Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ – O fuziune iminentă şi un scenariu pentru 2016

strategie

La mijlocul ciclului legislativ, partidele sunt obligate să-şi calculeze mişcările cu gândul la alegerile viitoare. Perspectiva anului 2016 aduce mutări interesante în zona Partidului Conservator.

Doi lideri judeţeni ai PC (europarlamentarul Maria Grapini – Timiş şi senatorul Mircea Baniaş – Constanţa) au declarat, în ultimele zile, că partidul din care fac parte va avea proprii candidaţi atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare din 2016. Dacă presupunem că liderii PC, un partid aflat mult sub pragul electoral, nu au fost loviţi brusc de vreun soi de sadomasochism politic, firesc ar fi tragem concluzia că există un alt plan menit să salveze partidul de la extincţie.

Citeşte şi: Lovitura pentru PSD. PC anunta candidati proprii la viitoarele alegeri

Încă un lider PC vrea să le spună Adio! social-democraţilor

Cel mai probabil scenariu în cazul PC este o fuziune cu Partidul Naţional al Mediului, pe care oamenii lui Tăriceanu se chinuie, fără succes, să-l redenumească Partidul Liberal Reformator. Despre o asemenea mişcare s-a vorbit încă din luna august, de la anunţarea grupului parlamentar comun PC-PLR. Daniel Constantin s-a grăbit însă să declare că o fuziune nu se va produce atâta timp cât va fi preşedinte PC. Actualul vicepremier ştia ce ştia. În prezent are loc un adevărat conflict în PC, iar fuziunea cu PLR ar urma să vină la pachet cu mazilirea lui Daniel Constantin.

Citeşte şi: Varianta: Fuziune PC - PLR dupa prezidentiale / Reactia PC

Variantă elegantă de debarcare a lui Daniel Constantin

Fuziunea ar fi în avantajul ambelor tabere. Celor 5 procente obţinute de Tăriceanu la alegerile prezindeţiale li s-ar adăuga cele două procente ale conservatorilor. Cu 7% în preferinţele electoratului şi propulsată mediatic de trustul lui Dan Voiculescu, struţo-cămila liberal-conservatoare ar scăpa de emoţiile intrării în consiliile locale, consiliile judeţene şi parlament.

***

Astfel, dacă legislaţia electorală nu va suferi modificări spectaculoase, viitorul parlament va fi format în mod sigur din reprezentanţi ai PNL, PSD şi PC-PLR (PCL, PCR?). PMP şi PNŢCD, şi ele posibile „victime” ale unei fuziuni, ar putea trece de pragul electoral de 5% (mai puţin probabil de pragul de 7%, în cazul unei alianţe). Cu un număr foarte mare de parlamentari în prezent, UNPR depinde de strategia pe care o va adopta în 2015. Lipsiţi de posibilitatea realistă de a obţine singuri 5% la alegerile parlamentare, progresiştii generalului Oprea sunt obligaţi să căpuşeze o altă formaţiune politică pentru a supravieţui. În joc ar putea intra şi o formaţiune apărută din ruperea PSD, dacă social-democraţii nu îşi vor rezolva în mod paşnic problemele stârnite de eşecul din alegerile prezidenţiale. Cea mai mare surpriză la alegerile din 2016 ar putea fi eşecul UDMR de a accede în Parlament, ţinând cont de cele 3,5 procente obţinute de Kelemen Hunor la alegerile prezindeţiale şi de ascensiunea PPMT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.