Varenikova. "Este o ură profundă și clocotitoare față de președintele Vladimir V. Putin, armata și guvernul său".

Putin are potențiali aliați în Ucraina. Rusia și Ucraina sunt două națiuni slave care împărtășesc legături religioase și culturale. Mulți ucraineni au rude în Rusia și vorbesc această limbă. Și, din punct de vedere istoric, a existat o mai mare loialitate față de Rusia în partea de est a țării.

Dar brutalitatea fără discernământ a lui Putin împotriva civililor îi unește pe ucraineni într-un mod în care nu au mai fost uniți până acum. Un comentator a numit ura o "comoară ascunsă" în război, deoarece poate susține rezistența timp de generații.

Brutalitatea nediscriminatorie a lui Hitler împotriva civililor sovietici a jucat, de asemenea, un factor crucial în înfrângerea sa.

Hitler avea mulți potențiali aliați în Uniunea Sovietică. Mulți sovietici îl disprețuiau și se temeau de Stalin, care ucidea în mod obișnuit oponenții politici, executa liderii militari și persecuta cetățenii sovietici. A ucis aproximativ patru milioane de ucraineni prin înfometare în timpul unei perioade infame, cunoscută sub numele de Holodomor.

Acesta este motivul pentru care unii sovietici l-au primit inițial pe Hitler ca pe un eliberator și au oferit unor trupe germane cadouri de Crăciun.

Dar tratamentul brutal aplicat de Hitler civililor a înăsprit rapid rezistența sovietică. Trupele germane au jefuit și înfometat orașele rusești până la supunere. Au adunat evreii sovietici și alte minorități, împușcându-i sau otrăvindu-i în dube mobile de gazare. Propaganda nazistă i-a învățat pe germani că sovieticii erau în mod generic slavi "mongolizați" inferiori, care meritau moartea sau sclavia.

Stalin era atât de urât încât aproximativ un milion de sovietici au servit în armata germană. Brutalitatea lui Hitler a distrus orice șansă pe care o avea de a câștiga simpatizanți sovietici și de a slăbi rezistența sovietică.

Putin folosește un limbaj asemănător cu cel al lui Hitler pentru a justifica războiul

Vara trecută, Putin a publicat un lung eseu intitulat "Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor", care încerca să explice că există o diviziune artificială între cele două țări și că "adevărata suveranitate a Ucrainei este posibilă doar în parteneriat cu Rusia".

Limbajul folosit de Putin i-a făcut pe unii istorici să tresară. Aceștia au spus că a reluat o parte din retorica folosită de Hitler în "Mein Kampf", autobiografia și manifestul politic al dictatorului. Cartea lui Hitler deborda de istorie distorsionată despre măreția pierdută a Germaniei, conspirații globale care subminează puterea Germaniei și justificări pentru cucerirea unui alt grup de oameni.

"La fel ca Führerul, președintele Rusiei deplânge tragedia care s-a abătut asupra patriei sale, un imperiu de odinioară, și vrea și el să dea timpul înapoi", a scris Avi Garfinkel, reporter la Haaretz, un ziar israelian, într-un articol intitulat "Cum evocă agenda lui Putin pentru Ucraina Mein Kampf a lui Hitler".

Aceasta poate fi una dintre cele mai tulburătoare legături dintre Putin și Hitler. Unii critici ai lui Putin spun că acesta folosește limbajul și tehnicile de propagandă naziste pentru a justifica invazia Ucrainei. Aceștia au comparat litera "Z" inscripționată pe tancurile rusești cu un simbol folosit de naziști în lagărele de concentrare. Alții au comparat un recent miting masiv condus de Putin pe un stadion din Moscova cu scene dintr-un discurs al lui Hitler dintr-un film de propagandă nazist numit "Triumful voinței".

Unele dintre cele mai puternice reacții la retorica lui Putin provin din afirmația sa că armata rusă se străduiește să "denazifice" Ucraina și că încearcă să protejeze oamenii care au fost "abuzați de genocidul regimului de la Kiev".

Timothy Snyder, o autoritate în istoria Europei Centrale și a Holocaustului, spune că afirmația lui Putin despre "denazificare" este "grotescă", deoarece încearcă să justifice invadarea unei țări democratice - condusă de un președinte evreu care și-a pierdut rudele în Holocaust - susținând că se află acolo pentru a lupta împotriva naziștilor.

Snyder numește justificarea lui Putin o variantă a Marii Minciuni a lui Hitler - o tehnică de propagandă nazistă care insistă asupra faptului că, dacă un lider politic repetă suficient de mult un neadevăr colosal, oamenii vor sfârși prin a-l crede.

"Adolf Hitler a primit un sfat: spune o minciună atât de mare încât oamenii nu vor crede că ai încerca vreodată să-i înșeli la o scară atât de mare", a scris Snyder într-un eseu intitulat "Trucurile și tacticile lui Putin în Ucraina, asemănătoare cu cele ale lui Hitler".

Spunând minciuni potrivit cărora Ucraina este condusă de naziști hotărâți să comită un genocid, Putin își bate joc de oamenii care au supraviețuit Holocaustului, spune Snyder, autorul cărții "On Tyranny".

Cu toate acestea, îmbrățișarea de către Putin a Marii Minciuni s-ar putea, de asemenea, întoarce împotriva sa. Într-o țară în care strămoșii multor cetățeni au pierit în Holocaust, invocarea unei astfel de tragedii istorice pentru a justifica războiul ar putea doar să-i facă pe unii ucraineni mai hotărâți să își apere patria.

Poate că acesta este motivul pentru care unii ucraineni nu-l mai numesc pe Putin președintele rus. Ei îl numesc "Noul Hitler".

Care ar putea fi cea mai mare ironie dintre toate

Știm care a fost rezultatul invaziei lui Hitler. Uniunea Sovietică a distrus în cele din urmă mașina de război nazistă. Sovieticii, mai mult decât orice altă țară, au fost responsabili pentru înfrângerea Germaniei naziste. Hitler s-a sinucis în timp ce trupele rusești se apropiau de buncărul său din Berlin în 1945.

Se estimează că 26 de milioane de sovietici au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Unul dintre ei a fost fratele de doi ani al lui Putin, Viktor, care a murit după ce armata germană a asediat un oraș rusesc, blocând livrarea de alimente și apă.

Nu știm cum se va încheia războiul din Ucraina. Putin ar putea învinge. El ar putea diviza națiunea și să pună mâna pe resursele bogate în energie din estul Ucrainei și să-și consolideze stăpânirea asupra coastelor țării, spun unii.

Și știm că, în război, nicio parte nu are monopolul brutalității. Un grup de extremă dreapta cu un istoric de înclinații neonaziste a jucat un rol crucial în rezistența ucraineană. Soldații ucraineni au fost acuzați că au împușcat prizonieri ruși.

Dar dacă Ucraina își păstrează cumva independența și teritoriul, s-ar putea întâmpla ceva care ar putea duce la una dintre cele mai mari ironii.

O victorie ucraineană va fi descrisă ca un alt Mare Război Patriotic. Ucrainenii vor comemora victoria țării lor cu parade și monumente. Iar Putin nu va mai fi aclamat ca un lider isteț și îndrăzneț care a restaurat măreția Rusiei prin manipularea pieselor de șah pe o scenă globală.

El va fi văzut ca un nebun a cărui orgoliu și brutalitate l-au împins să facă aceleași greșeli ca și dictatorul pe care pretindea că îl disprețuiește.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.