Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ: Cum își mazilește PSD propriile vedete

PSD

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză, din cotidianul Adevărul, privind practica conducerii PSD de a îi executa pe membrii de partid care au devenit incomozi de-a lungul timpului.

Adevarul:

PSD i-a mazilit în ultimii doi ani pe membrii care puteau fi exemplu de eficienţă administrativă, competenţă sau care erau în topul notorietăţii în rândul politicienilor din partid.
Primul semn dat de conducerea PSD în ceea ce priveşte eliminarea din partid a celor care puteau fi consideraţi drept aleşi de succes a fost excluderea din partid a lui Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud - Alba, în ianuarie 2017.
Decizia conducerii PSD ar fi fost trecută cu vederea, dacă Damian ar fi fost un simplu primar. Însă acesta era cel mai bun edil PSD din judeţul Alba şi unul dintre cei mai eficienţi din ţară, în condiţiile în care atrăsese pentru comuna sa peste 20 de milioane de euro din fonduri europene. Cu toate că a contestat decizia excluderii, Liviu Dragnea şi ceilalţi lideri PSD nu s-au răzgândit, social-democraţii rămând fără un primar cu care se puteau mândri.
Apoi, în urma scandalurilor legate de schimbările urmărite pentru modificarea legilor Justiţiei şi discursului anti-UE, eurodeputatul Sorin Moisă şi-a dat demisia din PSD. Spre deosebire de o bună parte a eurodeputaţilor PSD care nu s-au remarcat la Bruxelles cu un proiect major, Moisă a fost politicianul care a negociat ridicarea vizelor pentru Canada şi i-a reuşit acest lucru. Pentru reuşitele sale a fost catalogat „securist“ de aleşi ai PSD, printre care Lia Olguţa Vasilescu.
Conducerea PSD i-a tăiat din elan, în noiembrie 2019, şi Gabrielei Firea, cel mai popular social-democrat, după cum arată mai multe sondaje. După mai multe atacuri între susţinătorii lui Dragnea şi primarul Capitalei, Firea şi-a dat demisia din funcţiile de preşedinte interimar al PSD Bucureşti şi cea de vicepreşedinte al formaţiunii. Anterior, primarul Capitalei afirmase că o cauză a atacurilor venite din partea lui Dragnea era imaginea bună de care se bucura.
Creţu, candidat din partea Pro România
PSD şi-a atacat în ultimele luni şi comisarul european pe care îl propusese în 2014 în executivul european: Corina Creţu. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Nu Brexitul, terorismul sau schim­bările climatice îi ţin pe liderii de business treji noaptea, ci teama de recesiune. În SUA, avertis­mentele privitoare la recesiune se înmulţesc în condiţiile prelungirii blocajului guvernamental într-un mediu economic deja slăbit. Şi în zona euro „şansele“ de recesiune sunt în creştere, economiştii anticipând că BCE va aştepta până în trimestrul IV pentru a majora dobânzile. În cazul materializării riscurilor, băncilor centrale le va fi mai dificil să combată criza.
Nu este clar dacă liderii au motive reale de îngrijorare, remarcă think tankul Conference Board, însă teama este că pur şi simplu că băncile centrale şi instituţiile politice nu vor fi capabile să facă faţă unei crize dacă aceasta se materializează, potrivit Quartz.
În 2018, liderii de business nici nu se gândeau la recesiune, această temere situându-se pe locul 19 în cadrul sondajului realizat de Conference Board. Acum însă teama de recesiune se situează pe primul loc în cazul executivilor din America Latină, China şi Japonia şi pe locul trei şi respectiv şase în cazul executivilor europeni şi americani.
Blocajul guvernamental ar fi trebuit să fie un noneveniment scurt pentru economia americană. Acum însă, pare a fi o criză serioasă care ar putea împinge SUA către recesiune, scrie Politico.
Pe Wall Street, analiştii lansează avertismente după avertismente că impasul ar putea împinge creşterea pe primul trimestru aproape sau chiar la zero dacă acesta, aflat în cea de-a patra săptămână, se va prelungi.
„Nu este doar un eveniment liniar, ci poate lua o turnură gravă în moduri imprevizibile. Nu mai este un eveniment politic, ci un adevărat risc de recesiune“, notează Torsten Slok, economist la Deutsche Bank.
Alarma în creştere se datorează în parte faptului că economiştii şi forecasterii de pe Wall Street erau deja îngrijoraţi în legătură cu direcţia economiei în acest an în condiţiile în care efectele stimulentelor se epuizează, creşterea din afara SUA încetineşte, iar conflictul comercial cu SUA trimite unde de şoc pe piaţa de acţiuni. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Distanţa care tot creşte între bogaţi şi săraci penalizează lupta împotriva sărăciei, destabilizează economia şi alimentează nemulţumirea în lume, susţine Winnie Byanyima, directoarea Oxfam International. Guvernele, adaugă ea, trebuie să se asigure că societăţile cele mai bogate plătesc impozite.
Metodologia se bazează pe datele publicate de revista Forbes şi pe ale băncii Credit Suisse. Cifrele arată că 26 de persoane au la fel de mulţi bani precum 3,8 miliarde dintre cei mai săraci oameni ai planetei.
Spre exemplu, omul cel mai bogat al planetei, Jeff Bezos, patronul Amazon avea, la finele lui 2018, o avere estimată la 112 miliarde de dolari, adică 98,5 miliarde de euro.  1 % din averea sa corespunde bugetului de sănătate al Etiopiei, susţine Oxfam.
De manieră generală, bogăţia miliardarilor din întreaga lume a crescut cu 900 de miliarde de dolari în 2018. La polul opus, jumătatea cea mai săracă a lumii a pierdut 11% din avere.
De altfel, numărul miliardarilor s-a dublat după criza financiară din 2008, susţine Oxfam care constată că bogaţii îşi văd averea în plină expansiune în timp ce nivelul de impozitare este tot mai scăzut.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.