Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Cum se explică rezultatul PNL din Bucureşti

Adevarul:

Schimbări pe ultima sută de metri, impunerea unor candidaţi fără şanse la sectoare sau lipsa de interes faţă de campanie au dus la rezultatul dezastruos al liberalilor la alegerile locale pentru Capitală. De partea cealaltă, victoria PSD îi fortifică scaunul lui Liviu Dragnea în fruntea partidului, iar Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu aşteaptă toamna cu griji...
Pe tot parcursul campaniei,  Predoiu a avut o relaţie rece cu cei doi copreşedinţi ai PNL, deloc populari în Capitală. De la bun început, Predoiu le-a cerut lui Blaga şi Gorghiu să nu se amestece în acţiunile sale. Conflictul mocnit începea. „A spus clar că nu vrea ca ei să ia cuvântul la prezentarea programului pentru Bucureşti. A acceptat doar simpla lor prezenţă în sală, pentru a da imaginea de unitate şi forţă“, au explicat surse politice pentru „Adevărul“. De altfel, apariţiile alături de aceştia au lipsit, singura prezenţă notabilă fiind la celebrarea a 141 de ani de la înfiinţarea PNL. Atât.
Ecartul dintre duetul Gorghiu-Blaga şi Predoiu s-a menţinut până în ziua votului. În declaraţia dată după anunţarea primelor rezultate, Cătălin Predoiu a venit singur, fără cei doi, ascunşi în unul dintre sediile partidului. Fiind întrebat dacă el şi Gorghiu îşi asumă eşecul de la Capitală, Blaga a refuzat să răspundă.
Candidaţi rău aleşi
Sabotarea propriei campanii a fost cauzată şi de schimbările de la sectoare. Vasile Blaga l-a impus la Sectorul 1 pe Alexandru Nazare, fiind înlăturată Diana Tuşa, politician care-şi pregătise candidatura de aproape un an. Surse din PNL susţin că unul dintre motivele invocate în ceea ce priveşte înlocuirea era că femeile sunt alese cu greu de bucureşteni, fapt contrazis tocmai de Gabriela Firea. De fapt, Alexandru Nazare a fost impus de Anca Boagiu, cea care l-a susţinut şi în 2012 să ajungă ministru al Transporturilor.
Rezultatul lui Nazare a fost locul 3, în urma social-democratului Dan Tudorache şi a Clotildei Armand, candidatul USB. De asemenea, liberalii, de data aceasta cei din aripa Gorghiu, l-au susţinut la Sectorul 4 pe Răzvan Sava, fostul primar interimar al Capitalei, lăsându-l deoparte pe un alt liberal clasat mai bine, Marius Rogin. Calculul politic i-a făcut pe aceştia chiar să-l lase pe Sava să se asocieze cu Cristian Popescu Piedone, fostul edil de la Sectorul 4, politician certat cu legea. Rezultatul a fost că Sava s-a clasat pe poziţia a doua şi a pierdut alegerile.
Victoria PSD: salvarea lui Dragnea
Duminica Orbului din 2016 le-a purtat noroc social-democraţilor şi de această dată, dar mai ales lui Liviu Dragnea, care a reuşit să-şi securizeze scaunul de preşedinte al PSD, în urma victoriei obţinute de partid la nivel naţional, dar mai ales în Capitală, unde PSD şi-a adjudecat şapte din şapte primării. Aflând primele rezultate parţiale, Dragnea a anunţat că rămâne în fruntea PSD, interpretând scorul obţinut de partid ca un mesaj de susţinerea al electoratului pentru schimbările produse în PSD.  „Am reflectat: rămân preşedintele PSD. În această zi, în opinia mea şi nu numai a mea, românii au susţinut programul nostru, au susţinut obiectivele asumate la congresul din octombrie. Se pare că stilul nostru nou de a face politică, să evitam disputele, să evitam războiul de dragul razboiului, se pare că asta a contat“ , a anunţat Liviu Dragnea.

Ziarul Financiar:

Nicuşor Dan şi USB – Uniunea pentru Salvarea Bucureştiului sunt surpriza alegerilor din Capitală având în vedere că au ieşit pe locul II înaintea PNL-ului, un partid care s-a burghezit după câştigarea alegerilor prezidenţiale de la finalul lui 2014.
Nicuşor Dan, un matematician care a preluat steagul lumii corporatiste din Bucureşti de patru ani, a ieşit pe locul doi la Primăria Generală a Capitalei, luând o treime din voturi, peste estimări.
Matei Păun, un obişnuit al plajei de la Vama Veche, şi-a făcut propria companie de investiţii în România la începutul anilor 2000, participând la câteva tranzacţii de achiziţii. El spera ca Bursa de la Bucureşti să devină un sport naţional, după procesul de privatizare în masă şi să ajungă principala sursă de finanţare pentru companiile româneşti.
Fondator al BAC România şi BAC Belarus, Matei Păun a locuit în Germania, Belgia şi Statele Unite. BAC este o bancă de investiţii regională cu birouri la Belgrad, Sofia, Bucureşti şi Minsk.
În perioada de pionieriat a Bursei de Valori Bucur1eşti el a fost director general al firmei Regent European Securities, o companie deţinută de un grup financiar britanic care avea plasamente în fostul spaţiu sovietic şi Europa de Est, inclusiv în România. Fondul s-a retras din zonă după criza din Rusia, unde a suferit pierderi importante, inclusiv din România.
Matei Păun a lucrat pentru Firebird Management, un fond de investiţii american care a avut plasamente în ţările fost-sovietice şi în România. Firebird a avut acţiuni la Rompetrol. Firebird este primul fond de investiţii american care a făcut plasamente în fostul spaţiu sovietic. La vremea respectivă Matei Păun locuia la New York, dar călătorea frecvent la Moscova, Kiev şi Ţările Baltice.
El este, conform site-ului BAC, licenţiat în Relaţii Internaţionale la Trinity College din Statele Unite.
În anii 2000 a fost unul dintre cofondatorii HTI, un broker în vogă de la Bucureşti, alături de Daniel Ţepeş. Ţepeş a reuşit să vândă HTI în 2007 către banca de investiţii americană Morgan Stanley, tranzacţie foarte bună pentru ei, dar proastă pentru americani. Matei Păun nu a participat la această tranzacţie.
În criză, BAC a participat la mai multe restructurări şi vânzări de companii româneşti. Anul trecut BAC a intermediat finanţări pentru România din partea Băncii Internaţionale de Investiţii, un fel de BERD al zonei estice. Această bancă,  cu acţionari la nivel de stat - România, Ungaria, Slovacia, Cehia şi Bulgaria, cu sediul în Rusia, a negociat mai multe împrumuturi pentru piaţa românească. Această bancă a vândut obligaţiuni în lei, intermediate de Banca Transilvania.
Nicuşor Dan a declarat că l-a cunoscut pe Matei Păun prin intermediul unor prieteni.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.