Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ Guvernul Dăncilă 2: Iohannis poate forța o criză fără precedent

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis semneaza

Cu doi miniștri demisionari și cu un președinte căruia legea îi permite să „analizeze” cât dorește dacă acceptă înlocuitorii propuși de PSD, scena politică s-ar putea confrunta cu o încurcătură juridică pe care doar CCR o poate dezlega.

Legea Guvernului spune că funcția de ministru încetează în urma demisiei și că demisia unui ministru se prezintă în scris premierului. Demisia devine irevocabilă din momentul în care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii.

Cum ministrul Transporturilor, Lucian Șova, și-a depus demisia pe 22 noiembrie, iar ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu și-a depus demisia pe 26 noiembrie, demisia lui Șova va deveni irevocabilă cel mai târziu în data de 7 decembrie, iar cea a lui Stănescu - pe 11 decembrie.

Abia după ce se împlinesc aceste termene-limită intervine încetarea calității de membru al Guvernului prin demisie a celor doi miniștri, cu precizarea că în lege se mai prevede o condiție: Președintele României, la propunerea primului-ministru, trebuie să „ia act” de acest lucru și să „declare vacantă funcția de membru al Guvernului”.

Abia după vacantarea funcției, se poate numirea unui nou ministru, de către Președintele României, la propunerea premierului.

Guvernul a trimis Președintelui României propuneri de revocare din funcție a lui Șova și Stănescu și de numire în locul lor a lui Ilan Laufer la Dezvoltare și Lia Olguța Vasilescu. Iohannis nu a semnat decretele de revocare a celor doi miniștri, și nici numirea înlocuitorilor lor.

În etapa a doua a remanierii, Guvernului i-a propus din nou, lui Klaus Iohannis, numirea Liei Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării și a lui Mircea Drăghici la Transporturi.

Șeful statului nu a anunțat până acum dacă va semna decretele de numire a acestora, spunând că analizează propunerile.

Legea nu prevede un termen limită până la care Iohannis este obligat să semneze decretele de revocare și de numire a membrilor Guvernului, sau să ia act de demisia unor miniștri.

Situația inedită va apărea dacă demisiile miniștrilor Șova și Stănescu devin irevocabile și totuși șeful statului nu ia act de acestea și nu semnează decret de numire a unor noi miniștri.

O variantă de avarie a Guvernului ar putea să fie ca premierul să propună miniștri interimari pentru o perioadă de cel mult 45 de zile la cele două ministere. În paralel, rămân la Cotroceni cele două propuneri pentru miniștri plini.

Însă secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a respins, joi, această posibilitate, într-o declarație pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Premierul Viorica Dăncilă este așteptată, joi, în Parlament, pentru o discuție în Parlament cu președintele PSD, Liviu Dragnea. Cei doi vor discuta dacă Guvernul va sesiza Curtea Constituțională cu privire la un conflict juridic între Executiv și Președinție în urma întârzierii lui Iohannis de a semna decretele de numire în funcție a miniștrilor propuși.

Sesizarea este redactată și se află la premier.

CCR a stabilit că șeful statului poate refuza o singură dată numirea unor miniștri, însă clarificarea termenului până la care Președintele poate aștepta cu semnarea decretelor de revocare/numire a unor miniștri ar reprezenta o premieră post-decembristă.

De asemenea, Dăncilă va avea o discuție, în cursul acestei zile, cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, și cu secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, cu privire la remanierea, au declarat joi, pentru ȘTIRIPESURSE.RO, surse din PSD.

Citește și:

Agitație în Kiseleff, în weekend - Dragnea îi bagă în ședință pe Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.