Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză la cald. Trump - Iohannis, un parteneriat care se anunță de succes

twitter.com
iohannis trump

Faptul că Iohannis este primul președinte din UE invitat la Casa Albă în era Trump este un lucru de apreciat. Indiferent de acțiunile președintelui american, indiferent de declarațiile sale colorate date în întrunirile internaționale de până acum, mâna pe care acesta o întinde României este o șansă pe care, fără doar și poate, țara noastră nu o poate rata.

„Vă mulțumesc că sunteți aici. Onoarea este de partea mea,” au fost cuvintele cu care Trump l-a primit pe omologul său român. Gândindu-ne la importanța redusă pe care președintele american o acordă noțiunilor protocolare, această declarație este cu atât mai importantă.

Declarațiile comune de presă ale celor doi șefi de stat s-au axat pe trei mari teme: cheltuielile de apărare a statelor membre NATO și lupta împotriva terorismului, parteneriatul bilateral România-SUA și lupta anticorupție din țara noastră.

Din discursul lui Trump am putut vedea cât de mult a contat decizia autorităților române de a mări bugetul pentru apărare la 2% din PIB. Președintele american a lăudat angajamentul luat de țara noastră, susținând că speră ca și alte țări să urmeze acest exemplu. Trump a oferit și câteva date exacte cu privire la implicarea României în lupta împotriva terorismului, vorbind despre cei 23 de militari români care au plătit prețul suprem în Afganistan și despre faptul că țara noastră este al patrulea contributor de trupe în acel teatru de operațiuni.

Legat de parteneriatul strategic dintre cele două țări, președintele american a declarat că acesta a fost puternic până acum, dar că va deveni din ce în ce mai puternic.

„Abia aștept să lucrăm împreună pentru creșterea relațiilor economice dintre cele două state,” a mai declarat acesta.

Cu privire la tema anticorupției, Trump a ținut să-l felicite pe Iohannis pentru evoluția țării noastre în acest sens și pentru activitatea președintelui român, declarând totodată că este convins că Iohannis va câștiga lupta bătălia împotriva corupției și că are tot sprijinul autorităților americane în acest sens.

Discursul lui Iohannis a fost unul echilibrat și laudativ la eforturile lui Trump în privința creșterii eficacității NATO. De asemenea, foarte important, aceasta a încercat să se poziționeze ca un liant în relația dintre UE și SUA:

„România este un membru UE și cred că este în interesul dvs. să aveți o UE puternică ca partener. Este vital pentru toți. (...)NATO și SUA nu trebuie să fie într-o competiție, trebuie să lucreze împreună,” a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis nu a fost menajat la sesiunea de întrebări. Un jurnalist de peste ocean a făcut referire la declarația lui Trump din urmă cu câteva săptămâni,  conform căreia statele membre NATO care nu au cheltuit până în acest an 2% din PIB, ar trebui să plătească sub o formă sau alta și datoriile din anii trecuți.

La această remarcă, Iohannis a răspuns că „NATO se bazează pe anumite valori comune dar până la urmă este o alianță militară.  Și pentru că funcționează pentru apărarea tuturor statelor membre, toate acestea trebuie să contribuie. Sigur că nu toți cei care au ascultat discursul domnului președinte Trump au fost de acord, însă eu am rezonat total cu această idee. Statele membre NATO nu trebuie să facă din cheltuirea mai multor bani pentru apărare un scop în sine, ci trebuie să o facă pentru ca țările noastre să devină mai puternice.

Față de această  declarație, Trump a avut un răspuns simplu dar elocvent parcă pentru întregul mod în care cei doi omologi s-au înțeles la această întâlnire: „100% correct”.

În final, întâlnirea dintre cei doi președinți pare să fi deschis un nou capitol în relația dintre România și SUA. Conform celor doi șefi de stat, ne putem aștepta ca parteneriatul strategic să crească din ce în ce mai mult, cu o mențiune importantă și asupra dimensiunii economice a acestuia, lucru care nu poate fi decât îmbucurător pentru România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.