Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză Markit: Activitatea economică în zona euro a înregistrat, luna trecută, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani

Euronews
euro cash

Activitatea economică în zona euro a înregistrat luna trecută cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani, în urma succesului campaniei de vaccinare şi a atenuării restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, arată datele finale publicate miercuri de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters, informează Agerpres.

Dar, pe de altă parte, întreruperile din lanţul de aprovizionare şi deficitul de forţă de muncă au dus la cel mai rapid ritm de creştere din peste 20 de ani al preţurilor factorilor de producţie.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în iulie la 60,20 puncte, de la 59,50 puncte luna precedentă, conform datelor finale ale companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai ridicat nivel începând din iunie 2006, deşi uşor sub estimarea preliminară, de 60,60 puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Sectorul serviciilor din Europa revine la viaţă. Atenuarea restricţiilor şi progresele campaniei de vaccinare au majorat cererea pentru o gamă largă de activităţi, în special în turism, călătorii şi industria ospitalităţii", a apreciat Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a urcat în iulie la 59,80 de puncte, de la 58,30 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel din iunie 2006.

Lipsa materiilor prime şi problemele de transport au dus la creşterea indicelui privind preţurile factorilor de producţie la 89,2 puncte, de la 88,5 puncte, cel mai ridicat nivel de când se publică acest studiu, în iunie 1997. Şi preţurile produselor finite a atins un nivel record.

În linie, cu estimările analiştilor, Banca Centrală Europeană a îmbunătăţit perspectivele privind inflaţia şi evoluţia economiei, în urma accelerării campaniei de vaccinare şi a revenirii sectorului serviciilor, după atenuarea restricţiilor.

În scenariul de bază, BCE se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4,6% în 2021 şi de 4,7% în 2022, faţă de o creştere cu 4% şi, respectiv, 4,1% previzionată în martie. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,9% şi la 1,5% anul viitor, faţă de un nivel de 1,5% şi, respectiv, 1,2% estimat anterior, anunţa, luna trecută, preşedintele BCE, Christine Lagarde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.