Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZA fostului comandant-șef al NATO despre viitorul SUA sub conducerea lui Biden: 'Aproape fiecare țară se va bucura de schimbări'

The Independent
Joe Biden

În mod ciudat, în multe privințe, politica externă a Statelor Unite sub conducerea lui Joe Biden va menține aceeași traiectorie ca în timpul lui Donald Trump, a atras atenția James Stavridis, fostul comandant-șef al Forțelor Aliate ale NATO din Europa, se arată în articolul său pentru Bloomberg. Între timp, cei doi lideri care au avut „acces privilegiat” la Trump și au menținut o relație cordială cu acesta - Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin - este puțin probabil să vadă același grad de prietenie din partea noului președinte american.

Deși campania electorală din 2020 din Statele Unite s-a concentrat asupra problemelor interne, deoarece Biden a fost la un moment dat președinte al Comitetului pentru relații externe în Senat, întărirea supremației geopolitice a Americii va fi una dintre sarcinile sale principale, scrie fostul comandant-șef în articolul său pentru Bloomberg amiralul pensionar James Stavridis.

Potrivit acestuia, președintele ales al Statelor Unite va conduce țara cu o echipă de consilieri cu experiență în afaceri externe și politica de securitate, dintre care mulți sunt veterani ai administrației Obama.

Puterea reală a echipei de politică externă a lui Biden este probabil stabilitatea, crede autorul. La urma urmei, Donald Trump a avut patru consilieri de securitate națională în cei patru ani de guvernare. Stavridis este încrezător că reprezentanții echipei lui Biden își vor ocupa posturile mult timp.

Când începem să ne gândim la abordarea lui Joe Biden asupra lumii, merită să examinăm asemănările și diferențele cu administrația Trump. Poate fi o surpriză, dar multe aspecte ale politicii externe, precum și ale politicii de securitate, își vor menține traiectoria actuală, deși vor fi puse în aplicare într-un stil diferit și cu o mare grație", notează autorul.

Citeste si: VIDEO - Tulburări puternice în Armenia, după capitularea rușinoasă: Președintele Parlamentului a fost SNOPIT în bătaie

1. CHINA

Biden a arătat clar că, de exemplu, intenționează să adopte o poziție relativ dură asupra Chinei. Printre altele, președintele ales va rezolva în continuare o listă întreagă de probleme care existau în relațiile dintre Beijing și Washington chiar înainte de COVID-19. Aici vorbim despre revendicările teritoriale ale R. P. C. și despre construcția de insule artificiale în Marea Chinei de Sud și despre dezechilibrul din domeniul comerțului și taxelor și despre furtul proprietății intelectuale și conflictele acoperite în domeniul securității cibernetice.

2. TERORISM

Statele Unite sub Biden vor continua, de asemenea, să exercite presiuni asupra diferitelor grupări teroriste, inclusiv Al Qaeda, așa-numitul Stat Islamic și Al-Shabab din Africa de Est.

3. VENEZUELA

În plus, presiunea economică și diplomatică asupra „regimului corupt Nicolas Maduro în Venezuela. De asemenea, cel mai probabil, nimeni nu va abandona ideea revenirii trupelor din „războaiele eterne”, deși acest lucru se va face într-un ritm mai echilibrat, pe baza condițiilor de la sol.

4. DIFERENȚE CLARE

Dar diferențele dintre politicile lui Trump și ale lui Biden vor fi mult mai pronunțate decât asemănările. În partea de sus a listei, a spus Stavridis, va fi o revenire imediată și rezonabilă la acordul climatic de la Paris, cu care Statele Unite își vor recâștiga rolul de lider în eforturile internaționale de protejare a mediului.

Acest efort global mai colectiv privind clima va fi însoțit de o apreciere globală mai bună a colaborării cu alte organizații internaționale: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alte entități ale Organizației Națiunilor Unite, cu grupuri regionale precum Organizația Statelor Americane și Asociația Sudului Asia de Est și, cu dragul inimii mele, NATO ”, scrie Stavridis.

Echipa lui Biden va fi, de asemenea, mai înclinată să investească în tratate și să le folosească ca instrumente care să contribuie la modelarea lumii în moduri care îndeplinesc obiectivele SUA.

5. RUSIA / IRAN

În partea de sus a listei va fi încheierea unui nou acord strategic de limitare a armelor cu Rusia, care va înlocui expiratul tratat START III, iar Moscova a precizat deja că este gata să facă acest pas. Poate că, în timp, se vor ajunge la acorduri similare cu China.

Administrația Biden va explora, de asemenea, posibilitatea de a reveni la tratatul nuclear pe termen mediu al administrației Trump, un acord privind cerul deschis și, eventual, un acord nuclear iranian. Potrivit lui Stavridis, toate acestea vor semnala o revenire la diplomația clasică.

Citeste si: FOTO-VIDEO Rusia trimite armament greu și oficial aproape 2.000 de soldați în Nagorno-Karabakh: rolul Kremlinului în zonă

Pentru anumite țări, după cum subliniază autorul, gradul de asemănare și diferență între politicile lui Trump și ale lui Biden vor varia.

6. ZONA ASIATICĂ

Coreea de Nord ar putea vedea disponibilitatea Washingtonului de a lua în considerare soluții creative, cum ar fi permisiunea de a deține unele arme nucleare, dar cu restricții și inspecții ale sistemelor de livrare, se spune în articol.

Cei doi lideri care au avut „acces privilegiat” la Trump și au menținut o relație cordială cu el - Recep Tayyip Erdogan din Turcia și Vladimir Putin din Rusia - este puțin probabil să vadă același grad de prietenie.

În ceea ce privește China, ar trebui să ne așteptăm la dezvoltarea unei strategii autonome pentru China, care va include probabil metoda morcovului și bățului. Echipa lui Biden va promova, de asemenea, în mod activ drepturile omului și libertățile politice ale Beijingului pentru Hong Kong, Taiwan și uiguri.

7. EUROPA

Aliații tradiționali ai Washingtonului, atât în ​​Pacific, cât și în Europa, vor vedea Pentagonul și Departamentul de Stat ca parteneri pregătiți pentru cooperare. Statele arabe, cum ar fi Arabia Saudită, vor găsi Statele Unite ca un aliat pragmatic care nu numai că încearcă să construiască o coaliție pentru a face presiuni asupra Iranului, dar este și dispus să le critice cu privire la problema drepturilor omului.

8. AMERICA LATINĂ / AFRICA

Își va arăta respectul față de Africa și America Latină și se vor depune eforturi pentru a găsi soluții reciproc avantajoase pentru diferențele regiunilor. Și nu vor mai exista indicii, în stilul declarațiilor lui Trump despre țări, catalogate drept „ găuri murdare ”.

După patru ani de controverse și o politică America First, care uneori arăta mai degrabă ca o politică America Alone, ca administrație a refuzat acordurile, a retras trupele și a deviat de la metodele tradiționale de afaceri, aliații și prietenii vor fi în gardă. Administrația Biden, desigur, nu le va satisface în toate problemele. Dar aproape fiecare dintre ei se va bucura de schimbări”, rezumă articolul său pentru Bloomberg, James Stavridis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.